Vrouw (26)

Marijke: ‘De vriendin van mijn zoon is net zo oud als ik, dat is toch niet gezond?’

Marijke (43) is gek op haar zoon (21), maar hun band staat zwaar onder druk. Hij woont namelijk samen met iemand die bijna net zo oud is als Marijke én al een kind heeft. “Zou er een moeder zijn die daar géén bezwaar tegen heeft?”

‘Kritische schoonmoeder’

Marijke: “Ik wist altijd al dat ik een kritische schoonmoeder zou worden. Ik ben dol op mijn zoon Kevin en alleen het beste is voor hem goed genoeg. Maar dat het zo erg zou zijn als nu, had ik toch niet voorzien. Ik heb slapeloze nachten over Kevins relatie en als ik zijn vriendin zie, krijg ik kramp in mijn kaken van het geforceerd glimlachen. In plaats van haar koffie in te schenken, zou ik haar het liefst een mep geven en roepen: ‘Blijf met je poten van mijn zoon af!’ Maar het is zíjn keuze en als ik er niet mee instem, verlies ik hem. En toch: ik kan er gewoon niet tegen dat zijn vriendin bijna achttien jaar ouder is dan hij. Ze scheelt maar drie jaar met mij. Zou er een moeder bestaan die daar géén bezwaar tegen heeft?”

Altijd bezorgd om hem

“Vanaf het moment dat Kevin werd geboren, vijf weken te vroeg, was ik stapelverliefd op hem. Natuurlijk hou ik ook enorm van mijn dochter, die twee jaar ouder is. Maar mijn zoon was zo kwetsbaar, zo hulpeloos. Ik dacht toen al: wie ooit aan jou komt, krijgt met mij te maken. Toen ik zwanger van mijn dochter was, had ik ook nog best moeite met het moederschap: ik was nog zo jong, negentien pas. Bij Keving ging het me veel makkelijker af en ik genoot volop. Van een tengere baby ontwikkelde Kevin zich tot een flinke peuter die op de crèche zijn mannetje wel stond. Toch ben ik altijd bezorgd gebleven. Hij was namelijk vaak ziek vanwege astma. Als ik zag dat hij het benauwd had, stond ik ook naar adem happen. Alsof ik voelde wat hij voelde, zo verbonden waren wij.

Vanaf zijn zestiende nam Kevin af en toe een meisje mee naar huis. En ik geef eerlijk toe: ik vond dat niet altijd even leuk. Ik keek liever alleen met hem op de bank tv dan met zo’n meisje erbij. En als ze samen op zijn kamer zaten, voelde ik me weleens buitengesloten. Kinderachtig, ik wist heus wel dat ik hem zijn eigen leven moest gunnen, dus ik liet die gevoelens nooit blijken. Daarbij was ik ook trots op Kevin. Hij is knap en gespierd en had altijd meisjes achter hem aan. Het is leuk als je zoon zo gewild is.

Leuke jonge meisjes

“Tot vorig jaar leek er niets mis met Kevins smaak voor meisjes. Hij had leuke vriendinnetjes, knappe jonge meiden met het hart op de tong. Hij was heel open over ze en lachte me uit als ik eens een kritische opmerking over ze maakte. Met een paar kon ik het ook best goed vinden en eentje spreek ik zelfs nog steeds via de app. Was hij maar aan haar blijven plakken…”

Maar op de een of andere manier kreeg hij altijd snel genoeg van die meiden. ‘Ik verveel me bij ze’, zei hij. Ach, dat is de leeftijd, dacht ik toen, hij wil experimenteren. En ergens vond ik het ook wel fijn dat ik hem nog niet helemaal kwijtraakte aan een andere vrouw. Tot de naam Vera terloops in zijn verhalen voorkwam. Ze was docent op de beroepsopleiding die hij volgde en hij kon goed met haar praten. Vera acteerde ook en hij ging soms met een groepje klasgenoten naar haar voorstellingen. Ook toen hij van school af was, viel haar naam nog. Raar, vond ik. Ik wist dat ze veel ouder was én getrouwd. Maar als ik doorvroeg, praatte Kevin eroverheen of wimpelde hij me af. Ik stond er toen niet bij stil, het idee dat hij iets met haar zou hebben, was gewoon te absurd. Nu weet ik dat er toen allang wat speelde.”

Misselijkmakend

“Kevin kwam minder vaak thuis. Hij had een fulltime baan en was ook veel bij vrienden, zei hij. Vriendinnetjes kwamen niet meer over de vloer, ik ging ervan uit dat hij het daar te druk voor had. Ik vond het jammer dat hij zich zo terugtrok, maar ik liet hem, wilde geen claimende moeder zijn. Ik vond het veel te gezellig dat hij nog thuis woonde en hoopte dat hij nog geen plannen maakte om op zichzelf te gaan wonen. Waarom zou hij ook? Hij had het goed bij me, ik liet hem vrij en het scheelde hem bovendien veel geld. Op een avond, hij had voor de verandering thuis gegeten, zag ik hem diep ademhalen. ‘Ik moet je wat vertellen’, zei hij. Ik kreeg kippevel. Mijn man had precies hetzelfde gezegd toen hij me vertelde dat hij wilde scheiden en daarmee had hij mijn leven op z’n kop gezet. Zoiets heftigs kon het bij Kevin toch niet zijn? Maar zijn gezicht alarmeerde me nog meer. Dat stond strak, wit, alsof hij het heel eng vond om de woorden uit te spreken.

Het bleek inderdaad iets heftigs te zijn. Kevin bleek al maanden een affaire te hebben met Vera. De aantrekkingskracht was er al toen hij nog les van haar kreeg, maar pas toen hij van school ging, was er wat opgebloeid. Terwijl zij getrouwd was, ze was nota bene moeder van een kleuter! Ook mijn gezicht moet bleek zijn geworden. Dat mijn zoon zich had ingelaten met een oudere vrouw, een moeder, die nog getrouwd was ook: ik werd er misselijk van. Maar toen Kevin verder vertelde, werd ik echt niet goed. Vera bleek vertrokken bij haar man. Ze had een zolder gehuurd en Kevin en zij wilden samen verder. Hij was zelfs van plan om binnenkort bij Vera in te trekken.”

Lees ook: Diana: ‘Zijn vriendin heeft mijn zoon volledig in haar greep’

Kwaad en huilen

“Verbijsterd was ik. Bovendien voelde ik me gepasseerd, omdat Kevin nooit iets tegen me had gezegd. We hadden toch zo’n goede band, bespraken we niet alles? ‘Ik wist dat je hier een scène over zou maken, mam’, zei hij. Ja, dacht ik: logisch toch?! Die jongen is pas 21. Die moet van zijn vrijheid genieten, de wereld ontdekken, en zich vooral níet inlaten met een vrouw van 39 met een kind. Ik ben ontzettend kwaad geworden en moest vreselijk huilen. Kevin bleef rustig, kennelijk had hij zich hierop voorbereid. Hij hoorde alles aan, gaf me in veel dingen gelijk. Dat overspel was inderdaad niet fraai geweest, maar hij zei dat hij smoorverliefd was. Vera was het echt voor hem. En dat ik hoog en laag kon springen maar dat hij echt bij haar zou gaan wonen.

‘Ik ben gelukkig met haar. Dat is wat jij toch altijd voor me wilde? Dat heb ik me altijd voorgehouden: dat je mijn geluk op nummer één zet. Nou, dit is je kans om te tonen dat je dat meent.’ Hij smeekte me om zijn relatie te accepteren. ‘Ik wil je niet kwijt, mam’, zei hij. ‘Please, maak niet alles kapot.’ Iets kapot maken, ik? Hij was het die alles stuk maakte. En Vera!”

Nog lang niet aan toe

“Die nacht heb ik niet geslapen. Ik voelde me smerig, alsof ik bedrogen was. Ook was ik ontzettend boos. Op die Vera. Hoe kon ze een leerling inpalmen? Ik nam me voor om aangifte tegen haar te doen, ook al had Kevin gezegd dat het pas na zijn opleiding was begonnen. Dit moest toch niet mogen? Maar al snel besefte ik dat ik er niets tegen kon beginnen. Wel heb ik nog veel ruzie met Kevin gemaakt. Ik hoopte dat ik tot hem door zou dringen. Hij moest zelf toch ook zien dat dit geen toekomst had? Een vrouw die zijn moeder had kunnen zijn, wat moest hij daarmee? En dan meteen al samenwonen. Plus de zorg voor een kind van vier op zich nemen, ook dat nog. Hij is er nog lang niet aan toe om vader te zijn. Kevin wuifde het weg: ‘Jij was zelf toch ook al jong moeder?’ Ja, en juist daarom weet ik dat het niets voor hem is. Hij moet vrij zijn, uitrazen, de wereld ontdekken, dat hoort een jonge knul te doen. Maar met een beetje pech zorgt Vera dat ze snel zwanger raakt van Kevin, om hem voorgoed aan haar te binden. Dan is zijn leven helemaal naar de knoppen.

Kevin probeerde geduldig te zijn met me, maar het duurde niet lang of hij liet me weten dat ik het maar te accepteren had. Dat ik hem niets kon verbieden, dat het zíjn leven is. Als ik daar deel van wilde blijven uitmaken, moest ik me daarbij neerleggen. En ja, dan moest ik Vera ontmoeten, al wilde hij me nog best wat tijd geven om aan het idee te wennen. Kort erna vertrok hij. Met al zijn spullen. Ik was er niet bij want zij haalde hem op, dus ik zat huilend bij een vriendin.”

Er het beste van maken

“Ik kon alleen maar hopen dat Kevin snel tot bezinning zou komen. Maar toen hij na vier maanden nog steeds bij Vera woonde en hij bij zijn wekelijkse bezoek zei dat hij haar voortaan zou meenemen of dat hij zou wegblijven, moest ik wel instemmen. Ik wilde hem niet kwijt. En zo kon ik toch enig toezicht houden, en hopelijk voorkomen dat Vera hem helemaal hersenspoelde. Dus daar kwamen ze, op een zaterdagmiddag. Ik probeerde er het beste van te maken. Het erge was dat Vera nog best aardig bleek ook. Ze ziet er goed uit voor haar leeftijd en gaat heel liefdevol met Kevin om. Hij ook met haar: als hij naar haar kijkt, zie ik zijn ogen stralen. Dat was nooit zo bij zijn vroegere vriendinnetjes. Telkens als ze langskomen, zie ik dat het geluk ervan afspat. Op zo’n moment zou ik blij moeten zijn, iedere moeder gunt haar kind het allerbeste. Maar dat lukt me nog niet. Hoewel zo’n ontmoeting best gezellig verloopt, heb ik steeds maagkrampen en moet ik na afloop vaak huilen. Ik vind deze situatie niet normaal en niet gezond. Ik kan me niet voorstellen dat hier op lange termijn iets goeds uit voort zal komen, maar ik heb geen keuze: ik moet het afwachten.”

Lees ook: Laura: ‘Mijn moeder en schoonmoeder doen een wedstrijdje: wie is de leukste oma?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • MeneerBen
    MeneerBen
    Wat vreselijk, ouders die hun volwassen kind maar niet los kunnen laten. Ik ken zo'n vrouw die haar dochter jarenlang als klein kind behandeld heeft. Ze is nu niet in staat een normale relatie met een jongen aan te gaan omdat haar sociale ontwikkeling verstoord is en moeders zich nog steeds elke dag intensief met haar bemoeit. Zo triest.
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen