cv-ketel

Verlaag je de temperatuur van je cv-ketel om geld te besparen? Let dan op dit gezondheidsrisico

Een goede tip om geld te besparen voor mensen met een cv-ketel in huis is om de temperatuur van de ketel opnieuw in te stellen. Maar pas dan wel op voor de gezondheidsrisico’s.

Risico verlagen temperatuur van de cv-ketel

Een risico bij het verlagen van de temperatuur van de cv-ketel is namelijk legionella. Een te lage temperatuur van het water vergroot volgens experts namelijk de kans op een legionellabesmetting, die je bijvoorbeeld oploopt door het inademen van de kiemen tijdens het douchen. De bacterie groeit het liefst bij een temperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius. Boven de 55 graden Celsius wordt het te warm voor de bacterie en sterft hij af.

Waarom de temperatuur verlagen?

Een cv-ketel wordt standaard ingesteld op 80 of 90 graden, maar wist je dat het niet nodig is? Je bespaart gas/energie en geld als je de temperatuur naar beneden bijstelt. Dan verwarmt de ketel niet onnodig en maak je geen zorgen: het heeft geen effect op een warme douchebeurt en het kan je zo € 100 of meer besparen per jaar. Eneco raadt 60 of 70 graden aan om te voorkomen dat legionella in de warmwaterleidingen komt.

Mocht je cv-ketel wel te laag staan (lees onder de 60 of 55 graden) of ben je een tijd weggeweest, laat de kraan dan eerst vijftien minuten doorlopen en zet ‘m goed heet. Op die manier kom je van de legionellabacterie af, mocht het zijn ontstaan.

Meer bespaartips:

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Libelle
Foto: Getty Images