Ontwerp Zonder Titel 2023 03 04t134136.995

Je kledingkast opruimen zonder spijtgevoelens? Zó pak je dat aan

Heb je wel eens spijt gehad dat je een bepaald shirtje hebt weggedaan tijdens het opruimen van je kast? Lees dan vooral verder.

1. Maak het jezelf niet te moeilijk

Sommige bestaande opruim-methodieken zijn nogal extreem. Als dit niet bij je past, forceer jezelf dan ook niet om die aanpak te kiezen. Doe het op je eigen manier. Haal even diep adem en realiseer je dat alle kleding die nu in je kast liggen, een geschiedenis heeft. Het heeft vast heel wat jaren gekost om tot deze verzameling te komen, dus geef jezelf de tijd om dit goed uit te zoeken. Misschien helpt het om een planning te maken, waarbij je bijvoorbeeld ieder week een deel van je kast opruimt en sorteert.

2. Focus je op hetgeen dat je wil houden

Vaak ben je tijdens het opruimen vooral bezig met de dingen die je weg wil doen. Logisch, maar je zult je een stuk opgewekter voelen als je je vooral bezighoudt met de dingen die je écht wil houden. Er zijn geen richtlijnen die bepalen hoeveel kleding je mag houden en weg moet doen. Het is jouw kledingkast en daar heeft verder niemand iets mee te maken. Behoud de kledingstukken die jou een fijn gevoel opleveren.

3. Heeft het een doel?

Vaak heb je een stap kledingstukken die je eigenlijk niet meer draagt, maar je weet simpelweg niet wat je er dan wél mee wil. Koppel er dan een doel aan. Wil je de kleding verkopen of doneren? Maak een keuze en handel hier vervolgens naar. Je zult merken dat je je hierna een stuk rustiger voelt. Deze kleding draag je immers toch niet meer.

Lees ook: 8x déze spullen wil je écht opruimen in september

4. Luister naar je gevoel

Je hebt vast ook kledingstukken die veel geld hebben gekost of die je hebt gedragen toen je iets zwaarder of minder zwaar was. Deze kleding hoef je niet direct weg te doen. Misschien kun je ze in dozen op zolder opbergen. Spreek met jezelf af dat je over een half jaar beslist wat je met deze kleding wil doen.

5. Creëer een misschien-stapeltje

Soms is de keuze makkelijk gemaakt, maar soms ook totaal niet. Je hebt van die shirtjes of broeken waar je echt over twijfelt. Maak daarom een ‘misschien’ stapeltje. Spreek met jezelf af dat je dit stapeltje later nog een keer beoordeeld.

Tip van de redactie

In Vaarwel spullen verkent Fumio Sasaki de filosofie achter het minimalisme en geeft hij een aantal eenvoudige regels die je kunnen helpen een simpeler, gelukkiger en waardevoller leven te leiden. Hij vertelt hoe een minimalistische levensstijl niet alleen je leefruimte en gedachtewereld vergroot, maar uiteindelijk je leven verrijkt.

Vaarwel Spullen - opruimfouten
Bekijk bij bol.com

Lees ook: Je koelkast opruimen en indelen: zó doe je dat op een handige manier

Foto: GettyImages
Bron: Stylist.co.uk

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.