waterkoker

Drie feiten over de waterkoker die jij moet kennen

Een waterkoker is een apparaat die eigenlijk iedereen in huis moet hebben. Er gaan veel fabels over rond. Wat zijn dan de echte feiten over zo’n keukenmachine?

Ontkalken

Het is verstandig om de waterkoker af en toe te ontkalken. Dit moet je doen omdat je op deze manier de levensduur van het apparaat kunt verlengen. Gelukkig is dit helemaal niet zo lastig om te doen. Je hoeft namelijk alleen maar een scheut azijn in de waterkoker te doen. Leng dit vervolgens aan met water en laat het koken. Spoel het apparaat vervolgens wel een paar keer na, anders zul je merken dat je thee toch wel veel naar azijn smaakt. Ook kun je dit doen met behulp van een anti ketelsteen sponsje, wat je simpelweg in je waterkoker moet stoppen om het te ontkalken.

Kapot

Zo goed als alle waterkokers hebben een minimumniveau voor het water je aan moet voldoen voordat je de keukenmachine aanzet. Als je het apparaat inschakelt terwijl er helemaal geen water in zit dan loop je het risico dat de waterkoker stuk gaat. Toch geldt dit niet voor alle waterkokers. Er zijn namelijk apparaten ontwikkeld die een droogkookbeveiliging hebben, waarbij je onder meer kunt denken aan de Philips Daily HD9350/90. Deze functie zorgt ervoor dat de waterkoker automatisch uitgeschakeld wordt als er geen of onvoldoende water in zit.

Eieren

Ja, het is echt mogelijk om eieren te koken in een waterkoker. Eerst moet je de eieren op de bodem van het apparaat leggen. Vervolgens vul je het met water. Schakel de waterkoker in en wacht tot het is afgeslagen. Laat de eieren dan nog even nagaren in het water, maar het is niet nodig om het water nogmaals te koken. Als je een zachtgekookt eitje wilt dan moet je zo’n drie minuten wachten nadat de keukenmachine is afgeslagen. Voor hardgekookte eieren zul je nog twee minuten langer moeten wachten.