Stefanie

Stefanie: ‘De dood is onderdeel van het leven en dat mag een kind weten’

Af en toe zegt Adriana als ze in bed ligt ineens: ‘Ik wil niet dat je dood gaat’. Dan antwoord ik dat ik honderd jaar probeer te worden, maar niet zeker weet of dat lukt.

Af en toe zegt Adriana als ze in bed ligt ineens: ‘Ik wil niet dat je dood gaat’. Dan antwoord ik dat ik honderd jaar probeer te worden, maar niet zeker weet of dat lukt.

Plussen en minnen

De dood is onderdeel van het leven en dat mag een kind van jongs af aan weten. Toch ben ik stiekem ook wel eens bang. Leef ik wel gezond genoeg? Ik streep geregeld de plussen en minnen van mijn levensstijl tegen elkaar weg: ik krijg veel suikers binnen, maar ook genoeg groente en fruit. Ik heb weleens stress, maar ik rook en drink niet. Helaas levert dit afweegsommetje nooit een uitkomst op. Gewoon genieten, dáár zou je oud van worden. Maar een leven lang genieten, dat is een utopie of toch niet?

Lees ook haar vorige blog: ‘Ik heb het gehad met de zomer. Laat de herfst maar komen!’

Hippe kip

Dirk en ik stuiten voor de buis bij toeval op de Rolling Stones. Er wordt een openluchtconcert vanuit Cuba uitgezonden. De oude rockers hebben doorleefde gezichten. Maar Mick Jagger loopt nog steeds als een hippe kip over het podium. Keith Richards en Ronnie Wood pingelen relaxed op hun gitaren. Charlie Watts drumt, alsof het geen enkele inspanning kost. Ze zijn nog steeds keigoed en zien er ontspannen uit. Ik romantiseer hun ruige leven vast te veel, maar ze genieten echt zichtbaar. De heren zijn nu tussen de 72 en 78 jaar oud. Oké, het concert stamt uit 2016. Maar in 2017 waren de Stones nog in Nederland en afgelopen augustus hebben zij in Miami nog een tour afgesloten. Die was verlaat, omdat Mick Jager een nieuwe hartklep kreeg, maar daarna begon hij gewoon aan de tournee. Ron Wood is al eens geopereerd aan zijn long.

Lees ook: ‘Ik mis mijn lieve moeder nog iedere dag’

Tijdelijk contract

De levensstijl van de Stones is dan ook niet bepaald gezond. Hoe kan het dat ze alle vier nog zo energiek lijken? Is dat toeval of hebben zij een magisch geheim? Het zal een mythe blijven. Ik geniet in ieder geval van de melange van muzikale kunst en entertainment en ben niet met de dood bezig. Die bejaarde muzikanten zorgen er juist voor dat ik in het moment leef. Toch overvalt het mij, net als Adriana, wel eens. Dan ben ik mij plotseling bewust van het tijdelijke contract dat we in dit leven krijgen. Hoe gezond je ook leeft, het zal nooit een vast contract worden. Maar misschien kunnen we in onze levensovereenkomst laten vastleggen dat we zo veel mogelijk uit het leven halen: like a Rolling Stone!

Over Stefanie

Stefanie (45) adopteerde de kinderen van haar vriend Dirk: Christianne, Deborah, Faith en Nico. Acht jaar geleden kregen zij samen Adriana. De adoptiekinderen zijn intussen uitgevlogen. Er is zowel intens als afstandelijk contact met de kinderen die het ouderlijk huis hebben verlaten, maar de verbinding met hen blijft hoe dan ook bestaan. Thuis zorgt de jongste telg voor gelukkige en knusse momenten. Na jaren worstelen gaat Stefanie steeds beter om met de balans tussen geluk en verdriet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen