nederland

Van de Hunebed Highway tot het IJsselmeer: 4 prachtige routes door Nederland

Stap in de auto en geniet van alle mooie plekjes die ons land rijk is. Muziekje aan, picknickmand mee en gáán!

1. Rondje IJsselmeer

Lengte: 300 kilometer
Duur: als je bij alle dorpen en steden wilt uitstappen, kun je er het beste een paar dagen voor uittrekken.
Typisch: aan het grootste meer van Nederland liggen pittoreske vissersdorpjes en statige steden.

Route met highlights

Noord-Holland
• Monnickendam: de geur van vers gerookte paling komt je tegemoet zodra je richting de historische haven vol traditionele zeilschepen, botters en kotters loopt. De haven wordt omgeven door eeuwenoude huisjes en panden. Zin in verkoeling? Net buiten het stadje ligt recreatiegebied Hemmeland, waar je heerlijk kunt zwemmen in het IJsselmeer.
• Volendam en Edam: de N247 voert je naar Volendam. Leuk om hier over de dijk te lopen en een vers visje te eten (viskramen genoeg!). En in het volgende stadje, Edam, is de Kwakelbrug (een van de oudste, monumentale bruggen) omgeven door schattige huisjes. In de Voorhaven vind je een pittoresk stadsparkje. Hier kun je picknicken op de bankjes bij de rozenstruiken. Hoe romantisch!
• Hoorn: via dezelfde N247 kom je in deze plaats vol historische bezienswaardigheden. Rijd langs de Oosterpoort (de enige overgebleven stadspoort), Oostereiland (de voormalige gevangenis aan de Grashaven) en de Hoofdtoren (de enige overgebleven verdedigingstoren). Trek gekregen? Bij Freaky Funday (Roode Steen 2) eet je de lekkerste gebakjes, fluffy pancakes en ‘freakshakes’.
• Vanaf Hoorn rijd je via dijkweggetjes langs het IJsselmeer (hallo, mooi uitzicht tijdens het rijden) naar Enkhuizen, Medemblik en Den Oever. Aan de voet van de Afsluitdijk bij Den Oever vind je het Waddenbelevingspunt, een panaroma-uitkijktoren die geweldig uitzicht geeft over natuurgebied het Oeverse Schor. Zomers vind je hier de grootste lepelaarkolonie van Europa. En wie weet spot je er zeehonden.

Friesland

• Makkum: stop vooral bij strand de Holle Poarte. Voor de kids is er genoeg te doen. Er zijn speeltoestellen, er hangt een volleybalnet en het water is ondiep. Pal achter het strand vind je de boulevard met winkeltjes.

Flevoland

• Urk: na Makkum rijd je via de Friese plaatsen Hindeloopen, Stavoren en Lemmer door naar Urk. In de zomer kun je de vuurtoren van 18,5 meter hoog beklimmen. Op een heldere dag kijk je superver! Zin in zoetigheid? Ga dan naar De Oude Bakkerij voor een Urker delicatesse, het Dikkertje: een gevulde roomboterkoek met 100% amandelspijs. Mmm!
• Lelystad: hier vind je het grootste belevenissenbos van Nederland. De kinderen kunnen heerlijk ravotten op een van de 140 speeltoestellen langs en over het water. Of ga wandelen in Natuurpark Lelystad en sta oog in oog met een wisent, wild zwijn, edelhert of przewalskipaard.

Slapen op het IJsselmeer? Dat kan. De Tiny Float is een stijlvolle studio op het water, drijvend in de knusse jachthaven van Andijk (boven Enkhuizen). Dankzij de glazen gevel kijk je uit over de haven en zie je boten voorbij dobberen op het water.

Lees ook: van de bollenstreek tot de Zeeuwse Rivièra: 4 geweldige e-bikeroutes

2. Hunebed Highway

Lengte: 60 kilometer
Duur: van een uur tot een volle dag, hangt ervan af hoe lang en hoe vaak je stopt.
Typisch: de routebordjes, een knipoog naar de Amerikaanse Route 66. En natuurlijk de vele stenen grafmonumenten.

Route

De N34 loopt via Zuidlaren, Gieten, Borger en Emmen naar Coevorden. [VET] 47 van de 52 Drentse hunebedden [EINDE VET] liggen langs deze weg en ze zijn allemaal gratis te bezoeken. Volg de kenmerkende blauw-rode routebordjes om er geen te missen. In het plaatsje Borger vind je het grootste hunebed van Drenthe: nummer D27 is maar liefst 22,5 meter lang.

Highlights

• Oud-Aalden: een monumentaal dorp vol Saksische boerderijen, erg leuk om doorheen te lopen en zeker een van de mooiste plekjes in Drenthe.
• Recreatieplas ’t Nije Hemelriek: vlakbij Gasselte, aan de rand van boswachterij Gieten-Borger. Dankzij het witte zand en het turkooizen, heldere water waan je je in een tropisch oord.
• Boomkroonpad: in Drouwen bekijk je het bos vanuit de lucht, je wandelt namelijk tussen de toppen van de bomen. Het pad is 125 meter lang. Let op: je kunt alleen online een kaartje boeken. Meer info: Staatsbosbeheer.nl. Bij het naastgelegen Lorkenspeelbos kunnen kinderen klimmen, klauteren, takken sjouwen en hutten bouwen.
• Vlindermarkt in Emmen: elke dinsdag t/m 24 augustus vind je in het centrum een grote vlooienmarkt en braderie. Elke markt heeft weer een ander programma op basis van een thema, zoals ‘zomer’ of ‘Drenthe’. De winkeliers en standhouders spelen hierop in met leuke activiteiten of acties.

Wist je dat… alle hunebedden een nummer hebben? In Drenthe vind je er 52: D1 t/m D54 (D48 bleek toch geen hunebed en D33 is afgebroken).

3. Utrechtse Heuvelrug

Lengte: 90 kilometer
Duur: van een paar uur tot een volle dag, hangt ervan af hoe lang en hoe vaak je stopt.
Typisch: nu extra mooi, want halverwege augustus staat de heide in bloei en dat zorgt voor een prachtig paars spektakel.

Route

Leuk, je rijdt voornamelijk op N-wegen en gezellige landweggetjes. Het startpunt is Bunnik, vanuit daar rijd je [VET] van natuurgebied naar natuurgebied [EINDE VET]. Zoals de Kaapse Bossen, een glooiend bosgebied waar je wandelt over brede beukenlanen, slingerende bospaadjes of geniet van het mooie uitzicht bij uitkijktoren De Kaap op 25 meter hoogte. Landgoed Den Treek-Henschoten beslaat 2200 hectare aan bossen, heidevelden, landerijen, vennen, zandverstuivingen en drassige gebieden. Adembenemend mooi! En Lage Vuursche is een authentiek bosdorpje, prachtig om doorheen te rijden want er staan statige achttiende- en negentiende-eeuwse huizen.

Highlights

• Henschotermeer: in Woudenberg, midden in de bossen. Wandel er een rondje omheen, neem een verfrissende duik of relax op het langgerekte strand. Bij het Oude Strandhuis kun je terecht voor een kop koffie met appeltaart of een wijntje met borrelplank.
• De Pyramide van Austerlitz: ook in Woudenberg, de enige piramide van Nederland. Het bouwwerk is zo’n 23 meter hoog en werd meer dan 200 jaar geleden gebouwd door Franse soldaten als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte.
• Soesterduinen: wandel door de bossen, op de zandverstuivingen kun je met de kinderen heerlijk klauteren in de klimbomen, vliegeren of picknicken of geniet van de bloeiende heidegebieden.
• Hoeve Ravenstein: deze monumentale boerderij vind je in Baarn. In de boerderijwinkel vind je streekproducten, van zuivel tot boerenkazen en vers geoogst fruit. In de pluktuin kun je onder andere dahlia’s, zonnebloemen, goudsbloemen en verschillende kruiden zelf plukken.
• Slot Zeist: wandel door de historische slottuin in Engelse stijl met grote karpervijver en originele theekoepel aan het water.
• Vliegbasis Soesterberg: sinds 2008 is dit oud-militaire terrein een nationaal park. Superleuk om te bezoeken, met als absoluut hoogtepunt: het weidse uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug ervaren vanaf een heuse landingsbaan en wandelen langs de militaire gebouwen.

Lees ook: van Laag Holland tot de Betuwe: dít zijn de mooiste wandelroutes van Nederland

4. Gronings Goed

Lengte: 145 kilometer
Duur: van een paar uur tot een volle dag, hangt ervan af hoe lang en hoe vaak je stopt.
Typisch: eindeloze vergezichten, kwelders en schilderachtige en idyllische dorpjes.

Route

In het noordwesten van Groningen [VET] lijkt de tijd te hebben stilgestaan [EINDE VET]. Je rijdt langs dorpjes als Garnwerd, Eenrum en Warffum.

Highlights

• Theefabriek in Houwerzijl: paradijs voor theeleuten in een voormalig kerkje. De gezellige theeschenkerij heeft een uitgebreide theekaart. In de geurige theewinkel kun je thee inslaan voor thuis.
• Nationaal Park Lauwersmeer: naast activiteitencentrum Lauwersnest kunnen kinderen zelf een nest bouwen en lekker spelen. Vlak bij de stranden van het Lauwersmeer vind je een waterspeeltuin.
• Pieterburen: bij het zeehondencentrum moet je gewoon even stoppen (wel vooraf reserveren!). Je smelt toch bij de aanblik van die schattige zeehonden?
• Winsum: vorig jaar door de ANWB uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Als je erdoorheen rijdt, snap je waarom: bruggen en molens, kerken, boerderijen van honderden jaren oud staan er naast moderne bungalows. Trek gekregen? Bij De Jongens uit de Buurt kun je lekker eten. Ook de locatie aan het water is top.
• Noordkaap: het allernoordelijkste puntje van het vasteland. Vanaf hier heb je vrij uitzicht over het water en de oneindig lijkende hemel boven het Wad. Prachtig!

Ergens overnachten? In Eenrum staat het kleinste hotel ter wereld met welgeteld één kamer, compleet in art deco-stijl: Grand Hotel De Kromme Raake. Boek vooraf om zeker te zijn van een slaapplek.

Tekst: Whitley Volger.