vrouw bos herfst

Anita: ‘Ik weet dat mijn man vreemdgaat, maar ik zeg niets’

Anita (42) is twaalf jaar samen met haar man Hidde (44). Ze doet net alsof ze niet doorheeft dat hij af en toe vreemdgaat. Ze is bang dat ze uiteindelijk zullen scheiden als ze hem ermee confronteert. “Ik moet er niet aan denken om met mijn kinderen op een flatje te wonen. Vreselijk.”

Anita: “Natuurlijk ben ik niet achterlijk. Ik weet heus wel wat er gaat gebeuren als mijn man Hidde zijn weekendtas inpakt voor een avondje stappen in Groningen. Zogenaamd slaapt hij dan bij een vriend van hem, maar dat is er een die ik nog nooit heb gezien. En in zijn tas zit naast zijn aftershave en leukste kleding, toevallig ook altijd zijn sexy strakke Björn Borg-boxer. Maar ik doe net alsof ik gek ben. Ik kus mijn man gedag en wens hem een fijne avond toe. In de hoop dat hij dan, net als de vorige drie keren, de volgende dag weer vrolijk thuiskomt en, waarschijnlijk uit schuldgevoel, extra lief is voor mij en de kinderen.”

In een sleur

“Mijn man Hidde en ik zijn twaalf jaar samen, waarvan tien jaar getrouwd. We hebben twee dochters, een van acht en een van zeven, en we wonen in een leuke eengezinswoning aan de rand van de stad. Ons huwelijk is harmonieus, maar we zitten tegelijkertijd ook wel in een sleur. We leven voor onze kinderen. We rennen van hot naar her om alle clubjes en sportverenigingen te bezoeken en staan enthousiast langs de lijn en in de zaal. Hidde en ik zijn een team, maar meer als partners dan als geliefden. Ik hou van mijn man, maar als ik eerlijk ben, is al jaren geleden de meeste passie wel verdwenen. De seks is op zich prima, maar we doen het nog maar mondjesmaat. De laatste keer dateert alweer van vijf weken geleden. Wellicht dat ons ingeslapen seksleven mijn man juist in de armen van zijn jeugdvriendin heeft gedreven. Hidde komt oorspronkelijk uit het noorden van het land en is voor mij verhuisd naar het midden van het land. Vorig jaar is hij via Facebook weer in contact gekomen met Mirte, een vrouw die hij nog kent van de lagere school. Toen hij mij enthousiast vertelde hoe leuk het was dat ze hem had gevonden en een uitnodiging had gestuurd om Facebook-vrienden te worden, ging er bij mij meteen een alarmbel af. Die Mirte was net gescheiden en haar profielfoto was vrij uitdagend, zag ik. Ik reageerde afkeurend op haar foto en Hidde was daardoor gepikeerd. Volgens mij heeft hij me daarom ook niets meer over haar verteld. Wel opperde hij niet lang na hun hernieuwde contact dat hij graag weer eens een weekend Groningen wilde doen met zijn oude maten. Hij zou dan bij ene Menno kunnen blijven slapen. Na twaalf jaar ken je iemand door en door en zie je ook of hij de waarheid spreekt. Ik zag aan hem dat er iets niet klopte. Ik kon mijn vinger er niet op leggen en liet hem dat weekend gaan.”

Over mijn toeren

“Twee weken later had ik echter het bewijs voor wat ik al vreesde. Hidde moest trainen met zijn voetbalteam en had zijn computer niet goed afgesloten. Ik kon zo in zijn account. In zijn privéberichten op Facebook vond ik allerlei berichten van Mirte die er niet om logen. Ze verlangde naar hem. Ze fantaseerde over zijn lichaam en droomde over hun ‘heftige seks’. Mijn maag draaide zich om bij de teksten van die vrouw aan mijn man. Maar hoe gruwelijk ook, ik wist meteen: dit moet ik voor me houden. Dit was namelijk niet de eerste keer dat Hidde vreemdging. Een jaar of zes geleden had hij al eens een scheve schaats gereden. Tijdens een lang weekend kamperen met zijn voetbalteam was hij tegen een of ander jong ding aangelopen, die hem had versierd. Na een avond fl ink bier drinken ging hij op haar avances in en hadden ze seks gehad, vertelde hij mij later. Hij zwoer vervolgens meteen dat hij al het contact verbroken had en dat er niets meer tussen hen was. Maar die stomkop had zijn nummer aan haar gegeven en ze bleef hem lastigvallen. Ik merkte het direct toen hij thuiskwam. Hij deed zo vreemd. Hidde was afwezig, keek wazig uit zijn ogen en zat aan zijn telefoon gekluisterd. Uiteindelijk heb ik na twee dagen zijn mobiel uit zijn handen getrokken en langs zijn berichten gescrold. En ja hoor, allemaal seksueel getinte app’jes van een vrouw. Zonder na te denken belde ik haar nummer. Toen ze opnam, heb ik haar op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt dat het over en uit was tussen hen. En dat zij van een getrouwde man met kleine kinderen moest afblijven, onze jongste was nog geen jaar oud. Ik was volledig over mijn toeren. Al die tijd stond Hidde versuft naast me. Hij zei niets en liet mij schreeuwen tegen zijn minnares. Toen ik het gesprek met die vrouw had beëindigd, kreeg hij ook nog eens de volle laag van mij. Mijn wereld was ingestort. Ik was heel erg verdrietig en dreigde de meisjes uit hun bed te halen en te vertrekken. Hidde smeekte me te blijven.”

Iets stuk gegaan

“Uiteindelijk zorgde dit alles voor een behoorlijke huwelijkscrisis. Later stelde ik voor om in relatietherapie te gaan, maar als nuchtere noorderling weigerde hij dat, therapie vond hij maar niks. Wel hebben we avond aan avond met elkaar zitten praten over het waarom. Hij biechtte op dat ons slechte seksleven een van de oorzaken was. Ik begreep hem ergens wel. Na de geboorte van de tweede stond mijn hoofd niet naar seks. Ik was druk met de kinderen en ging helemaal op in de baby. Ik negeerde Hidde in bed en bekommerde me ook niet meer om mijn uiterlijk. Het is geen excuus om dan buiten de deur te vrijen en degene met wie je bent getrouwd zo’n pijn te doen, maar ik kon het ergens natuurlijk wel begrijpen. Hidde zei dat hij zielsveel van me hield en beloofde me dat hij vanaf nu honderd procent trouw aan mij zou zijn. Ik beloofde hem op mijn beurt zijn vreemdgaan te vergeven, maar zei er wel bij dat ik het nooit zou vergeten. Er was iets behoorlijk stuk gegaan bij mij. En, zo had ik erbij gezegd, een volgende keer zou ik niet zo vergevingsgezind zijn. Dan zou ik direct een advocaat inschakelen. De belangrijkste reden dat ik toen ben gebleven, en dat ik ook geen advocaat heb gebeld nu ik weet dat hij weer vreemdgaat, is het geld. Het klinkt misschien heel berekenend, maar ik moet er niet aan denken om van mijn man te scheiden. Ik ben bewust thuisblijfmoeder. Zolang onze kinderen klein zijn, wil ik er voor hen zijn als ze me nodig hebben. Ik zit om drie uur klaar met het bekende kopje thee en de koekjes en ben als hulpmoeder actief op hun scholen. We kunnen rondkomen van één salaris. Als zelfstandig verwarmingsmonteur verdient Hidde een prima inkomen. We wonen in een prachtig huis, dat we zelf helemaal hebben verbouwd. De kinderen hebben allebei een eigen kamer en de tuin is mijn grote trots. De meiden zijn lid van de hockeyclub en zitten op ballet en ik kleed ze volgens de laatste mode. In de zomer gaan we altijd drie weken met vakantie naar een camping in Italië. Als we zouden gaan scheiden, wordt het een heel ander verhaal.”

Steunen

“Ik heb het laatst stiekem helemaal zitten uitpluizen, maar van zijn alimentatie kan ik me misschien net een flatje veroorloven en dan zou ik er een baan bij moeten zoeken. Ik ben echt niet vies van hard werken, maar ik heb er bewust voor gekozen een actieve rol te spelen in het leven van de kinderen. Het lijkt me afschuwelijk als de meiden sleutelkin deren worden of hun middagen moeten doorbrengen bij een gastmoeder. Ook zou ik het vreselijk vinden om afscheid te moeten nemen van ons huis, om vervolgens te verpieteren in een klein appartementje. Financieel gezien is het dus verstandig om niet te scheiden van Hidde. En omdat ik al eerder met een scheiding heb gedreigd, wil ik niet dat Hidde weet dat ik hem doorheb. Als ik zeg dat ik weet dat hij vreemdgaat en ik vraag geen scheiding aan, ben ik bang dat hij denkt dat hij dan een vrijbrief heeft om vreemd te gaan. Ik wil echt geen open huwelijk. Natuurlijk grijp ik in zodra ik zou merken dat hij spelletjes met me speelde en me elke week met een ander bedonderde. Maar tot nu toe blijft zijn ontrouw redelijk binnen de perken. Hidde is het afgelopen jaar vier keer een weekend weg geweest, ik schat dus dat hij vier keer het bed heeft gedeeld met die Mirte. Af en toe check ik zijn Facebook en ik kan daar niet uit opmaken dat ze elkaar vaker hebben gezien. Meer stapavondjes kan hij thuis ook niet verkopen, want het kost toch gauw vijftig tot honderd euro. Zogenaamd is hij dat dan kwijt aan drank, maar ik denk dat hij met haar uit eten gaat. Anders dan met die vorige vrouw heeft hij met Mirte geen contact per telefoon. Althans, Hidde laat zijn mobiel gewoon slingeren op tafel en hij zit ook niet stiekem te appen. Dat neemt niet weg dat ik het vreselijk vind als hij zegt dat hij weer een weekend naar Groningen gaat. Meestal zorg ik dat er een vriendin bij me is die van alles op de hoogte is. Zij kan me dan op moeilijke momenten steunen, samen met een fl es prosecco. Ook ga ik tijdens zo’n weekend vaak wat gezelligs met de kinderen doen. We gaan gourmetten of kaasfonduen en we kijken naar iets leuks op tv. Eigenlijk vliegt zo’n avond dan nog best snel om. Ik dwing mezelf niet te denken aan wat Hidde aan het doen is.”

Uitgillen

“Op die avonden voel ik veel zelfmedelijden. Diep in mijn hart zou ik Hidde het liefst confronteren met zijn ontrouw en hem ermee om zijn oren slaan. Soms wil ik het wel uitgillen: klootzak, wat doe je me aan! Maar ik weet zeker dat we dan de ene ruzie na de andere zouden hebben met uiteindelijk toch een scheiding als gevolg. Ik stop liever mijn kop in het zand dan dat ik het op een scheiding laat aankomen, met alle ellende van dien. Nu Hidde denkt dat ik van niks weet, is hij discreet en compenseert hij zijn stoute gedrag. Hidde gelooft echt dat ik zo naïef ben om te geloven dat hij bij die denkbeeldige vriend van ’m slaapt. Dat schrijft hij ook in zijn berichten aan Mirte: dat ik niets doorheb en dat dat goed is, want hij wil mij niet kwijt. Het stelt me gerust dat hij blijkbaar alleen seks wil met die vrouw en niets meer. Het zijn voor hem kleine verzetjes. Gek genoeg zorgt zo’n weekend met zijn minnares er ook wel weer voor dat ons huwelijksleven een oppepper krijgt. Ook in de slaapkamer. Hidde is altijd poeslief en aardig als hij thuiskomt. Hij kust en knuffelt me dan meer dan anders en vertelt uit zichzelf hoeveel hij van me houdt. Hoe moeilijk ik het ook vind om hem na zo’n nacht bij zijn minnares weer te zien, we hebben dan vaak de meest gepassioneerde seks. De gedachte dat hij me toch nog aantrekkelijk vindt, is wel een beetje een troost. Mijn vriendin vindt me stom, zij zegt dat ik beter af ben zonder hem. Maar de gedachte aan een bord met ‘te koop’ in mijn mooie tuin, en aan mezelf van de zomer met de meiden ergens achteraf op een balkonnetje – daar krijg ik het helemaal benauwd van. Ik heb liever een man die me af en toe pijn doet, dan helemaal geen man en een hoop armoe. Ik geniet nu eenmaal van alles wat we ons kunnen veroorloven. Dat dit dan de prijs is, dat ik zijn overspel door de vingers moet zien, dat moet dan maar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat zou jij doen als je Anita was?

 • fatie
  fatie
  Ik zou Het zelfde doen als Anita heel verstandig. Ze lost het goed op. Waarom zou je jezelf tekort doen . Met zo een haantje.!
  Beantwoorden
 • nathalie.debruijn.71
  nathalie.debruijn.71
  hem er wel mee confronteren maar dan op zo'n manier dat je hem laat weten dat je het accepteerd. niet dat je het leuk vind, of dat je het goedkeurt, maar dat je het accepteerd. ik denk dat je nog verrast zult zijn van zijn reactie. de kans is groot dat hij er dan alsnog mee stopt omdat de spanning eraf is. stopt hij er niet mee, dan is dat jammer. weet je hoeveel mensen een open relatie hebben?
  Beantwoorden
 • dolfijn 1970
  dolfijn 1970
  liever arm en gelukkig dan in weelde leven en bedrogen worden
  Beantwoorden
 • dolfijn 1970
  dolfijn 1970
  liever arm en gelukkig dan in weelde leven en bedrogen worden
  Beantwoorden
 • Janneman1970
  Janneman1970
  hem direct dumpen... Dan maar in een klein flatje zonder luxe, maar accepteren, nee nooit!!!
  Beantwoorden
 • Sam79
  Sam79
  Z'n poten breken en de eer aan mezelf houden! Dan maar "op een flatje"
  Beantwoorden
 • Langedame
  Langedame
  hem meteen de deur wijzen dan maar een flatje! Daar kan je heel gelukkig zijn. Maar het is net wat je zelf wilt, als zij dit zo wil dan is het natuurlijk haar goed recht.
  Beantwoorden
 • De.Bren.
  De.Bren.
  Liever op een flatje wonen en een gelukkig en zeker bestaan leven, ipv bedrogen worden en mijzelf voor liegen. Dat is t toch niet waard ..
  Beantwoorden
 • Kolletje
  Kolletje
  De eer aan mij zelf houden en hem verlaten. Liever gelukkig met kinderen in een klein flatje. Wie weet kom je ooit weer de liefde van je leven tegen. Dat is veel belangrijker dan geld.
  Beantwoorden
 • saskia.holdijk
  saskia.holdijk
  Ik zou hem laten weten dat je weet dat hij een andere partner naast jou heeft en vragen of hij het veilig doet. Dan kun je daarna nog besluiten of je bij hem wilt blijven of niet.
  Beantwoorden
 • Sunny girl
  Sunny girl
  toch voor dat flatje kiezen. Dan maar kleiner wonen en geen cent te makken dan een kerel die je bedriegt. Wat voor signaal geef je hiermee af aan je kinderen ????? Dat het geoorloofd is om vreemd te gaan en dat het heel normaal is. Waar is je zelfrespect gebleven.
  Beantwoorden
 • eline77
  eline77
  voor mezelf kiezen en weg gaan. heb dat ook gedaan met 5 kids en we zijn allemaal rustiger en ik voel me gelukkig ondanks slechte financiën
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Gertrude
  Als ik zo om me heen kijkt wordt steeds duidelijker dat het traditionele model van een huwelijk voor veel mannen niet werkt. Ook vind ik het niet van deze tijd dat een vrouw, een moeder geen dag in de week werkt. Goed om in de maatschappij actief aanwezig te zijn en ook in het belang van de kinderen. Ook niet meer van deze tijd om te verwachten dat mannen dan maar het gezinsinkomen binnen moeten brengen terwijl de vrouw gezellig thuis met een kopje thee op de kinderen wacht. Ik zou termen als vreemd gaan en overspel dus schrappen. Eens gezellig uit eten gaan of een weekendje weg en informeren hoe de weekendjes Groningen met alles wat dat inhoudt voor hem werken en of hij denkt dat er consequenties zullen zijn op korte of lange termijn voor het huwelijk. Heel arrogant om niet op een flatje te willen gaan zitten en om geld ontrouw te zijn aan de geest van wat een huwelijk zou moeten inhouden, Partners, open en eerlijke communicatie. Een man is geen melkkoe. En geen rechter kent meer exorbitante alimentaiteisen toe aan de vrouw, terwijl de man zich letterlijk kapot werkt om daaraan te voldoen en ook voor zichzelf nog een leven te hebben. Ook de kinderen verdienen eerlijkheid, weten waar ze aan toe zijn.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Cisky
  Er na de eerste keer al vandoor zijn gegaan. Ik weet dat ik ongelukkiger word van bedrogen en belogen worden dan van armer zijn. Misschien zou de hoeveelheid geld en bijpassende weelde een verschil maken. Ik werk omdat het moet, zou er een constructie mogelijkheid zijn die maakt dat ik nooit meer hoef te werken terwijl er open kaart gespeeld wordt...tja, misschien zou ik het overwegen.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Angelique
  Ik zou hem confronteren en eruit gooien. Liever zelf respect dan je zo te laten bedonderen. Eens een vreemdgander altijd 1.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Thomas
  Ik zou het wel zeggen en voorstellen om open te gaan . Kijken of hij het ook een weekendje uithoud met de kids terwijl hij weet dat een ander jou alle hoeken van een slaapkamer laat zien . Ik bedoel , hij mag het van jou Dan mag jij het toch ook van hem ??? Dus confronteren niet afkeuren maar dan wel beide en niet alleen hij !! En , Dat wil dan nog niet zeggen dat je het ook echt “gaat” doen Maar , je mag het wel Hij immers ook . Doe je dat niet , dan doe je jezelf tekort
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen