zo herken je een egoïst

7 signalen dat je met een egoïst samen bent

Misschien heb je niet door dat je een relatie hebt met een egoïst totdat anderen je het vertellen. Of misschien blik je nu terug op periodes uit je verleden en herken je een patroon. Hoe dan ook, aan de volgende signalen merk je dat je met een egoïstisch persoon samen bent.

Hoe herken je een egoïst?

We zijn allemaal weleens ‘egoïstisch’ in het leven. Het zijn momenten waarop je dingen doet voor jezelf zonder dat je nadenkt wat voor effect deze beslissing op andere mensen heeft. Egoïsten zijn mensen die aan zichzelf denken en dingen naar hun hand proberen te zetten, zodat dingen gaan zoals zij het voor ogen zien.

Sommige wetenschappers geloven in de theorie van Darwin: dat de sterkste overleeft. Egoïstisch gedrag was heel vroeger één van de manieren om te overleven. Wanneer je aan jezelf denkt, heb je meer kans om succesvol te worden. Iets wat in de moderne maatschappij nog steeds veel gebeurt.

Hoewel een beetje egoïstisch zijn niet zo slecht is – je moet op sommige momenten immers aan jezelf denken of jezelf beschermen -, is er wel een grens. Want egoïstisch gedrag kan destructief zijn voor relaties.

Gedrag

Door eens goed naar het gedrag van een persoon te kijken, kun je een egoïst van de rest onderscheiden. Egoïsten kunnen bijvoorbeeld slecht tegen kritiek, luisteren niet goed naar anderen, tonen niet hun zwakte, denken dat ze alles verdienen, nemen weinig risico en uiten kritiek op anderen (zodat ze er zelf beter uitzien).

Signalen in een relatie

Het probleem van een egoïstische partner is dat hij of zij niet in staat is om toegewijd te zijn aan jou. Stel je bent samen met iemand die vooral aan zichzelf denkt, dan hoef je je niet te schamen dat je voor hem of haar bent gevallen. Van nature ogen ze namelijk zelfverzekerd. Iemand die weet wat hij/zij in het leven wil, is voor veel mensen aantrekkelijk.

Wanneer het egoïsme de overhand neemt in jullie relatie, merk je dat aan één of meer van de volgende signalen.

1. De carrière van je partner is het belangrijkst

Werk is een prioriteit, jullie relatie komt daarna. Je vraagt jezelf weleens af of jij genoeg bent voor je partner. Ook weet je niet meer zeker of je geliefde bij jou is om wie je bent, of om wát je doet. Een egoïstische partner vindt zijn/haar sociale status erg belangrijk. Daardoor kun je je onzichtbaar voelen in je relatie.

2. De vele regels voelen benauwend

Bewust of onbewust heeft je partner regels in jullie relatie geïntroduceerd die verder gaan dan simpele normen en waarden. Een egoïstische partner stelt hoge eisen aan je. Om aan zijn/haar verwachtingen te voldoen, zijn er regels. Er wordt dan gemeten met twee maten: jij moet bijvoorbeeld ruim op tijd aangeven dat je iets gaat doen met vrienden. Of dat je een etentje met collega’s hebt. Andersom geldt dit niet, waardoor je je gecontroleerd voelt. Dat is geen gelijkwaardige relatie.

3. ‘Ik’ is belangrijker dan ‘wij’

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Zo staat een egoïstische partner in het leven. ‘Ik’ is belangrijker dan ‘wij’. Iemand die egoïstisch is, heeft moeite met zich verplaatsen in een ander. Je geliefde zal dan weinig empathie tonen. Een egoïst zal zijn eigen geluk boven jouw geluk plaatsen. Maar hoe kun je ooit gelukkig worden in een relatie als je partner geen rekening met jou houdt?

Lees ook: Emma: ‘Hij wil ook scheiden, maar ik ben de boosdoener’

4. Er is weinig begrip voor jouw succes

Een egoïst deelt niet graag de schijnwerpers. Het is van belang dat hij/zij succes heeft en dat jij op de achtergrond blijft. Als je een egoïstische partner hebt, merk je dat je geliefde niet zo staat te springen om het succes in jouw leven dan andersom. Een egoïst zal nooit je grootste supporter worden – hij/zij steelt liever de aandacht die jij nu krijgt.

5. Er is geen interesse in jou

Een simpele vraag als ‘hoe was je dag’ stelt de egoïst misschien wel, maar wordt er ook echt geluisterd als je antwoord geeft? Is je partner geïnteresseerd in jou? Liefdevol? Leeft hij/zij met je mee? Een egoïst domineert het gesprek en vindt het moeilijk om echt geïnteresseerd in jou te zijn.

6. Je hebt geen stem

Ben je met een egoïst samen? Vraag jezelf eens af of je gehoord wordt in de relatie. Eén van de karaktereigenschappen van een egoïstisch persoon is dat hij of zij over je heen praat en vooral het meeste praat. Ruzies en discussies los je moeilijk op, tenzij jij toegeeft. Omdat hij/zij zich moeilijk in jou kan verplaatsen, is het moeilijk om jouw standpunt te erkennen.

7. Compromissen sluiten is onmogelijk

Een relatie is hard werken en vaak een kwestie van geven en nemen. Soms doe je dingen voor een ander, omdat je weet dat je partner dat waardeert. Maar een compromis sluiten is voor een egoïst lastiger dan voor jou. Heb je een bepaalde hobby die je met je partner wil uitoefenen? Of wil je graag eens met hem of haar ergens heen, maar toont je partner geen interesse? Onthoud dat je je partner niet zou hoeven smeken om iets te doen wat je leuk vindt. Je hoeft niet altijd nee te accepteren. Een egoïst zal je waarschijnlijk een schuldgevoel aanpraten om onder iets uit te komen wat hij/zij niet belangrijk vindt.

 

Een narcistische partner herken je aan deze signalen.

 

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Vitaalgezond, Feeling
Foto: Getty Images