Placeholder

Seksualiteit

In het begin van de zwangerschap kan je jezelf zo beroerd voelen door misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke opgezwollen borsten, dat de zin om te vrijen sterk afneemt. Bij de ene zwangerschap kunnen deze kwaaltjes een probleem vormen.

In het begin van de zwangerschap kan je jezelf zo beroerd voelen door misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke opgezwollen borsten, dat de zin om te vrijen sterk afneemt. Bij de ene zwangerschap kunnen deze kwaaltjes een probleem vormen.

Bij een andere zwangerschap kunnen ze helemaal geen probleem zijn. Meestal duurt dit ellendige gevoel tot ongeveer drie maanden. Voor de meeste vrouwen is seks dan niet datgene dat op de voorgrond staat. Het lichaam ondergaat enorme veranderingen en als vrouw wil je (instinctief?) situaties mijden die bedreigend kunnen zijn. Elke vrouw ervaart dit op een eigen, unieke manier maar alles bij elkaar genomen, betekent het meestal dat tijdens deze periode weinig van seks genoten wordt. Tederheid van je partner is hier dan ook erg op zijn plaats.

Vrijen tijdens het eerste zwangerschapstrimester bevordert de kans op een miskraam niet. Artsen zullen onthouding aanraden wanneer er alarmsignalen, zoals bloedverlies, zijn. Misschien wordt onthouding aangeraden omdat je vroeger al een aantal miskramen had. Die angst voor een miskraam beïnvloedt ook de lichamelijke aspecten van je erotische gevoelens. Soms zal een koppel zelfs knuffelen en tederheid vermijden uit angst voor seksuele opwinding. Dat is erg jammer want meestal is er juist een grote nood aan affectie en lichamelijk contact.
Wanneer de dokter een koppel onthouding aanraadt gedurende de eerste 12 weken van de zwangerschap om reden van bloedverlies of van een vroegere miskraam, dan geldt deze onthouding NIET voor de rest van de zwangerschap. Wanneer het embryo zich eenmaal goed in de baarmoederwand heeft ingenesteld, is er verder geen gevaar meer voor miskraam. Het is belangrijk dat je als koppel weet dat het dan oké is. Soms wordt het vergeten om dit te vermelden en dan kan dit leiden tot schuldgevoelens wanneer je toch vrijt.
Een aantal vrouwen zal, als de periode van de meeste ongemakken voorbij zijn, juist meer genieten van het vrijen. De zwangerschap is een periode zonder het risico om ongewenst zwanger te worden en je moet niet steeds de anticonceptie in gedachten houden: ben ik de pil niet vergeten, het bijhouden van menstruatiecyclus,…
Het is zo dat rond de vierde maand het weefsel rondom en in de vagina door een betere doorbloeding verandert. Dit kan voor een aantal vrouwen een gevoel geven van meer opwinding en meer zin om te vrijen. Sommige houdingen kunnen lastig zijn tijdens het vrijen. Men moet zoeken naar houdingen waarbij er geen druk op de buik uitgeoefend wordt en waarbij beide partners zich comfortabel voelen. Een zijdelingse houding, waarbij de vrouw met haar rug naar de man toe ligt en zich in zijn schoot nestelt, kan een aangename houding zijn. Creativiteit en moeite doen om elkaar goed aan te voelen, zullen een meerwaarde geven aan de seksuele relatie tijdens de zwangerschap.
Dikwijls denken mannen dat de baby door het vrijen beschadigd kan worden. Dit is niet waar! Men zal door te vrijen (natuurlijk gebeurt dit teder, liefdesvol) de baby NIET beschadigen.

Sommige mannen vinden hun vrouw met een dikke buik niet aantrekkelijk en sommige vrouwen vinden zichzelf ook maar lelijk. Dit kan een invloed hebben op hun erotische gevoelens. Er zijn ook mannen die het groeien van de buik juist bijzonder aantrekkelijk vinden.

Bij dreigende vroeggeboorte is het raadzaam om geen betrekkingen meer te hebben. In sperma zit immers een hoge dosis "prostaglandines". Dit zijn dezelfde hormonen die kunstmatig gegeven worden, bij het in gang zetten van de bevalling. Wanneer de dokter spreekt over het inleiden van de bevalling om een medische reden, zou een natuurlijk middel om de baring te helpen starten, hartstochtelijk vrijen kunnen zijn. Indien beide partners hier nog iets voor voelen.

Het prikkelen van de tepels stimuleert de productie van een bepaald hormoon. Dit hormoon (oxytocine) helpt het starten en/of het onderhouden van de weeën en is dus ook een middel om de natuur een beetje te helpen. Oxytocine wordt ook wel eens het liefdeshormoon genoemd omdat er meer oxytocine geproduceerd wordt indien er een liefdevolle relatie aanwezig is, wanneer de vrouw zich gekoesterd en geliefd voelt. De gevoeligheid van de baarmoeder voor oxytocine neemt toe tijdens de laatste periode van de zwangerschap. Dit geeft de arbeid een goede kans om spontaan te starten.

Belangrijk gegeven waar ik graag dit onderwerp mee besluit
De periode tijdens de zwangerschap en na de bevalling zijn belangrijk wat betreft "seksualiteit".
Seksualiteit wordt hier veel ruimer gesteld als gemeenschap hebben. Tijdens deze periodes liggen "de zenuwen bloot". Het is dé periode van uitnodiging om te zoeken naar elkaar. Een kans om de seksuele relatie te verdiepen en te intensifiëren. Neem de ruimte en tijd om dit te laten gebeuren, vertraag wat betreft je activiteiten en carrière buitenhuis. Het is een tijd die uitnodigt tot een speciale vorm van tederheid die zich op geen ander moment in het leven voordoet. Deze vorm van tederheid biedt kansen waardoor je als vrouw, als man en uiteraard ook de baby een hechte band kan vormen. Een stevige basis voor het verdere leven.

Marlene Reyns, vroedvrouw