kat eten

Dit is waarom je kat nooit het hele voerbakje leegeet

Katteneigenaren zullen het vast herkennen: heb je je kat eten gegeven, blijkt later dat je dier alleen de brokjes in het midden heeft opgegeten. Waarom is dit toch?

We leggen het uit.

Randen

Het is niet vreemd dat je kat liever geen brokjes eet die langs de randen liggen. Hij doet dit om te voorkomen dat zijn snorharen in aanraking komen met het bakje. Dit is precies wat hij niet fijn vindt.

Snorharen

Waar dit mee te maken heeft? De haren van katten zitten in haarzakjes waar een kleine holte met bloed in zit: de bloedsinus. Komen de snorharen in beweging, dan komt deze holte met bloed ook in beweging. Aan het uiteinde van de holte zitten zenuwen, waardoor een kat bewegingen van de snorhaar kan waarnemen.

In het geval je dier brokjes langs de randen eet, raken zijn snorharen de randen. Aangezien zijn tastharen op dat moment tegen het bakje komen, voelt hij een pijnlijke aanraking.

Voorkomen

Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen: leg in plaats van een bakje een plat bordje of kommetje neer. Niet alleen is dit fijner voor je kat, ook kan hij z’n voer zonder problemen opeten. Win-win.

Bron: Ze.nl
Foto: Getty Images