smerigste plek badkamer

Bah: dít is de smerigste plek in de badkamer (en het is niet de wc)

Wanneer je denkt aan de meest vieze plek in je badkamer, denk je waarschijnlijk snel aan de wc. Toch blijkt er een nóg viezere plek te zijn, waar je niet zo vrolijk van wordt…

Schimmels en gisten

Wat is dan de smerigste plek in je badkamer? Het antwoord is: de tandenborstelhouder! Een onderzoeksteam van NSF International, een wereldwijde organisatie voor volksgezondheid en veiligheid testte dertig plekken in huis op gisten, schimmels en bacteriën. Het team ontdekte dat van de tandenborstelhouders 64 procent schimmels en gisten bevatten. Iel! Even ter vergelijking: 27 procent van de onderzochte wc-brillen bevatten schimmels en gisten. Een groot verschil dus, met je tandenborstelhouder. 

Coliforne bacteriën

Maar het wordt erger: op 27 procent van de tandenborstelhouders werden coliforne bacteriën gevonden. Deze bacteriën kunnen wijzen op een fecaal-orale besmetting. Met andere woorden: besmetting door inname van ontlasting via de mond. Verder bevatten 14 procent van de tandenborstelhouders een soort huidbacteriën, ook wel stafylokokken genoemd. 

Alles waar bacteriën van houden

Deskundigen vinden het niet gek dat tandenborstelhouders zo smerig worden. Lisa Yakas, microbiologe bij NSF vertelt: “Je tandenborstelhouder heeft alles waar bacteriën van houden. Het is er donker, vochtig en hij wordt meestal niet zo vaak schoongemaakt als dat zou moeten.”

Moet je je zorgen maken?

We snappen dat je na dit nieuws het liefst een nieuwe tandenborstelhouder aanschaft, maar volgens de deskundigen hoeven we ons niet direct zorgen te maken. Het betekent niet dat je er meteen heel ziek van wordt. “De meeste bacteriën zijn onschadelijk en verschillen niet zo veel van de andere bacteriën in huis of die op de huid achterblijven”, zegt Amesh Adalja, arts voor infectieziekten bij het John Hopkins Center for Health Security.

En op de tweede plaats…

Dan tot slot nóg een vies feitje: je toiletbril staat zelfs niet op de tweede plaats van smerigste plekken in je badkamer. Die prijs gaat namelijk naar de kranen. Op 27 procent van de onderzochte kranen werden gist en schimmel gevonden en op 9 procent coliforme bacteriën. Pak je poetsspullen er dus maar snel bij!

Vriendin’s favoriet

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Suusmaaktschoon
Foto: Getty Images