Familie Rutten

Zo gaat het nu met de familie Rutten uit Polopos: ‘Enorme achtbaan’

De familie Rutten, bestaande uit Jurgen, Elisa, Daniël en Demi, maakte in 2019 hun grote droom waar. Ze verruilden Maarssenbroek voor het Spaanse dorp Polopos, voor het gelijknamige televisieprogramma.

Het ondernemende gezin had toen ze vertrok heel wat plannen in petto. Aan Vriendin vertellen Elisa en Demi hoe het nu met ze gaat.

Helemaal ingeburgerd

“Het programma heeft ons leven totaal op zijn kop gezet. Het was een hele ervaring om alles in Nederland achter te laten en het avontuur in Spanje aan te gaan. Natuurlijk vonden we het spannend, maar we hadden er vanaf het eerste moment een goed gevoel over.

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ons avontuur op televisie te zien was en ondertussen zijn we helemaal ingeburgerd in Spanje. Het leven hier is in niets te vergelijken met ons leven in Maarssenbroek. De snelheid waarmee we in Nederland leefden, is iets wat we totaal niet missen. De mensen nemen hier veel meer de tijd om stil te staan bij de kleine dingen, proberen niet zo gehaast te leven, maar juist in het nu.”

Met open armen ontvangen

“Ook laten de mensen hier iedereen in elkaars waarde. Er wordt veel minder snel geoordeeld. Of je nou groot, klein, superslank bent of een maatje meer hebt, het is hier allemaal oké. Het een is niet beter dan het ander. Dat past heel goed bij ons. Het duurde dan ook niet lang voor we ons thuis voelden in Polopos. Het scheelt natuurlijk ook dat we hier door de meeste mensen met open armen zijn ontvangen. Vooral de Spanjaarden vonden het maar wat interessant. De Engelsen moesten meer aan ons wennen. Ze zagen ons aan het begin als indringers, maar ook dat is gelukkig helemaal goed gekomen.

We reisden met grote plannen af naar Polopos. We wilden een markt, een camperplaats en een supermarkt opzetten. De coronacrisis gooide helaas heel wat roet in het eten van deze plannen. Zo hebben we de komst van de camperplaats uit moeten stellen. Toch heeft het ons ook creatief gemaakt. We hebben gezocht naar andere oplossingen. Zo zijn we begonnen met vloggen. De reacties hierop zijn ontzettend leuk. De vlogs worden zelfs bekeken door mensen uit Zweden en Curaçao. Het is heel tof om de mensen op deze manier mee te blijven nemen in ons avontuur. Ook verkopen we via dit kanaal Spaanse specialiteiten zoals Ibericoham, chorizo, salami, olijfoliezeep naar oud-Polopees recept, wijnen, schapenkaas en honing. Allemaal uit het dorp en ecologisch. Sinds een paar weken zijn we ook nog eens begonnen met onze eigen podcast en verkopen we kleding. Ondertussen gaat de verbouwing in Spanje natuurlijk ook gewoon door. Ja, als we het zo allemaal opnoemen is het wel veel. Maar doordat we genieten van alles wat we doen, is het heel makkelijk vol te houden.”

Genoeg dromen

“Toch hebben we ook nog genoeg dromen voor de toekomst. Als de coronaperiode voorbij is, hopen we dat de camperplaats er alsnog komt. Ook lijkt het ons fantastisch om een wakeboard-baan te openen. Maar het allerbelangrijkste is dat we genieten van het samenzijn. We zijn als gezin een enorme achtbaan ingestapt door naar Spanje te emigreren, maar maken hier geweldige herinneringen met elkaar. Dat we andere mensen kunnen inspireren om hetzelfde te doen, vinden we het allermooiste.

Dat we door onze deelname aan het programma fans kregen, vonden we aan het begin heel gek. Daar moesten we echt even aan wennen, maar nu vinden we ook dat juist heel bijzonder. Laatst bestelde een fan iets bij ons, we kwamen er toen achter dat het niet zo goed met haar gaat en dat ze hard achteruit gaat. Hoe fantastisch is het dan dat we bij zo iemand langs kunnen gaan en met onze komst haar wat positieve energie kunnen geven. Dat zijn de dingen waar we het uiteindelijk voor doen. We willen verschil kunnen maken en als dat lukt, dan geeft dat ons kippenvel.

Heimwee naar Nederland hebben we totaal niet. Op vrienden en familie na missen we eigenlijk niets en zodra de pandemie over is, komen ze ons hier lekker vaak opzoeken. Daar hebben we al een extra slaapkamer voor gecreëerd. We hebben geen seconde spijt gehad van ons avontuur, genieten iedere dag nog van het leven hier en zijn gelukkiger dan ooit.”

Lees ook: Polopos-winnaars Thysa en Wijnand: ‘Ons leven is echt compleet veranderd’

Ben je benieuwd naar meer avonturen van de familie Rutten? Neem dan zéker een kijkje op hun YouTube-kanaal.

Tekst: Lisa Schoenmaker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen