Laptop

Deze 5 verzekeringen zijn je geld zéker waard volgens een deskundige

In Nederland geven we maar liefst 5% van ons inkomen uit aan verzekeringen. Welke verzekeringen zijn zeker de moeite (én je geld) waard? In ieder geval déze, tipt adviseur Ilse Broekhuizen, alias Juffrouw Polis.

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Je peuter die een glas limonade over de peperdure stereo-installatie van de buren gooit, de hond die aan de designertas van je vriendin knabbelt… Een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een aansprakelijkheidsverzekering worden die ongelukjes gedekt en kun je jezelf volgens adviseur Ilse Broekhuizen een hoop ellende besparen. “En dan is de premie vaak ook nog eens heel laag.”

2. Rechtsbijstandsverzekering

Gelukkig heb je niet iedere week juridische hulp nodig, maar toch is het volgens Broekhuizen verstandig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. “Van conflicten met je werkgever of buren tot een welles-nietesspelletje in het verkeer… Ik kan genoeg voorbeelden noemen van situaties waarbij deze verzekering van pas komt. Want hoe fijn is het dat je na een aanvaring een professionele jurist toegewezen krijgt die al jouw brieven opstelt en zorgt voor een oplossing?”

3. Inboedelverzekering met buitenhuisdekking

De kans is groot dat je al een inboedelverzekering hebt. Sinds kort is het mogelijk om hier een buitenhuisdekking bij te nemen. Zo zijn je spullen ook buiten het huis verzekerd. Ideaal als jouw tieners hun smartphone op de stoep laten vallen of hun fiets vergeten op slot te zetten. Of als jij zelf degene bent die klunzig is met (dure) spullen.

4. Ongevallenverzekering

Deze verzekering biedt dekking als je komt te overlijden of blijvend invalide raakt door een ongeval. Het geld dat de verzekeraar eenmalig uitkeert, kan bij overlijden gebruikt worden om de kosten van de begrafenis te betalen. Raak je blijvend invalide, dan kun je deze eenmalige uitkering gebruiken om bijvoorbeeld je woning rolstoel-toegankelijk te maken of jouw verlies aan inkomen op te vangen.

5. Overlijdensrisicoverzekering

Natuurlijk hoop je gezond oud te worden, maar stel dat dit niet zo is? Kan jouw partner de huur of hypotheek van jullie huis dan alleen dragen? En is er nog genoeg geld voor de opvang of studie van jullie kinderen? Broekhuizen: “Zodra jij wegvalt komt er met een overlijdensrisicoverzekering een groot bedrag vrij. Hiermee komen jouw nabestaanden niet zomaar in financiële problemen.” Goed om te weten: bij veel verzekeraars ligt de maximale eindleeftijd van een overlijdensrisicoverzekering tussen de 75 en 80 jaar, de leeftijd die je hebt als de verzekering stopt. En rook je? Dan wordt de premie automatisch hoger.

Lees ook: Wil je je huis verhuren? Dit is waarom je op je opstalverzekering moet letten

Foto: Getty Images