Thuis

Pinksteren, wat is dat?

Aankomend weekend is het weer Pinksterweekend, extra lang door de de Tweede Pinksterdag op maandag. Tegenwoordig betekent het weinig meer dan een lang weekend, maar wat wordt er eigenlijk gevierd en/of herdacht?

Volgens het Christendom wordt de uitstorting van de heilige geest herdacht. Het heet Pinksteren, omdat het de vijftigste dag van de Paascyclus is en in het Grieks is vijftigste ‘pentecostos’. In het Nederlands wordt het ook wel Sinksen genoemd (van het Franse woord voor 5: cinq).

Na Jezus’ dood op Goede Vrijdag, zijn verrijzenis op Pasen en zijn Hemelvaart, beloofde hij zijn discipelen dat de Heilige Geest over hen neer zou dalen zodat zij Gods woord konden blijven verspreiden. Op de 49ste dag na Pasen gebeurde dat dus.

Met de ‘uitstorting’ van de Heilige Geest wordt ook wel het begin van de Christelijke Kerk bedoeld.

In het Jodendom wordt Pinksteren ook gevierd als het 'Feest van de eersteling' als afsluiting van Pesach.

Wist je dat:

Tweede Pinksterdag (altijd een maandag) bestaat alleen in België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië en grote delen van Zwitserland.

De Zaanstreek heeft nog een Derde pinksterdag heeft? 'Pinkster Drie' om de bevrijding van de Spaanse bezetting te vieren. Veel 'Zaankanters' nemen dan een extra vrije dag op.

Sinds 1970 wordt tijdens het Pinksterweekend het muziekfestival Pinkpop gehouden. Dit jaar zijn de grote namen Anouk, Bruce Springsteen, Gers Pardoel, James Morrison, Keane, Linkin Park, Racoon en The Cure, maar er treden nog véél meer goede bands op. Kijk op www.pinkpop.nl voor meer informatie.
 

Reageer op dit artikel

Blijf jij thuis met Pinksteren of ga je een weekendje weg?

Anoniem

Ik blijf thuis.

Lekker thuis.

Ik ga een weekendje weg!

we gaan een paar dagen naar de camping.
lekker fietsen en luieren.
groetjes

Ik blijf thuis.

aangezien ik de afgelopen 3 weekenden moest werken, vind ik het lekker om thuis te zijn, en affe niks te moeten…

Ik blijf thuis.

na 3 weekenden te hebben gewerkt, ben ik blij dat ik nu eens kan genieten van een relaxt weekend thuis.

Ik ga wat familie/vrienden bezoeken.

Pinksteren heeft voor mij geen speciale betekenis maar ik kan wel helemaal genieten van een zonnig lang weekend natuurlijk.

Ik blijf thuis.

Lekker thuis dan kunnen we altijd bedenken wat we gaan doen of niet.:D

Instagram