Thuis

Hoe is de afspraak over zomer- en wintertijd ontstaan?

Op zondag 27 maart gaat de zomertijd weer in, dat betekent helaas een uurtje korter slapen… Hoe de afspraak over zomer- en wintertijd is ontstaan? Wij leggen het uit.

De ‘echte’ tijd, de wintertijd, moet in het voorjaar een uurtje opschuiven voor de zomertijd. Deze afspraak geldt in heel Europa.

William Willett
In 1907 bedacht de Britse William Willett dat mensen langer van zonlicht profiteren als de klok in het voorjaar vooruit gaat. Dit zou volgens Willett 210 uur extra zonlicht opleveren, een enorme besparing op de energierekening. Volgens Willett kon dit plan uitgevoerd worden door de klok elke zondag van april 20 minuten vooruit te zetten. 

Eerste Wereldoorlog
Een goed concept, weten we nu. Echter, de zomertijd werd pas in 1916 voor het eerst ingevoerd. De Duitsers moesten door de oorlog zuinig zijn met energie en bedachten daarom dat de klok in het voorjaar vooruit moest. Dit ging anders dan Willett in gedachte had: de klok ging gewoon in één keer een heel uur vooruit. Na de Tweede Wereldoorlog werd de zomertijd weer afgeschaft.

Oliecrisis
In de jaren ’70 brak de oliecrisis uit. Om zo veel mogelijk energie te besparen, werd de zomertijd daarom in 1977 opnieuw ingevoerd. 

Ezelsbruggetje: in het vóórjaar gaat de klok vóóruit.

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram