droogbloemen

Hoe maak je droogbloemen? Ontdek de drie makkelijkste methoden

Het fleurt je huis op als je een bos verse bloemen hebt staan, maar een droogboeket is minstens zo leuk én blijft langer mooi. Wist je al dat je zelf droogbloemen kunt maken (van je boeket verse bloemen)? Vriendin legt uit hoe je dat doet.

Droogbloemen maken

Het is makkelijk, snel en eenvoudig om zelf droogbloemen te kopen, maar zoals je misschien wel weet, is zo’n boeket vrij prijzig. En wel zo leuk: als je bos verse bloemen na een week ‘op’ is, maak je er zelf een droogboeket van. Zo hoeven de bloemen niet direct de prullenbak in en kun je er langer van genieten. Maar hoe ga je dan te werk?

Je kunt bijna alle bloemen drogen, maar het betekent niet dat ze allemaal even lang meegaan. Dat is een kwestie van informeren en uitproberen. Zo zijn rozen, lavendel en hortensia’s erg geschikt om te drogen. Of wat denk je van zonnebloemen, gipskruid, craspedia’s (gele bollen) of fluitekruid? De houtachtige steel maakt het geschikt om er droogbloemen van te maken, terwijl bloemen met zachte of slappe stelen, zoals tulpen, minder goed drogen.

Verschillende methoden

Er is niet één manier waarop je droogbloemen kunt maken. Je kunt ze bijvoorbeeld aan de lucht of in de oven drogen, of persen. Laten we ze stap voor stap doornemen.

Drogen aan de lucht

Dit is misschien wel de makkelijkste manier. Bind je bloemen samen tot een boeket (als je meerdere bloemen droogt). Vervolgens hoef je het alleen maar ondersteboven op te hangen in een droge, donkere ruimte. Afhankelijk van de bloemen die je gebruikt, duurt het zo’n twee tot vier weken tot de bloemen gedroogd zijn.

Pas op met vochtige of natte plekken, zoals een badkamer of een kelder. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe groter de kans dat de bloemen beschimmelen in plaats van drogen. Een warme ruimte versnelt daarentegen het droogproces.

Lees ook: 7x hier koop je nu de mooiste droogbloemen voor een prikkie

Drogen in de oven

Wie geen zin heeft om weken te wachten op droogbloemen, kan ze drogen in de oven. Verwarm de heteluchtoven tot een graad of 38 en leg de bloemen op een met bakpapier beklede bakplaat.

Houd gedurende het droogproces de bloemen in de gaten om te voorkomen dat ze verbranden. Het proces neemt, afhankelijk van de gebruikte bloemen, een paar uur in beslag.

Drogen door persen

Ook bijzonder en populair is het persen van droogbloemen. Vooral geschikt als je bloemen hebt met een dunne steel. Het werkt eenvoudig: je legt de bloem tussen de bladen van een zwaar boek. Je kunt ook keukenpapier gebruiken om de bloem als het ware te beschermen tijdens het drogen.

Klap daarna het boek dicht en leg er iets zwaars op. Daarna is het een kwestie van geduld hebben, want het kan een paar weken duren voordat de droogbloemen klaar zijn.

Meer weten? Bekijk dan deze video.

https://www.youtube.com/watch?v=_W8oFXdAp_c

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Woonschrift, Tips voor jou
Foto: Getty Images