Honden rouwen

Kunnen honden eigenlijk ook rouwen? Dít zeggen onderzoekers

Alle hondeneigenaren kennen het gevoel: je trouwe viervoeter maakt écht onderdeel uit van je gezin. Als je je hond verliest is dat natuurlijk enorm verdrietig voor alle gezinsleden. Maar hoe zit het als je meerdere honden hebt? Welke impact heeft het verlies van hun maatje op hen?

Onderzoek

Uit Italiaans onderzoek blijkt, dat honden ook kunnen rouwen om het verlies van een hondenmaatje. 426 Italiaanse baasjes van minimaal twee honden, waarvan er één was overleden, werden gevraagd naar veranderingen in het gedrag van de achtergebleven hond. Daaruit blijkt dat 86 procent van de ondervraagden, negatieve veranderingen zagen bij hun hond. 

Zó rouwen honden

Honden kunnen dus rouwen na het verlies van een soortgenoot. En er zijn verschillende manieren waarop ze die rouw uiten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer aandacht zoeken, minder eten en minder spelen, angstig zijn, minder actief worden, meer slapen en gaan janken en blaffen. 

Emoties van mensen

Het maakt voor de vorm van de rouw niet uit hoe lang de twee honden met elkaar samenleefden. Maar de gevolgen zijn vaak zichtbaarder bij honden die echte maatjes waren met de overleden hond. Ook als hun baasjes veel verdriet toonden, waren de honden zelf meer van slag. Dat kan betekenen dat honden reageren op de emoties van mensen. 

Wat kun je doen voor je hond?

Is je hond erg van slag na het verlies van zijn maatje? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen als baasje. Dr. Tammie King is huisdiergedragstherapeut en geeft bij CountryLiving een aantal tips. 
  • Zorg ervoor dat je huisdier afscheid kan nemen van zijn maatje. Een laatste bezoek kan ze de afsluiting bieden die ze nodig hebben.
  • Geef je hond de tijd om zich aan te passen. Het verlies van een huisdier heeft een flinke impact op een gezin en je hond moet op zoek gaan naar een nieuwe structuur.
  • Breng tijd door met je viervoeter en biedt je hond troost en liefde. 
  • Leid je hond af door nieuwe dingen met hem te ondernemen. Of leer hem een nieuw trucje of spelletje.
  • Zoek hulp als je hond niet meer wil eten. Ook aanhoudende depressie of angst moet worden aangepakt. Neem dus contact op met de dierenarts als je je zorgen maakt.
Bron: CountryLiving, NBC News Foto: Getty Images Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.