8x zó houd je je energierekening onder controle

Hoge energierekening? Hij kan een tikkie lager door op deze acht zaken te letten. Kleine moeite, groot verschil op je rekening!

1. Stekker eruit

Zet je föhn of stijltang ’s morgens niet alleen uit, maar haal ook de stekker uit het stopcontact. Als de stekker er nog in zit, blijven apparaten stroom verbruiken, zelfs als ze uitstaan. Gevolg: energieverspilling. Dit geldt ook voor de oplader van je laptop, telefoon of televisie. Bij een tv kan dit sluipverbruik je wel € 35,- kosten.

2. Zorg voor een gevulde koelkast

Wist je dat een volle koelkast minder stroom verbruikt dan een lege? Een lege koelkast moet namelijk harder werken om de temperatuur laag te houden. Dit geldt ook voor de vriezer. Nog een bespaartip: zet je diepvries of koelkast minstens tien centimeter van de muur vandaan. Op die manier verbruikt hij minder energie. Dit kan je € 12,- per jaar schelen.

3. Installeer een energieverbruik-app

Veel energieleveranciers hebben een app waarop je kunt zien hoeveel energie je verbruikt. Vaak hoef je niet eens klant te zijn van die energieleveranciers. Handig!

4. Investeer in kleedjes

Heb je het ’s avonds vaak koud? Zet de verwarming dan niet hoger, maar sla een warm kleed om je heen. Trek als het nodig is ook warme sokken en een warme trui aan. Als je je verwarming drie graden kouder zet, bespaar je al twintig procent op je rekening!

5. Ventileer regelmatig

Zet minstens één keer per dag alle ramen een kwartier open. De droge buitenlucht verdrijft de vochtige lucht die binnen hangt. En hoe droger de lucht, hoe sneller opgewarmd. Vergeet uiteraard niet om de verwarming uit te zetten zodra je de ramen opendoet. Alle ramen maximaal een kwartiertje volledig openzetten bespaart tot wel zestien procent energie.

6. Verf je muren licht

Lichte muren weerkaatsen het zonlicht en zo verwarm je je huis op een natuurlijke manier. Hiermee bespaar je gemiddeld een tientje per jaar.

7. Herstel een druppende kraan zo snel mogelijk

Komt er om de zes seconden een druppel water uit de kraan? Op jaarbasis is dit maar liefst 2000 liter. Zo kost die lekkende kraan je gemiddeld € 20,- per jaar. Daarnaast kun je beter de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen. Zo bespaar je jaarlijks nog eens € 40,-.

8. Vervang je gloeilampen

Tijd om alle gloeilampen de deur uit te doen. Als je er vijf vervangt door spaarlampen, bespaar je al zo’n € 36,- per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen