Wandelen (4)

Van Laag Holland tot de Betuwe: dít zijn de mooiste wandelroutes van Nederland

Nederland is prachtig. Vooral sinds de coronacrisis wandelen we erop los. Ken jij deze mooie natuurgebieden al? Wij zetten de mooiste routes op een rijtje.

Laag Holland

Op zoek naar een afwisselende mix van water, leuke dorpjes, gezellige stadjes en eindeloze velden? Ga dan naar ‘de achtertuin van Amsterdam’.

De Palingroute

Een mooie wandeling tussen Monnickendam en Volendam is de Palingroute. Startpunt is de St. Nicolaaskerk, ook wel de Grote Kerk genoemd, in Monnickendam. De route loopt langs de randen van de oude polder Katwoude en over de grotendeels onverharde Hooge en Lage Dijk. Vanaf de Hooge Dijk heb je een geweldig uitzicht over de Gouwzee, het voormalige eiland Marken en de haven van Volendam.

De route voert je langs De Katwoudermolen, die een deel van de polder Katwoude drooghoudt. Daarnaast ligt het Heitje van Katham, een klein natuurreservaat met hoogveen. Onderweg kom je meerdere keren een hek tegen, maar met de overstapjes ga je daar gemakkelijk overheen. Tip: breng een bezoekje aan een van de palingrokerijen in de haven van Volendam of Monnickendam.

Afstand: 15 kilometer
Startpunt: St. Nicolaaskerk (Grote Kerk), De Zarken 2, Monnickendam

Laarzenpad Varkensland

Voor een klompenpad hoef je niet per se klompen aan te trekken, maar voor een laarzenpad zijn laarzen wel een goed idee. Zeker als de route ook nog eens door Varkensland leidt, een natuurreservaat dat zijn naam dankt aan het zompige voetpad. De route start en eindigt in Broek en Waterland, dat vol staat met prachtige, monumentale houten huizen, te herkennen aan de pastelkleuren.

Eenmaal het dorp uit slinger je via loopplanken, houten overstappen en hoge bruggen door de weilanden naar het schilderachtige Watergang. De route is hier aangegeven met witte paaltjes en rode pijlen, wat toch een stuk makkelijker is dan steeds op je telefoon te moeten kijken. Via een oud kerkpad loop je terug naar het startpunt in Broek en Waterland. 

Afstand: 10 kilometer
Startpunt: parkeerterrein Moerland (voor de cafetaria), Broek in Waterland

Historisch ommetje

Maak met de gratis app izi-Travel een korte historische wandeling langs de oude ambachten in Monnickendam. Leer tijdens de interactieve audiotour alles over de vaklieden en hun werk die deze prachtige plaats zo succesvol maakten.

Afstand: 1,9 kilometer
Startpunt: St. Nicolaaskerk (Grote Kerk), De Zarken 2, Monnickendam

Lees ook: dit zijn de 5 meest gemaakte fouten tijdens het wandelen

Weerribben-Wieden

Ga op avontuur in het grootste lageveenmoerasgebied van Noordwest-Europa, gewoon in ons eigen Overijssel. Boordevol historie, karakter en gezelligheid.

Rustgevende rietroute

Het historische dorp Kalenberg is het startpunt van de rietwandeling door de Weerribben, waarbij het oude ambacht rietsnijden centraal staat. Je komt door gehuchtjes als Muggenbeet en, ja echt, Nederland. Ga in Muggenbeet vooral iets drinken in café Geertien. Dit was rond 1825 een roemrucht trefpunt voor boeren, schippers, turfstekers en rietsnijders. Ook nu nog snuif je nog die sfeer uit vervlogen tijden op in de oude gelagkamer.

Weerribben-Wieden is een eldorado voor vogelliefhebbers. Mocht je interesse hebben: er staat een vogelkijkhut aan het Kooibomenpad.

Afstand: 16,4 kilometer
Startpunt: Keuzepaal D30, parkeerplaats Berkenlaan, Kalenberg

Zo veel te zien

Een korte wandeling waarin veel te beleven valt. Tijdens de route over het Vlonderpad ontdek je de Wieden in het klein: een natuurgebied met meren en kolkjes, rietlanden, sloten en moerasbossen. Als je mazzel hebt, spot je een otter! De wandeling voert je langs een van de laatste twee tjaskers (kleine windmolens) die vroeger werden gebruikt om water op het rietland te pompen. Een andere bezienswaardigheid is de veenschuur die werd gebruikt door turfstekers. Hoewel de wandeling kort is, krijg je dus een goed beeld van hoe het er vroeger aan toe ging. Plus: heel geschikt voor mensen in een rolstoel of met een visuele beperking.

Afstand: 1,5 kilometer
Startpunt: Bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, Sint Jansklooster

De Betuwe

De fruittuin van Nederland wordt de Betuwe ook wel genoemd. Maar de Gelderse streek heeft nog veel meer leuks te bieden.

De mooiste bloesemroute

Vanaf half april (tot half mei) bloeien de kersen-, pruimen-, peren- en appelbomen. Dan barst de bloesemweelde los in de Betuwe. Het Errekomsepad, een klompenpad, is misschien wel de mooiste bloesemroutes. Op een klompenpad hoef je niet letterlijk je klompen aan, de naam geeft alleen maar aan dat de route zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés gaat.

Via het Errekomsepad ontdek je het mooie buitengebied van Erichem. De route die wordt aangegeven met een blauwe klomp leidt je door weilanden, langs sloten, door een wijngaard en door het stadje Buren. Tip: de picknicktafel in wijngaard Betuws Wijndomein (Burensewal 5 in Erichem) is een heerlijke pauzeplek.

Afstand: 13 kilometer (te verkorten tot 7 of 10 kilometer)
Startpunt: Dorpshuis, Erichemseweg 30, Erichem

Andere bloesemwandelroutes vind je op www.wandelzoekpagina.nl/bloesemroutes

Eenden spotten

Zin in een korte wandeling met de kinderen? Dan is Landgoed Waardenburg en Neerijnen leuk. Er zijn verschillende korte routes aangegeven, variërend van 1,6 tot 3 kilometer, door bos, over dijken en als extraatje door een kasteeltuin.

Je parkeert bij restaurant het Stroomhuis, steekt het bruggetje over en volgt de paaltjes. In het gebied liggen Huis Neerijnen, Kasteel Waardenburg, een molen en een schattig geel kerkje. Het kasteel is tijdens Open Monumentendag te bezichtigen. En van mei tot en met augustus organiseert Staatsbosbeheer excursies naar de eendenkooi van kasteel Waardenburg.

Afstand: 1,6 tot 3 kilometer
Startpunt: Het Stroomhuis, Van Pallandtweg 1, Neerijnen

Lees ook: dít is waarom wandelen met vriendinnen zo goed voor je is

Foto: Getty Images