Thuis

De 13 meest voorkomende fouten in het huishouden

Elke dag of een keer in de week: iedereen doet het huishouden op z’n eigen manier. Maar door deze veelvoorkomende fouten wordt je huis alleen maar viezer.

13 veelvoorkomende fouten

1. De ramen wassen als het zonnig is

Het klinkt aantrekkelijk om je ramen te wassen als het buiten lekker warm is, maar door de hitte droogt de zeep een stuk sneller. En daar krijg je lelijke strepen van.

2. Je prullenbak niet schoonmaken

Een vieze geur kan natuurlijk van een volle vuilniszak komen, maar het kan ook de prullenbak zelf zijn. Maak ‘m af en toe schoon met een schoonmaakmiddel met bleek.

3. Houten snijplanken schoonmaken met afwasmiddel

Dat snijplanken een verzamelplek voor bacteriën zijn, wist je waarschijnlijk al. Maar bij houten snijplanken is het nog erger. Gebruik daarom altijd een schoonmaakmiddel met bleek om ze schoon te maken.

4. De afstandsbediening vergeten

En die is júist belangrijk om schoon te maken, omdat iedereen er met z’n handen aan zit. Haal er daarom iedere week een desinfecterend doekje overheen.

5. De kruimels in je toetsenbord laten zitten

Een taakje dat vaak blijft liggen, maar wel moet gebeuren: de viezigheid tussen je toetsenbord schoonmaken. Houd je toetsenbord of laptop op z’n kop en schud alle kruimels eruit. Veeg hem daarna schoon met een desinfecterend doekje.

Lees ook: deze 3 dingen worden het vaakst vergeten bij het schoonmaken

6. De kranen en deurklinken vergeten

Maar ook handgrepen van (keuken)kastjes. Kortom: dingen die door iedereen aangeraakt worden. Maak het wekelijks schoon, maar als iemand ziek is kun je het beter elke dag doen.

7. Tandenborstels in een kastje zetten

Zo’n spiegelkastje in de badkamer is hartstikke handig, maar niet zo goed voor je tandenborstel. Door het gebrek aan licht is het de perfecte plek voor bacteriën. Zet je tandenborstel daarom liever op een lichte plek.

8. Overal hetzelfde doekje gebruiken

Misschien een inkoppertje, maar het is belangrijk om vaatdoekjes, thee- en handdoeken regelmatig te vervangen. Ook als ze er nog schoon uit zien, kan het zijn dat ze alleen maar bacteriën verspreiden.

9. De vaatwasser volproppen

Als je vaatwasser té vol zit, komt het water en schuim niet goed bij het servies en wordt het niet goed schoon. Kies ervoor om een aantal dingen met de hand te doen.

Lees ook: dit kun je schoonmaken met kunstgebittabletten

10. Vieze sponzen gebruiken

Om dezelfde reden als punt 8. Tip: leg de spons drie minuten in heet water met soda en spoel hem daarna uit met koud water. Vervang hem regelmatig.

11. Nooit je stofzuiger schoonmaken

Haal voor je begint het haar en stof uit de borstel van je stofzuiger. Vergeet daarnaast niet om de zak regelmatig te vervangen.

12. Een plumeau gebruiken

Daar kunnen we heel kort over zijn: hiermee verplaats je stof alleen maar van de ene plek naar de andere.

13. Je koffiezetapparaat vergeten

Nog zo’n apparaat dat een hotspot is voor bacteriën. Het hangt er vanaf welk koffiezetapparaat je hebt, maar spoel alle onderdelen regelmatig (het liefst na elk gebruik) schoon.

Bron: Good Housekeeping, foto: Unsplash

Reageer op dit artikel