Zwanger door de dokter: ‘Bram heeft gewoon ooit in een vriezer gelegen’

Als natuurlijk zwanger worden niet lukt, is er gelukkig heel wat medische hulp mogelijk. Dokters verrichten wonderen, weten Laura (31) en haar man Robin (53).

Als natuurlijk zwanger worden niet lukt, is er gelukkig heel wat medische hulp mogelijk. Dokters verrichten wonderen, weten Laura (31) en haar man Robin (53). Zij raakte zwanger door ICSI.

Laura: “Na een jaar ‘proberen’ gingen we naar de dokter. Robin bleek ­verminderd vruchtbaar. Dat kon door zijn leeftijd komen, of het was al vroeg ontstaan. Onze kans op een natuurlijke zwangerschap was ­nihil, dus we mochten met ICSI starten. Robin en ik keken het hele traject niet te ver vooruit. We gingen van de ene spuit hormonen naar de ­volgende, alles stap voor stap. En al die medicijnen in de koelkast… Het is bizar dat je dat allemaal in je lijf moet stoppen om een kind te krijgen. Robin voelde zich een beetje schuldig. Dat moest hij van mij ­opzijzetten, andersom had hij hetzelfde gezegd.

‘Het is bizar dat je dat allemaal in je lijf moet stoppen om een kind te krijgen’

Lees ook: Conny: Ik kan uren fantaseren over hoe mijn leven eruit had gezien als ik niet zwanger was geraakt

De eerste punctie leverde slechts één goede embryo op. De avond voor de terugplaatsing dronken we een wijntje en aten we biefstuk. We wilden nog even genieten van wat straks misschien niet meer kon. Maar na de terugplaatsing kreeg ik een vroege miskraam. De punctie daarna leverde twee embryo’s op. Ook geen enorme opbrengst. ­Onderweg naar het passen van mijn trouwjurk hoorde ik dat ook deze poging was mislukt. Dit was het dieptepunt. ‘Ik word misschien wel nooit moeder’, zei ik in tranen.

‘Ik word misschien wel nooit moeder’

Ik had nog maar één verzekerde ICSI-poging over. Het was alles of niets. Mijn psycholoog wees me erop dat het geen zin heeft in doemscenario’s te denken. ‘Je moet je krachten sparen’, zei ze. Dat deed ik. De volgende punctie leverde maar liefst acht bruikbare embryo’s op. En de tweede terugplaatsing was raak. Ik weet nog goed dat Robin een foto van het echo-scherm maakte: de allereerste foto van Bram.

Nog steeds kan ik vol ongeloof naar hem kijken. Bram heeft ooit in een vriezer gelegen! Robin en ik zeggen regelmatig dat hij goed is ontdooid. Negen maanden na Brams geboorte ­gebeurde het ondenkbare: ik bleek spontaan zwanger. Het was fijn ook zwanger te zijn zonder een medisch voortraject. Het voelde een stuk onbezorgder.”

Tekst: Hester Zitvast. foto’s: Robert Elsing. visagie: Wilma Scholte.

Lees ook: Supersnel zwanger: We woonden nog niet eens samen!

Lees meer portretten in Vriendin 37

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen