telefoonangst

Met deze tips overwin je je telefoonangst

Vermijd jij de telefoon het liefst? Je bent niet de enige. In deze tijd zijn er zoveel andere communicatiemiddelen dat je de telefoon prima kunt ontwijken. Toch kan het soms heel vervelend zijn. Met deze tips zet je je over je telefoonangst heen.

Vermijd jij de telefoon het liefst? Je bent niet de enige. Er zijn zoveel andere communicatiemiddelen dat je de telefoon meestal prima kunt ontwijken. Toch kan belangst vervelend zijn. Met deze tips zet je je over je telefoonangst heen.

1. Schrijf het gesprek van tevoren uit

Je hoeft een telefoongesprek niet helemaal te improviseren. Typ of schrijf voordat je gaat bellen alvast uit wat je wilt zeggen. Soms kun je de reactie van de ander voorspellen en kun je aan de hand daarvan je telefoongesprek nog beter voorbereiden. Heb je vragen? Zet die sowieso van tevoren allemaal op papier.

2. Bel mensen bij wie je je vertrouwd voelt

Je hoeft niet meteen te beginnen met een moeilijk telefoontje. Begin door wat vaker te bellen met vrienden of familie. Je kunt benoemen dat je bellen spannend vindt, zodat anderen daar rekening mee kunnen houden. Op die manier kun je je zelfverzekerdheid aan de telefoon trainen voordat je met vreemden gaat bellen.

3. Beeld je in de dat de telefoon er niet is

Eigenlijk lijkt een telefoongesprek op een gewoon gesprek. Het verschil is dat je de ander niet ziet. Probeer de telefoon weg te denken en beeld je in dat degene met wie je belt tegenover je zit.

4. Pak de telefoon vaker

Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt. Na een paar telefoontjes die goed zijn gegaan, merk je waarschijnlijk dat de drempel om te bellen lager wordt.

5. Stel het niet uit

Kan je makkelijk twee uur aanhikken tegen het feit dat je eigenlijk nu zou moeten bellen? Ga iets anders doen en pak daarna zonder uitstellen de telefoon. Door het uit te stellen, blijf je piekeren. Tijd die je beter kunt besteden aan het telefoontje daadwerkelijk plegen.

6. Zoek een rustige plek op

Zonder je af voordat je gaat bellen. De kans is groot dat niemand aandacht besteedt aan jouw telefoongesprek, maar je voelt je waarschijnlijk meer op je gemak als je in alle rust kunt bellen.

7. Vraag je af wat het ergste is dat kan gebeuren

Jij bent misschien zenuwachtig, maar degene aan de andere kant van de lijn merkt daar hoogstwaarschijnlijk helemaal niets van. Hoe erg is het eigenlijk als je een lange stilte laat vallen of even niet uit je woorden kunt komen?

Beeld: Unsplash