Stefanie

Stefanie: ”Ik hou van Faith, maar ze is wel moeilijk hoor’, zei de leerkracht’

‘Ik hou van Faith, maar ze is wel moeilijk hoor,’ zei de leerkracht van het speciaal voortgezet onderwijs. Ze huilde terwijl ze mij vertelde dat onze dochter de kar met serviesgoed zo hard tegen de muur had geduwd, dat de kopjes en bordjes kapot op de grond vielen.

Agressieve buien

Was het zo erg? Faith kwam toch gewoon in de puberteit? Maar wij konden ook niet altijd adequaat met haar agressieve buien omgaan.
Faith was zo slim dat ze een krantenwijk aankon, maar als het regende, sloeg ze met de kranten tegen een lantaarnpaal.
Was ze wel klaar voor de veranderingen die bij de puberteit horen?
Toch ontwikkelde ze zich nog steeds positief. Haar onbevangen manier van praten bleef ze behouden.

IVF

De kinderen hadden gezien dat er flesjes in de koelkast stonden. Op een avond vertelden wij dat die voor een IVF-behandeling waren en legden uit wat dat inhield.
Faith vroeg op serieuze toon: ‘Hoe vaak hebben jullie het geprobeerd voordat jullie IVF gingen doen?’

Jaloers

Toen Faith 15 jaar was kreeg ze een zusje. Ze was jaloers, omdat dit kindje uit mijn buik kwam. Wel vond ze haar zusje Adriana lief en was zo voorzichtig, dat ze haar amper vast durfde te houden. Intussen heeft ze een echte zussenband met Adriana opgebouwd.

Faith kon zo depressief en kwaad zijn, dat ik aan mezelf als moeder twijfelde en wanhopig werd. Ook maakten we ons zorgen over impulsief gedrag. Faith was een mooie meid geworden, maar bleef kwetsbaar en had moeite zichzelf te accepteren.

Begeleid wonen

In 2016 ging Faith begeleid wonen. Ze kreeg haar eigen appartement en kon zelfstandig koken en de was doen. Haar schooltijd was afgelopen. Ze deed dagbestedingwerk in een cadeauwinkeltje en een atelier.

Enorme groei

Intussen is Faith 25 jaar. Ze heeft nog steeds een werkplekje in het winkeltje en bij het atelier.
Ze is supercreatief. Wij hebben prachtige kunstwerken van haar.
Faith is een sterke, jonge vrouw geworden en haar agressieve buien zijn verdwenen. Als ik terugkijk, vind ik het ongelofelijk dat onze dochter zo´n enorme groei heeft doorgemaakt.

Nog steeds is het soms druk in haar hoofd en ze voelt zich geregeld minderwaardig en gedeprimeerd. Dat zit erg diep bij haar, maar ik vertrouw erop dat ze verder zal groeien. Ze staat nog in volle bloei.
Ik geniet als Faith thuiskomt en ik haar met Adriana zie tekenen of knutselen, terwijl ze ondertussen gezellig kletsen. De directrice van het kinderdagcentrum had het mis. Onze bloem Faith is stralend opengegaan.

Lees ook het vorige deel over Faith: Stefanie: ‘In plaats van moedertje spelen, trok Faith de kop van de pop’

Over Stefanie

Stefanie (47) adopteerde de kinderen van haar vriend. Negen jaar geleden kregen zij en haar partner samen nog een dochter. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie

Ook een mooi verhaal?

Heb jij een mooi, ontroerend of bijzonder verhaal dat je graag zou willen delen? Of lijkt het je heel leuk om een gast-column te schrijven? Dat kan! Mail je verhaal (300-800 woorden) naar webredactie@vriendin.nl en wie weet delen wij de tekst op Vriendin.nl.