toilet wc

Van goudvissen tot bakvet: 5 dingen die je nóóit door de wc mag spoelen

Het kan verleidelijk zijn om van alles door de wc weg te spoelen. Zo ben je meteen van het spul en de geur af. Toch is het beter om hier voortaan mee op te passen.

Sommige dingen kunnen niet alleen voor verstopping zorgen, maar ook voor serieuze problmen bij de rioolzuiveringsinstallatie.

Spoel deze dingen nooit door de wc:

1. Vaste etensresten

Soep of saus kan je in principe prima door het toilet spoelen, maar vaste etenresten kun je beter in de prullenbak gooien. Pasta, groenten of kippenbotjes kunnen het riool verstoppen. Ook rijst of koffiedik kunnen voor problemen zorgen.

2. Vochtige doekjes

Hoewel je vochtig toiletpapier wel door de wc kunt spoelen, geldt dit niet voor baby-, make-up- of schoonmaakdoekjes. Alleen in het geval er op de verpakking een logo van een toiletpot staat, kun je ze doortrekken.

3. Goudvissen

Het lijkt misschien onschuldig om je dode goudvissen door het toilet te spoelen, maar wist je dat ze voor virussen en bacteriën in het water kunnen zorgen? Precies wat je niet wilt.

4. Frituur, olie- en bakvet

Vloeibaar vet stolt en kan in het riool blijven plakken. Spoel je vervolgens weer iets anders door het toilet, dan blijft dit aan het vet plakken. Op deze manier wordt de verstopping steeds erger.

5. Oude medicijnen

Wist je dat er elk jaar wel 140.000 kilo aan medicijnresten uit afvalwater wordt gezuiverd? Je kunt oude medicijnen voortaan beter weer inleveren bij de apotheek.

Bron: Margriet, Milieu Centraal
Foto: Getty Images

Lees ook:6 dingen die je nóóit door je gootsteen mag spoelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen