Condens en schimmel op de ramen

Dít kun je doen tegen schimmel en condens op de ramen

Wanneer het buiten kouder is en we binnen de verwarming een graadje hoger zetten, zie je vaak dat er condens ontstaat op de ramen. Vaak betekent dit helaas ook dat er schimmel zit of schimmel snel kan ontstaan. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit tegen te gaan en er snel vanaf te komen. 

Schimmel kan op elke vochtige plek ontstaan. Bijvoorbeeld in de badkamer of op de ramen wanneer er vaak sprake is van condensvorming. Dit ontstaan vaak wanneer het buiten kouder wordt doordat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten dan extra groot is. 

Ramen drooghouden

Condens kan op alle soorten ramen ontstaan, dus ook bij dubbelglas. Bij enkel glas gebeurt het alleen wel sneller. In principe zorgt condens niet meteen voor een probleem, maar als de ruiten helemaal beslagen zijn of zelfs kletsnat worden, kan het wel een probleem worden. Er kan dan schimmel ontstaan op de ramen en kozijnen, wat slecht is voor het houtwerk en voor je gezondheid. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de ramen droog te houden.

Ventileren

Verder is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Als je dat niet doet, is de kans op schimmelvorming namelijk een stuk groter. Dus naast het drooghouden van de ramen is het noodzakelijk om regelmatig de ramen open te zetten. Goed om te weten: droge lucht van buiten warmt sneller op dan de vochtige lucht binnenshuis. Je huis wordt dus sneller warm als je het goed ventileert. Vind je het toch te koud? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een ventilatierooster of mechanisch ventilatiesysteem. 

Lees ook: Dít gebeurt er als je per ongeluk iets eet wat beschimmeld is

Check de status van de kozijnen

Ook is het goed om regelmatig de status van je kozijnen te checken. Bekijk of er sprake is van tochtgaten, kieren, houtrot of van fouten in de raamconstructie. Als dit het geval is, kun je dit het beste zo snel mogelijk laten repareren.

Schimmel verwijderen

Zit er schimmel op de ramen? Dan is het belangrijk om dit te verwijderen. Daarvoor kun je een allesreiniger gebruiken. Zit de schimmel op het houtwerk, de raamrubbers en de kitranden? Gebruik dan soda en een vochtige doek om het te verwijderen. Als de plekken daar te hardnekkig voor zijn, dan kun je chloorwater of schimmelreiniger gebruiken. Let goed op: verwijder schimmelplekken alleen met een vochtige doek. Als je een droge doek gebruikt kunnen er stoffen vrijkomen die slecht zijn voor je gezondheid!

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.