Thuis

5 tips om productief vanuit huis te werken

Tegenwoordig werken steeds meer mensen vanuit huis. Dat klinkt misschien als een droom, maar voor veel mensen is het best lastig. Thuis word je namelijk omringd door afleidingen. Met deze vijf tips heb je wél een productieve werkdag.

1. Houd normale kantoortijden aan
Het is heel verleidelijk om lekker uit te slapen, maar zorg voor ritme en structuur. Leg je laptop en (werk)telefoon aan het eind van de dag weg. Het gevaar van thuiswerken is dat je té lang doorwerkt. Zorg dus dat je genoeg rust krijgt.

2. Werk in blokken
Nóg een gevaar van thuiswerken: te veel afleidingen. Werk in productieve blokken van 1 of 2 uur, waarin je onafgebroken doorwerkt. Zet je telefoonmeldingen uit, zorg dat er een kopje koffie of thee op je bureau staat en probeer je af te sluiten van de omgeving. Veel mensen zijn ’s ochtends het meest productief. Zorg dus dat je dan de moeilijkste taken plant.

3. Neem pauzes
Probeer net als op kantoor een lunch- en koffiepauze in te lassen. Om je echt even af te sluiten van het werk kun je dit beter niet achter je bureau doen.

4. Doe alsof je op kantoor zit
Natuurlijk is het lekker om in je pyjama in bed te blijven liggen met een laptop op schoot, maar dat zal je concentratie niet bevorderen. Heb je een extra kamer? Richt hem in als kantoor.

5. Vertel anderen dat je werkt  
Dat je thuis bent, betekent niet dat je ook vrij bent. Niet iedereen begrijpt dat. Laat aan je omgeving weten dat je aan het werk bent en dus geen tijd hebt om een kopje koffie te drinken of wat extra huishoudelijke klusjes te doen.  

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram