Thuis

3 vragen aan presentator en televisieproducent Ewout Genemans + tv-tip

Hij maakte en presenteerde al genoeg televisieprogramma’s, maar dat was naar eigen zeggen niet zo heftig als het programma waaraan hij dit keer heeft meegewerkt. Ewout Genemans (32) bezoekt in Beruchte gevangenissen: Ewout in de cel zes beruchte gevangenissen wereldwijd en blijft er ook nog eens ‘gezellig’ een paar dagen logeren.

Is leven in een gevangenis net zo erg als je je van tevoren voorstelde?
‘’Ja, eigenlijk wel. Het is niet dat je ergens binnenkomt en alleen maar iemand interviewt. Nee, we waren tijdens de opnames echt onderdeel van wat er gebeurde. Vooral de eerste nacht in zo’n gevangenis vond ik vreselijk. Je moet je voorstellen dat het cellen zijn met 25 man, waarin het ontzettend warm is en waar ratten lopen. Overdag liepen we er nog met een camera rond, maar ’s avonds was ik samen met de eindredacteur. Toen ik daar zo lag tussen al die criminelen en er de nacht moest gaan doorbrengen, besefte ik dat het echt wel eng is. Toch probeerde ik er niet te veel over na te denken en vooral bezig te zijn met het programma dat we wilden gaan opnemen. Ik wilde me niet overgeven aan de angstige momenten, maar die waren er uiteraard wel.” 

Welke gevangenis vond je het heftigst om te bezoeken?
‘’De ergste gevangenis was die in het plaatsje Porto Vehlo in Brazilië. Dat was er één waar, twee maanden voordat wij er kwamen, heel veel rellen zijn uitgebroken. Daarbij zijn zelfs mensen levend verbrand en onthoofd. In deze gevangenis mochten we een bepaald celblok in eerste instantie dan ook niet in, omdat een deel was afgebrand bij de rellen. Het was een overbevolkt hok, bestaande uit 900 gevangenen en maar vijf bewaarders. De gevangenen hebben het daar dus echt voor het zeggen. De tweede dag gaven de gevangenen ons wél toestemming om er naar binnen te gaan. Dat was een heel eng moment. Ik had de beelden nog op mijn netvlies staan van de plek waar het twee maanden ervoor zo enorm escaleerde en ineens liep ik daar gewoon tussen.” 

Wat vind jij belangrijk dat overkomt op de kijkers?
‘’Ik vind het vooral belangrijk om nu echt eens te laten zien hoe het is om in zo’n gevangenis terecht te komen. Ook is het goed om de vergelijking met Nederland te maken. Veel mensen zeuren dat het hier in de gevangenis veel te luxe is, maar dat is ook omdat we willen dat mensen uiteindelijk terugkeren in de maatschappij. De gevangenissen die ik nu heb bezocht zijn zo heftig dat terugkeren in de maatschappij eigenlijk haast niet meer mogelijk is. Dat doen we in Nederland toch echt veel beter.” 

Nieuwsgierig geworden? Kijk vanaf dinsdag 16 mei om 20.30 uur op RTL5 naar de belevenissen van Ewout in Beruchte gevangenissen: Ewout in de cel

Reageer op dit artikel

Instagram