7 signalen dat je partner emotioneel onbeschikbaar is

7 signalen dat je partner emotioneel onbeschikbaar is (+ tips om ermee om te gaan)

Naast vertrouwen is het emotioneel beschikbaar zijn erg belangrijk in een relatie. Wat te doen als het lijkt alsof jouw partner een muur om zich heen heeft gebouwd?

Tekenen dat je partner emotioneel onbeschikbaar is

Emotionele beschikbaarheid in een relatie is belangrijk voor een gezonde verbinding tussen twee geliefden. De volgende tekenen wijzen erop dat je partner emotioneel onbeschikbaar is.

  • Afstandelijkheid
  • Gebrek aan openheid
  • Moeite met intimiteit
  • Emotionele onvoorspelbaarheid
  • Ontwijking van verantwoordelijkheid
  • Onbereikbaarheid
  • Angst voor toewijding

Lees ook: Elsbeth: ‘Mijn man vindt me niet aantrekkelijk meer’

De signalen uitgelegd

In deze gevallen houdt je partner een zekere emotionele afstand en laat hij of zij weinig emotionele betrokkenheid zien in de relatie. Ook kan je geliefde terughoudend zijn om persoonlijk informatie, gedachten en gevoelens delen. Als resultaat daarvan voeren jullie maar weinig diepgaande gesprekken en is het niveau van de gesprekken overheersend oppervlakkig.

Knuffel je maar weinig, is hand-in-hand lopen uit den boze en snak je naar fysieke genegenheid? Een partner die emotioneel onbeschikbaar is, heeft moeite met het aangaan van deze intieme momenten. Om nog maar te zwijgen dat hij of zij snel van stemming kan veranderen en onverklaarbare stemmingswisselingen heeft.

Als je je partner hierop aanspreekt, is het voor hem of haar moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen voor het gedrag. Ook is de kans groot dat je partner weigert in te zien wat zijn of haar aandeel is in de relatieproblemen die je hebt. Al met al vertoont je partner dan gedrag waardoor hij/zij moeilijk bereikbaar is.

Eén van de dingen waar je waarschijnlijk tegenaan loopt, is dat je ervan baalt dat je geliefde weinig tijd voor je vrijmaakt. Of maar weinig interesse toont in jouw leven, behoeften en gevoelens. Emotioneel onbeschikbare mensen hebben gemeen dat ze angstig zijn voor toewijding. Dat kan betekenen dat je partner het er moeilijk mee heeft als de relatie serieuze vormen aanneemt.

Dit samengevat zorgt ervoor dat er communicatieproblemen in de relatie ontstaan.

Lees ook: Stephanie was getrouwd met een narcist: ‘Tien jaar lang heeft hij me voorgelogen en bedrogen’

Hoe ga je om met een emotioneel onbereikbare partner?

Allereerst, je bent niet de enige die een partner heeft die emotioneel onbeschikbaar is. Op de volgende manieren kun je de communicatie verbeteren en de relatie verbeteren.

  • Communiceer openlijk. Breng je zorgen ter sprake en deel je behoefte aan emotionele verbinding. Moedig je partner aan om zijn of haar emoties te uiten en luister empathisch naar wat ze te zeggen hebben.
  • Stel grenzen. Het is belangrijk om je eigen emotionele welzijn te beschermen. Stel grenzen voor jezelf en geef aan wat je nodig hebt in de relatie. Dit kan betekenen dat je ruimte neemt om je eigen emoties te verwerken.
  • Zoek ondersteuning. Praat met een vertrouwde vriend(in) of overweeg relatietherapie om je te helpen omgaan met de emotionele onbeschikbaarheid in je relatie. Een therapeut kan jullie begeleiden bij het verbeteren van de communicatie en het herstellen van de emotionele band.

Lees ook: Marlies koos voor haar verboden liefde: ‘We leken goede vrienden’

Tip van de redactie

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images