In dít Europese vakantieland vind je roze water

In dít Europese vakantieland vind je roze water

Als er iets ons een vakantiegevoel geeft, dan is het wel helderblauw zeewater. Maar wist je dat er niet alleen prachtig blauw water te vinden is in Europa? In een van de populairste vakantielanden vind je namelijk ook een meer met roze water. 

Het roze meer genaamd Torrevieja Pink Lake ligt in het Spaanse natuurpark Las Lagunas de La Mata y Torrevieja, dat ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Valencia ligt. 

Waarom is het meer roze

Een blauw, bruin of groen meer, daar kunnen we ons nog wel wat bij voorstellen, maar hoe kan het dat een meer roze kleurt? Dat heeft te maken met bacteriën en algen die in het water zitten. De zogeheten halobacterie en een micro-alg genaamd ‘dunaliella salina’ leven op zoute plekken. Dit meer is de ideale plek voor deze bacterie en algen, omdat het verbonden is met de zee en onderdeel is van de Spaanse zoutindustrie. Dit klinkt misschien niet bepaald als een ideale plek om te zwemmen, maar ondanks de bacteriën en algen is het water veilig. Er kan alleen wel een vreemde geur aan zitten. 

Flamingo’s

Het zout zorgt ervoor dat er weinig begroeiing is rondom het meer, maar in plaats daarvan kun je af en toe wel flamingo’s spotten. En die kleuren natuurlijk perfect bij het roze meer. Tijdens het broedseizoen zijn er wel meer dan duizend flamingo’s te zien. Verder zorgt het zoute water ervoor dat je blijft drijven en is het goed voor je lichaam. 

Lees ook: Bewezen: een dagje naar het strand maakt je creatiever én gelukkiger

Kleurverschillen

Helaas mag je officieel niet in Torrevieja Pink Lake zwemmen. Er wordt namelijk nog steeds zout uit het meer gewonnen en de natuur eromheen wordt beschermd. Daarnaast verschilt de kleur ook per dag: op sommige dagen is het meer erg roze, maar het kan op andere dagen ook bruin kleuren. De kleur van het meer is namelijk afhankelijk van het zonlicht. Bacteriën en algen zijn actiever als de zon fel schijnt. Ben je van plan om een bezoekje te brengen aan het meer? Dan kun je dus het beste een zonovergoten dag kiezen.

Bron: &C
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.