
Hoe je je oven schoonmaakt zonder te schrobben (ja, écht!)
Tekst: Mirthe Diemel
18 juni 2025
We gebruiken ’m volop: voor ovenschotels, pizza’s of dat lekkere bananenbrood. Maar je oven schoonmaken? Meh. Gelukkig hoef je echt niet urenlang in de weer met schuursponsjes – tot spierpijn aan toe. Met dít simpele trucje wordt je oven weer blinkend schoon, zónder te schrobben.
Haal de ergste troep uit je oven
Begin met de kruimels, vetspetters en aangekoekte stukjes die je zo kunt wegvegen. Ga daarna even met een keukenpapiertje of doekje door je oven en je maakt het jezelf een stuk makkelijker.
Maak een simpele schoonmaakpasta
En daarvoor heb je maar twee dingen nodig, namelijk baking soda en een beetje water. Meng vervolgens vier eetlepels baking soda met een paar eetlepels water tot een dikke pasta. Smeer dit met een doek of spons over de hele binnenkant van je oven: bodem, wanden, deurtje – alles mag een dikke laag krijgen.
Geduld is een schone zaak
Nu komt het relaxte deel: laat de pasta minimaal acht uur (of gewoon een nachtje) intrekken. Geen geschrob of gedoe, de baking soda doet al het werk voor je.
Tijd voor de grote schoonmaak
Pak een vochtige doek, veeg de pasta weg en voilà, het (meeste) vuil laat nu vanzelf los. Wil je het extra grondig doen? Spuit dan wat schoonmaakazijn over de restjes baking soda. Het gaat bruisen (dat hoort) en zorgt ervoor dat alles nog beter loslaat.
Even nawrijven en je oven is klaar
Veeg alles nog een keer na met een schone, natte doek en klaar ben je. Je oven is weer fris, schoon en helemaal klaar voor de volgende lasagne (of diepvriespizza, lekker makkelijk).
Beeld: Getty Images
Uit andere media
Meer van Mirthe