Stefanie

Stefanie: ‘Er komt een moment dat mijn dochter zelf een smartphone heeft’

Nieuwe telefoon Tijdens een wandelingetje wil Adriana mijn nieuwe gadget graag vasthouden. Er pronkt al een foto van haar en mijn oudste dochter op het startscherm. Met mijn vorige mobiel maakte Adriana vaak foto’s of appte ze haar zussen. Door deze spiksplinternieuwe telefoon groeit haar verlangen naar een eigen smartphone. En waarom zou ze die…

Nieuwe telefoon

Tijdens een wandelingetje wil Adriana mijn nieuwe gadget graag vasthouden. Er pronkt al een foto van haar en mijn oudste dochter op het startscherm. Met mijn vorige mobiel maakte Adriana vaak foto’s of appte ze haar zussen. Door deze spiksplinternieuwe telefoon groeit haar verlangen naar een eigen smartphone. En waarom zou ze die niet krijgen? Ze heeft toch ook een tablet? Bovendien heeft iedereen een eigen telefoon, behalve zij, zo beweert ze.

Negatieve invloed

Ach, misschien krijgt ze er wel eerder één dan – zoals beloofd – op haar twaalfde. Die gedachte spreek ik niet hardop uit. Mijn jongste dochter komt dan wel met een paar goede argumenten. Toch bezorgt het gesprek mij een ongerust gevoel. Door het geven van een smartphone nemen we Adriana misschien ook iets af. Ze is een levendig, sociaal en creatief meisje met veel fantasie. Zal zij die eigenschappen minder benutten als haar aandacht door een interactieve telefoon wordt opgeslokt?

Standpunt verdedigen

We lopen langs de vijver waar allerlei watervogels vertoeven. ‘Straks zie je de kuikentjes in de vijver niet eens meer,’ verdedig ik mijn standpunt om mijn kind nog geen mobiele telefoon te geven. ‘Heus wel’ zegt Adriana, die het probleem niet ziet. Misschien ben ik het probleem. Een mobiele telefoon heeft ook voordelen. Wanneer Adriana alleen op pad is, geef ik mijn telefoon ook wel eens mee, zodat ze kan bellen als er iets is. Ja, ik weet het, dat deden wij vroeger niet en toen kwam het ook altijd goed. Maar waarom zou je geen gebruik van iets maken als het wel beschikbaar is?

Lees ook haar vorige blog: ‘Adriana heeft in haar prille leventje al veel verdriet gezien’

Balans vinden

Vroeger deden vrouwen de was in de beek. Nu er wasmachines bestaan gebruiken we die toch ook? Mobiele telefoons zijn net zo gewoon geworden als wasmachines. Maar op ronddraaiende was ben je gauw uitgekeken. Achter een smartphone valt een hele wereld te ontdekken. Ik zou het zonde vinden als daardoor Adriana’s interesse in de werkelijke wereld zou verslappen. Maar er komt een moment dat mijn jongste dochter zelf een smartphone heeft.
Ach, we vinden heus wel een balans tussen de virtuele en werkelijke wereld. We stoppen om naar de jongen van de meerkoet te kijken. Er gaat niets boven real-life natuur. ‘Adriana… mag ik mijn mobiel weer of wil jij een foto van die schattige kuikentjes maken?’

Over Stefanie

Stefanie (46) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. Negen jaar geleden kregen zij samen Adriana. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet. Lees alle blogs van Stefanie op Vriendin.nl/stefanie