Houten Vloer

Wil je een houten vloer lakken? Zo doe je dat

Als je een houten vloer hebt liggen in je woning dan zal er een dag komen dat het toe is aan een opknapbeurt. Een verse laklaag zal dan echt wonderen doen.

Toch kun je hier niet direct mee beginnen nadat je speciale Wijzonol verf hebt gekocht. Je zult namelijk eerst de vloer van hout moeten schuren. Dit is belangrijk aangezien de nieuwe laklaag hierdoor goed en egaal zal hechten. Bovendien kun je hierdoor vlekken, krassen en soortgelijke beschadigingen verwijderen. Je kunt alle houten vloeren schuren, al is het laminaat hier een uitzondering op.

Welke schuurmachines kun je gebruiken voor het schuren van je houten vloer?

Over het algemeen zijn alle schuurmachines geschikt voor het schuren van een houten vloer. Toch zullen ze niet allemaal even eenvoudig en snel werken. De excenterschuurmachine is bijvoorbeeld ideaal voor het schuren van grote oppervlakken, terwijl het ook nog eens relatief gemakkelijk te controleren is. De vlakschuurmachine zal er juist voor zorgen dat je weinig kans hebt op het creëren van beschadigingen, wat komt doordat het een kleine schuurzool en laag gewicht heeft. Een bandschuurmachine werkt juist heel snel en efficiënt, al is er dan wel meer risico op beschadigingen.

Hoe moet je je houten vloer schuren?

Voordat je start met het schuren van je houten vloer is het verstandig om de kamer leeg te halen. Hierdoor kun je constant werken, je hoeft immers geen meubels te verslepen. Daarnaast moet je ook de loszittende vloerdelen vast tikken en de uitstekende spijkers in het hout slaan. Vervolgens kun je toch beginnen met het schuren. Dit zal normaal gesproken twee keer gedaan moeten worden. De eerste keer moet je schuurpapier met een grove korrel gebruiken, terwijl je de vloer vervolgens mooi glad kunt schuren met fijner schuurpapier. Je moet altijd met de lengterichting van het hout meeschuren. Ook moet je de schuurmachine constant in beweging houden. Gebruik daarnaast diverse hulpmiddelen om je te beschermen tegen het stof dat vrijkomt bij het schuren van een houten vloer. Denk hierbij aan een stofmasker en een veiligheidsbril.

Moet je nog iets voorbereiden voordat je kunt gaan lakken?

Voordat je kunt beginnen met het lakken van de houten vloer moet je eerst nog wat voorbereiding treffen. Zo moet je ervoor zorgen dat de vloer volledig stofvrij is. Je zult daarom grondig moeten stofzuigen. Ook is het slim om er nog een keer met een vochtige doek overheen te gaan. Hierdoor kun je de laatste stofresten verwijderen. De vloer zal dan echt vrij zijn van het stof dat vrijgekomen is bij het schuren. Alsnog zul je wel voorzichtig moeten zijn. Een blank geschuurde vloer, wat dus geen beschermende laklaag heeft, is namelijk erg kwetsbaar. Het is daarom niet verstandig om hakken of zelfs schoenen te dragen.

Hoe moet je vervolgens de houten vloer lakken?

Inmiddels kun je beginnen met het lakken van je houten vloer, al zul je dan eerst natuurlijk nog wel lak kopen. Dit kun je doen op www.verf.nl. Je kunt hierbij kiezen voor een transparante lak, maar je kunt de vloer ook afwerken met een dekkende lak. Dit kun je het beste doen met een lakroller, wat je moet gebruiken in de lengterichting van de vloerdelen. Voor een afdoende bescherming wordt aangeraden om drie laklagen aan te brengen op de houten vloer. Het is trouwens ook mogelijk om de vloer te oliën. De olie zal in het hout trekken en hierdoor de vloer van binnenuit beschermen tegen intrekkend vuil. Dit is, net zoals lak, verkrijgbaar in allerlei tinten. Zo kun je dus elk gewenst effect creëren.

Dit is een partnerbijdrage. Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen