trouwen bruiloft

Cindy: ‘Als ik opnieuw kon kiezen, zou ik trouwen met mijn grote liefde’

Cindy (31) is al elf jaar samen met Martijn (31). Met hun twee zoons van 8 en 6 vormen ze een gelukkig gezin. Hoewel Cindy diep in haar hart liever samen zou zijn met haar grote liefde Rico (28). ”Het is te laat, we zouden te veel mensen kwetsen.”

Cindy: “Mijn kinderen. De buitenwereld. Onze partners. Financiën. Er zijn tientallen redenen te noemen waarom mijn grote liefde en ik niet samen zijn, terwijl we dat allebei dolgraag zouden willen. We hebben het al vaak gehad over een toekomst samen, maar elke keer kwamen we op hetzelfde uit: het kan niet. En nu is het te laat, we zouden te veel mensen kwetsen. Ons geluk is daardoor van ondergeschikt belang. Maar hoezeer we ook ons best doen gelukkig te worden met een ander, met ons leven, dat lukt maar met moeite. De aantrekkingskracht is te sterk. Voor de buitenwereld heb ik alles wat mijn hartje begeert: een mooi huis, een auto voor de deur, een prachtig gezin met twee lieve, gezonde kinderen. Daar zou een mens toch tevreden mee moeten zijn, zou je zeggen. Maar diep in mijn hart wil ik de tijd terugdraaien naar het moment waarop ik had moeten kiezen voor hém: de liefde van mijn leven.”

Liefde op het eerste gezicht

“Martijn en ik woonden net een half jaar samen, toen ik bij een nieuw bedrijf ging werken. Ik was verhuisd naar een andere stad en kende nog maar weinig mensen. Op mijn werk ontmoette ik Chantal, een superleuke meid met wie het goed klikte. Al snel trokken we naar elkaar toe. Haar vriend Rico woonde tachtig kilometer verderop, zij zagen elkaar vaak alleen in het weekend. Wij spraken daarom doordeweeks vaak af, gingen samen naar de film, wat drinken in de sta d of bij elkaar op de koffie. Na een paar weken stelde ze voor een keer te dubbeldaten in het weekend: gezellig met haar en mijn vriend bowlen en een borreltje doen. Dat leek Martijn en mij ook leuk. Op het moment dat ik Rico de hand schudde, stond ik te shaken op mijn benen. Alsof ik een elektrische schok kreeg. Wauw, wat een ontzettende kanjer! Ik vond hem waanzinnig knap. Het was echt liefde op het eerste gezicht. Bij ons allebei. Want dat ik Rico ook niet koud liet, merkte ik meteen. Hij zocht de hele avond mijn blik, keek me dan net iets te lang aan en we moesten lachen om elkaars grapjes. Tijdens het bowlen raakte hij me een paar keer zogenaamd per ongeluk aan. Het was loeispannend. Martijn en Chantal zaten er de hele avond naast, maar hadden gelukkig niets in de gaten.”

Steeds spannender

“We spraken steeds vaker met z’n vieren in het weekend af, en elke keer weer voelden Rico en ik een enorme aantrekkingskracht. In het begin bleef het bij stiekem flirten, later wisselden we nummers uit. Het begon met onschuldige berichtjes, maar die werden steeds spannender en seksueler van toon. Totdat we hele dagen appjes stuurden waarin we elkaar zelfs de liefde verklaarden. Maar afgezien van een enkel kusje als niemand het zag, lieten we het daarbij. We hadden allebei een vaste relatie en wilden die niet opgeven. Al die tijd had Martijn nog steeds niets door. Hij is niet van de diepgang: hij houdt van grapjes maken en lacht alles weg. Echt praten kan ik niet met hem. Als ik me ergens zorgen over maak, probeert hij dat met een geintje te relativeren. Tot vermoeiens toe.
Hij zocht ook niets achter mijn urenlange geapp, nam aan dat ik dat met Chantal deed. De meeste appjes verstuurde ik trouwens als hij op zijn werk zat. Chantal kreeg wel argwaan. Het viel haar op dat ik dingen wist over Rico of haar, die zij me niet had verteld. Ik wist dat ze problemen hadden. Rico had me toevertrouwd dat hij niet meer happy was in zijn relatie. Ik had een luisterend oor, was zijn steun en toeverlaat. Andersom vertelde ik hem alles over de dingen die me aan Martijn irriteerde. Chantal begon me te ontlopen en zorgde ervoor dat Rico en ik elkaar nauwelijks nog zagen. De koffieafspraakjes en de filmen bowlavonden met z’n vieren namen af. Ook mijn appcontact met Rico werd minder intensief. Ik was inmiddels zwanger van mijn eerste kind en was daar druk mee. Mijn prioriteiten veranderden.”

Zoenavontuurtjes

“Vlak na de geboorte van onze zoon Max liep de relatie van Chantal en Rico stuk. Niet lang erna meldde Rico zich weer. We appten en belden weer vaker, en spraken nu ook met elkaar af. Op het moment dat we elkaar voor het eerst echt lang en intens kusten, voelde dat geweldig. Vele zoenavontuurtjes volgden. Eén keer bracht hij zelfs een nacht bij me door, in het bed van Martijn en mij, toen Martijn naar een vrijgezellenfeest was. De seks met Rico was magisch. Of ik me schuldig voelde dat ik Martijn bedroog? Nee, helemaal niet. Daarvoor was ik te verliefd op Rico. Ik hield wel van Martijn en ik had ook nog seks met hem, maar eigenlijk zag ik hem meer als een goede vriend. Ik voelde niet dat speciale voor hem, dat ik voor Rico wel voelde. We fantaseerden over een toekomst samen. Ik wilde niets liever. Maar als ik dacht aan al het gedoe: het huis dat Martijn en ik net hadden gekocht, aan Max, het gezin dat ik kapot zou maken en onze families die ik teleurstelde, durfde ik het toch niet aan. Maar dat was ook omdat Rico een heel ander leven leidde dan ik. Ik was al gesetteld, echt huisje-boompje-beestje, terwijl hij nog een vrijgezellenbestaan leidde. Hij was jonger en minder volwassen dan ik: hij was eenentwintig, ik vijfentwintig. Ook al beweerde Rico dat hij er helemaal klaar voor was, ik vreesde dat het voor hem een te grote verandering zou zijn als hij ineens met een vriendin en kind ging samenwonen.”

Lees ook: Yvette: ‘Ik koos voor de liefde in plaats van kinderen. Nu heb ik spijt’

Aanrommelen

“Een klein jaar later kregen Martijn en ik onze tweede zoon, Tim. We wilden graag een broertje of zusje voor Max. Na zijn geboorte zagen Rico en ik elkaar nog maar af en toe. Hij woonde nog steeds tachtig kilometer verderop. Ik had toen geen auto en als ik vrij was, had ik de kinderen om me heen. Afspreken was lastig. Een enkele keer verzon ik een winkelmiddagje met een vriendin en dan boekten we een hotelletje voor een paar uur. Maar dat waren nooit relaxte middagen, we waren toch bang dat het zou uitkomen. Soms bedacht ik klusjes in huis om Rico hier te krijgen. Hij heeft een klusbedrijf en dan liet ik hem een kraan repareren ofzo, waardoor ik hem voor het eten kon uitnodigen. Ik vond het al heerlijk als hij om me heen was.

Zo rommelden we jaren aan. We appten, belden en spraken af en toe met elkaar af. Dat veranderde toen hij drie jaar geleden een nieuwe vriendin kreeg, Anne. Eerst ging al zijn aandacht naar haar. Maar later bleek zijn gevoel voor mij toch niet helemaal weg en begonnen we weer te appen. Anne had meteen door dat er iets gaande was tussen ons. Waar Martijn in acht jaar tijd nog nooit één opmerking had gemaakt of mijn spullen had doorzocht, ontdekte Anne al na een paar
maanden onze sms’jes. Rico heeft haar toen opgebiecht dat we vroeger een relatie hadden gehad en nog gevoelens voor elkaar hadden.”

Bizarre trouwdag

“Anne vertrouwde hem niet meer en bleek extreem jaloers. Ze speurde in zijn telefoon, checkte zijn mail en zette apps op zijn telefoon en programma’s op zijn computer waarmee ze hem kon controleren. Ze ging zelfs zo ver dat ze beveiligingscamera’s in en rond het huis hing, waar ze de beelden van kon terugkijken. Er was bijna geen mogelijkheid meer om elkaar te spreken. Heel incidenteel belde hij nog weleens als hij op zijn werk was, maar we waren allebei op onze hoede.
Ik ging kapot aan het liefdesverdriet om Rico. Bij films over verloren liefdes huilde ik tranen met tuiten. Thuis probeerde ik me normaal te gedragen. Dat lukte wel, maar het vrat aan me. Martijn merkte niets of misschien wilde hij het gewoon niet zien. Sterker nog, hij vroeg me zelfs ten huwelijk. Hij is gewoon stapelgek op me. En ondanks dat ik niets liever wilde dan met Rico zijn, zei ik toch ja. Omdat ik per se wilde dat Rico erbij zou zijn op mijn trouwdag, heb ik hem en Anne uitgenodigd. Dat was echt bizar. Diep van binnen was ik het liefst huilend weggerend bij het altaar, zoals je in films vaak ziet.”

Lastig en pijnlijk

“Sinds een jaar weet Martijn dat Rico en ik een tijd iets hebben gehad. Rico kampte vorig jaar met een zware depressie en heeft toen in een opwelling een mail gestuurd naar al zijn dierbaren, waarin hij ook over zijn gevoelens en over mij en onze verhouding vertelde. Die mail stuurde hij tot mijn grote schrik ook naar Martijn. Gek genoeg reageerde Martijn heel kalm op het bericht. Er vielen nu wel wat puzzelstukjes op hun plaats: ik was natuurlijk al jaren veel te geïnteresseerd geweest in Rico. Hij vroeg wat er precies was gebeurd en ik vertelde dat we een keer seks hadden gehad en dat we verliefd waren. Ik hield het wat oppervlakkig. Mijn diepere gevoelens voor Rico gaf ik niet prijs, dat vond ik lastig en pijnlijk. Martijn maakte er geen punt van. Hij had er blijkbaar geen moeite mee dat hij op een gedeelde eerste plek stond met Rico. Zijn reactie was natuurlijk lief, maar het maakte hem ook een beetje een slappe zak. Ik had liever gehad dat hij zou eisen dat ik met Rico zou stoppen. Dat hij boos zou worden of enige emotie zou tonen. Maar het lijkt hem totaal niet te deren dat ik ben vreemdgegaan. Hij maakte er al snel geintjes over en van hem mocht ik gewoon vrienden blijven met Rico.

Maar dat laat Anne niet toe. Zij ziet me als het grootste gevaar voor haar relatie. Het is dan ook alweer vier maanden geleden dat ik Rico voor het laatst zag. Anne heeft hem goed onder de duim. Als ik op Facebook foto’s zie waarop hij er stralend en gelukkig uitziet, ben ik stikjaloers, hoe egoïstisch dat ook is. Ik ben dan zo boos op mezelf. Als ik de tijd kon terugdraaien, deed ik dat meteen. Dan zou ik andere keuzes maken: samen met Rico een gezin stichten en gelukkig worden. Dat ik destijds niet de kracht had om voor ons te vechten, steekt nog elke dag. Dit zal mijn hele leven aan me blijven knagen, vrees ik.”

Lees ook: Froukje kreeg spijt van haar minnaar: ‘Vijf jaar na onze scheiding zijn we opnieuw getrouwd’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.