Grote Markt

Dagje Gouda? Dit mag je écht niet missen

Denk je aan Gouda, dan zeg je kaas, kaarsen en stroopwafels. Maar de binnenstad van Gouda is ook móói. In 1272 kreeg Gouda stadsrechten, precies 750 jaar geleden. En dat wordt van april tot en met september uitgebreid gevierd. Daarom héél veel redenen om er snel een dagje (of langer) naartoe te gaan.

In samenwerking met Gouda

Klim op het dak van de Sint-Jan

De Sint-Janskerk mag je zeker niet overslaan. Je vindt hier de beroemde 72 Goudse Glazen die bij allemaal uit de zeventiende eeuw stammen. Bijzonder, want ze hebben de beeldenstorm overleefd. Ook zeker doen: beklim het dak van de Sint-Jan en bewonder Gouda van bovenaf. 

En als je dan toch in de Sint-Jan bent, kun je ook meteen Beleef het Wonder van Gouda meepikken. Een unieke reis langs zestiende-eeuwse kunstschatten, eenmalig terug op de plek waar ze ooit verdwenen. Ook te bezichtigen in Museum Gouda

Stroopwafels, natuurlijk!

Om de stroopwafel kun je niet heen in Gouda. Bezoek de Kamphuisen Stroopwafelfabriek en ontdek hoe de stroopwafel wordt gemaakt. Je helpt zelfs een handje mee. Natuurlijk proef je ook de heerlijke wafels.

TIP: Naast stroopwafels is Gouda ook bekend geworden door kaas, kaarsen, plateel en bier. De tentoonstelling Expo Gouda Maakt is een reis langs de Goudse industrie van vroeger, nu en later. Te zien t/m 25 september in de oude zeepfabriek Viruly. 

Stadswandeling langs iconen

Je kunt heerlijk rondwalen, maar ook een wandeling maken met het Goudse Gidsen Gilde. Met of zonder gids: je leert zo de stad goed kennen. Of kies voor het boekje 25 steegjes wandeling: daarmee wandel je door de (soms) verborgen steegjes van de stad. Nog een tip: download de gratis ‘xplre Gouda’ app voor de Goudse Iconen wandel- en fietsroute. Voor shopliefhebbers: in de historische Goudse straatjes rondom de Markt vind je leuke, originele winkeltjes.

Say cheese

Als het even kan, ga dan op een donderdag naar Gouda. Want dat is de dag van de wereldberoemde Gouda Kaasmarkt (van 10.00 – 12.30 uur). Net als vroeger bepalen boeren en kaashandelen de verkoopprijs door middel van handjeklap. Ook vind je op deze markt kramen gevuld met ambachtelijke en streekproducten. 

Meer weten over de Goudse kaas? Ga dan zeker langs bij de Gouda Cheese Experience. Je leert er alles over kaas op een leuke interactieve manier. Of bezoek het Kaas- en Ambachtenmuseum in de Waag. Alleen al dat historische pand, prachtig! 

Vvv Kaasmarkt Overzicht
Goudse Kaasmarkt en het vijftiende-eeuwse stadhuis.

Even de stad uit

Iets langer in Gouda? Pak dan de fiets en verken de groene omgeving van Gouda. De mooie Krimpenerwaard en charmante plaatsjes als Schoonhoven zijn niet ver. Liever niet fietsen? Huur dan een e-chopper bij E-Chopper Gouda. 

Schuitje varen

Jazeker, ook in Gouda zijn grachten. En hoe kun je die nou beter verkennen dan vanaf het water. Maak daarom een rondvaart door de grachten en ontdek Gouda als waterstad.

200607 41 Small
Sint Jansbrug.

Lunchen, borrelen en dineren

In Gouda heb je zoveel leuks dat het moeilijk kiezen is. Een paar opties voor de lunch: Curcuma (Korte Groenendaal 21) voor vegan gerechten, Miss Nice Banana (Zeugstraat 34) en Keck (Stationsplein 1E, tegenover he station). Borrelen is leuk bij onder andere La Bodega (Markt 32), Casa Chow (Markt 31) of Biercafé De Goudse Eend (Wilhelminastraat 66). 

Dineren: Unique (Prins Hendrikstraat 196), Belvedère (Markt 45), Koeien en Kaas (Achter de Waag 20) en de Lichtfabriek (Hoge Gouwe 189). Vegetarisch eten doe je aaan het water in de Kleischuur (Vest 2) of bij het IJsselhuis (Schielands Hoge Zeedijk 1). 

3x fijne hotels

Blijf lekker slapen. Zo heb je alle tijd om op je gemak de prachtige middeleeuwse binnenstad te ontdekken. Een selectie van een aantal goede hotels:

Relais & Châteaux Weeshuis Gouda
Een boetiekhotel met 25 kamers. Het heeft een uniek interieur en is gevestigd in een historisch pand met mooie binnenplaats. Plus koffie- en cocktailbar Coco en het finedining-restaurant Lizz.

Best Western Plus City Hotel
Aan de rad van de historische binnenstad vind je dit hotel met prachtige Goudse invloeden. Je kunt er slapen in de Kaassuite of de Stroopwafelsuite.

Goudse Watertoren
De monumentale fabriekswatertoren uit 1920 van de Koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland is in 2018 gerestaureerd en getransformeerd in het kleinste woontorentje van Nederland. Vanuit bed kijk je uit over de Goudse haven. 

Kijk voor meer leuke tips voor je bezoek aan Gouda op welkomingouda.nl. Het complete programma van Gouda750 vind je op gouda750.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Anoniem
    StadswandelingenGouda -
    Of boek een leuke en leerzame wandeling bij StadswandelingenGouda.nl. De leukste gidsen van de stad. Historische informatie en leuke anekdotes. Tot gauw.
    Beantwoorden