Wil je een hoger salaris? Zó krijg je de salarisverhoging die jij verdient

Wil je een hoger salaris? Zó krijg je de salarisverhoging die jij verdient

Niet alleen kun je ieder jaar weer extra werkervaring bijtellen, het leven is ook duurder geworden. Hoog tijd om over de salarisverhoging te onderhandelen die jij verdient. Hoe je dat doet, lees je hier.

Kan ik om salarisverhoging vragen?

Voor je met goede moed naar je leidinggevende toestapt, wil je eerst voor jezelf weten of je om meer salaris kunt vragen. Je kunt bijvoorbeeld om salarisverhoging vragen als:

  • je functie is veranderd/je promotie hebt gemaakt
  • je resultaten boekt en je doelstellingen haalt
  • je nieuwe werkzaamheden en/of meer verantwoordelijkheid hebt gekregen
  • je werkzaamheden van een collega hebt gekregen die lang uit de running is
  • je jezelf hebt ontwikkeld middels een cursus of training
  • je waardevol bent voor het bedrijf en/of werkzaamheden verricht die anderen niet of slechter doen

Lees ook: Als je dit salaris hebt, ben je het gelukkigst volgens onderzoek

Hoe pak je het aan?

Herken je jezelf in bovenstaande punten en wil je om salarisverhoging vragen? Dan helpt het om voor jezelf je plan van aanpak na te lopen.

Stap 1: Weet wat je waard bent

Misschien vind je jouw salaris niet marktconform. Of weet je dat mensen in een gelijkwaardige functie meer salaris ontvangen dan jij. Voor je om salarisverhoging vraagt, is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Om meer salaris vragen is één, maar je wil natuurlijk ook voor jezelf bepalen hoeveel er volgens jou bij hoort te komen. Doe daarom vooronderzoek. Dat kan via de website Loonwijzer of door met collega’s te bespreken hoeveel zij verdienen in dezelfde functie met hun ervaring. Lees ook de CAO na, als het bedrijf waarvoor je werkt dat heeft. Als je vastzit aan salarisschalen is er soms minder mogelijk dan wanneer je in een bedrijf werkt waar geen CAO geldt.

Stap 3: Wees realistisch

Bij het ene bedrijf maak je grotere stappen qua salaris dan in het andere bedrijf. Zorg er daarom voor dat de salarisverhoging die je wil vragen realistisch is. Dat doe je wederom door onderzoek te doen (bij loonwijzer of een andere salariswijzer). Een andere vuistregel is dat je er meestal 5 tot 10 procent bovenop je huidige salaris kunt vragen. Daarnaast is het goed om te weten of je in jouw bedrijf kunt onderhandelen, of dat je meteen van je leidinggevende of van HR een bedrag krijgt waar verder niet over te praten valt.

Is er ruimte om te onderhandelen? Zet dan hoger in.

Stap 3: Zoek een geschikt moment

Heb je een functioneringsgesprek of een eindejaarsgesprek? Dan zijn dat twee geschikte momenten om het balletje op te gooien. Of als je tussendoor promotie krijgt of meer verantwoordelijkheden op je neemt. Daar mag een salarisverhoging tegenover staan, dus geef dat duidelijk aan als je ‘ja’ zegt tegen de werkzaamheden.

Stap 4: Kom met goede argumenten

Een goede leidinggevende zou een goede werknemer moeten herkennen. Toch helpt het om tijdens het gesprek aan te kaarten waarom jij vindt dat een salarisverhoging gewenst is. Onderbouw dit met cijfers of doelen die je hebt bereikt. Door te laten zien waar jij bijdraagt in het team en bedrijf is het moeilijker om ‘nee’ op je verzoek te zeggen.

Stap 5: Bedenk een plan B

Hoe goed je ook bent als werknemer, er bestaat een kans dat een verhoging op dit moment niet mogelijk is. Laat je daardoor niet tegenhouden of teleurstellen. Misschien zijn er andere punten waarop je kunt onderhandelen en een tevreden werknemer kunt blijven. Zoek het in de secundaire voorwaarden: is een opleidingsbudget mogelijk? Meer vrije dagen? Of minder uren werken voor hetzelfde salaris? Misschien een fiets of auto van de zaak?

Stap 6: Zet alles zwart op wit

Als je er uitkomt met je leidinggevende is het aan te raden om de nieuwe afspraken even zwart op wit te zetten. Vraag of hij/zij het naar je wil mailen, zodat je er altijd op terug kunt vallen.

Als je er niet uitkomt

Komen jullie niet uit de onderhandelingen? Probeer dan altijd begripvol te reageren, ook als je het niet met de uitkomst eens bent. Vraag ook wanneer er opnieuw een kans is om het over je salaris te hebben. Of dat er iets wat je nog kunt doen om de kans op een goede salarisverhoging te verhogen.

Succes!

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Nationale Vacaturebank, FNV
Foto: Getty Images