Stefanie: ‘Ik snurk kennelijk, maar nou en’

Zijn er anno 2019 nog taboes? Jazeker: snurken. En het is helemaal uit den boze om een snurkende vrouw wel een taboe te vinden, maar een man snurkt niet.

Zijn er anno 2019 nog taboes? Jazeker: snurken. En het is helemaal uit den boze om een snurkende vrouw wel een taboe te vinden, maar een man snurkt niet.

Zoiets zeg je niet hardop in een geëmancipeerde maatschappij. Toch schaam ik mij, omdat ik een snurkende vrouw schijn te zijn. Al geloof ik dat niet helemaal. Ik heb het namelijk nog nooit gehoord, maar thuis wordt dat beweerd. ‘Ik ben verkouden’, antwoord ik steevast, als er gezegd wordt dat ik snurk. Maar nu het steeds mooier weer wordt, is dat geen sterk argument meer.

Ik schaam me wel een beetje

Behalve de schaamte, is het ook vervelend om ´s nachts, vanwege mijn gesnurk, in mijn zij gepord te worden. Klaarwakker hoor ik dan op mijn beurt weer gesnurk om mij heen. Ik ben heus niet de enige die snurkt. Toch blijft het mij bezig houden. Dus raadpleeg ik het internet. Er is van alles tegen snurken te koop: neusspreiders, anti-snurk banden of dito plugs. Ik besluit de plugs te bestellen en ontvang een haakje met aan beide kanten een soort korfje. De korfjes moeten in mijn neusgaten. Het haakje blijft als een neusbel voor mijn neusschotje hangen.

Lekker stiekem doen

Het ziet er belachelijk uit. Dit is nog erger dan het snurken zelf. Voordat ik ga slapen, plug ik de korfjes stiekem in mijn neusgaten. ‘Heb ik gesnurkt?’ vraag ik de volgende ochtend. Dirk en Adriana weten het niet meer. Dan heeft het vast gewerkt, denk ik. Stiekem doen over die anti-snurk plugs vind ik achterbaks, dus ik besluit mijn gezinsleden erover te informeren. Het lijkt mij het beste om hen er open en met humor mee te confronteren.

Vet veel mensen snurken dus

Ik doe de korfjes in mijn neusgaten en maak een praatje met Adriana. Als ze mij aankijkt, begint ze te lachen. Dirk moet er ook om lachen. Niets aan de hand, ik mag gewoon blijven, en terecht, want 1 op de 5 mannen en 1 op de 10 vrouwen snurkt. Na de overgang snurken vrouwen zelfs evenveel als mannen. Heb ik even geluk dat mijn eierstokken eruit zijn en ik dus een legitieme reden heb om te snurken. De anti-snurk plugs zijn helaas niet ideaal. Ze vallen ’s nachts geregeld uit mijn neus. Ook irriteren ze soms, waardoor ik ze uit doe of helemaal niet gebruik. Ik draag ze nauwelijks nog. Toch wordt er nu ineens niet meer over snurken geklaagd. Volgens mij was ik toch gewoon een beetje verkouden.

Lees ook: Stefanie: ‘Zeg maar eens nee tegen de brandnetelsoep’ 

OVER STEFANIE

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. 8 jaar geleden kregen zij samen Adriana. Het gaat niet altijd vlekkeloos, maar het gezin draait al ruim 20 jaar! Lees hier al haar blogs terug.