Persoonlijke verhalen

Totaal onverwacht werd Floor moeder: ‘In shock pakte ik onze zoon uit de wc-pot’

Vanwege reuma had Floor (33) besloten dat ze beter geen moeder kon worden, maar het liep anders: ongemerkt groeide baby Mats in haar buik. “Zijn geboorte kwam als een volslagen verrassing.”

Floor: “Mijn vriend Herwin en ik zijn drieënhalf jaar samen. Hij heeft twee kinderen uit een eerdere relatie: Daniël van tien en Lisa van acht. Ze wonen om de week bij ons. De andere week waren Herwin en ik met z’n tweetjes. Dat ritme beviel goed. Het was leuk met de kinderen en we hadden ook genoeg tijd voor elkaar.”

Verborgen kinderwens

“Diep van binnen had ik wel de wens om zelf moeder te worden, maar omdat ik reuma heb, riep ik altijd dat er uit mijn lijf geen ­kinderen geboren zouden worden. Daar was ik stellig van overtuigd. Ik was bang dat mijn lichaam de zwangerschap en bevalling niet aan zou kunnen of dat ik daarna meer fysieke klachten zou krijgen. Ik heb vaak ontstekingen in mijn schouders ­gehad en mijn gewrichten schieten makkelijk uit de kom. Stel dat mijn kind lag te huilen en ik hem niet kon oppakken. Nee, dat zou niet werken, dus slikte ik de pil. Geen baby voor mij. Bovendien, ik had nu toch twee lieve stiefkinderen? Herwin gunde het mij om moeder te worden, maar ik besloot dat het er niet van moest komen. Soms had ik het daar moeilijk mee. Als ik bijvoorbeeld naar een ­babyshower of kraamfeest was geweest, verlangde ik ook naar zo’n hummeltje van mezelf.”

Lees ook: Menthe (22) wist negen maanden lang niet dat ze zwanger was

Misselijk van vermoeidheid?

“Achteraf gezien waren er meer signalen dat er een kindje in mijn buik groeide. In september, ik was toen zo’n zes maanden zwanger, was ik heel moe. Ik had net een nieuwe baan bij een callcenter en dacht dat het daardoor kwam. Door mijn reuma kosten nieuwe ­dingen me altijd meer energie. Ik had last van maagzuur, maar ik wist niet dat dit een typische zwangerschapskwaal is. Ook lustte ik opeens geen friet meer. Een enkele keer was ik misselijk, ik dacht van vermoeidheid. Dat ik niet ongesteld werd, was voor mij normaal, want ik slikte de pil door.

Gewone kleren

“Ik droeg mijn gewone kleren en ondergoed. Alleen mijn voeten ­zwollen wat op. Het schijnt dat als je niet weet dat je zwanger bent, je ook niet zwanger toont. Geen idee hoe dat kan. Niemand vroeg er ook naar, al hoorde ik later dat een moeder op het schoolplein wel een vermoeden had. Haar was opgevallen dat ik ‘zwanger stond’, maar ze durfde het niet te vragen, want als ik dan niet zwanger was, leek dat zo ­onaardig. Ik zou trouwens gewoon ‘nee’ ­hebben gezegd.”

Lees ook: Helle raakte ongepland zwanger op haar zeventiende

Beetje aangekomen

“Op 5 december vierden we thuis Sinterklaas. Gezellig met de familie op de grond, met de cadeautjes om ons heen. Na afloop had mijn moeder tegen mijn broer gezegd: ‘Floor wordt wel weer wat dikker.’ Dat was mijn broer ook opgevallen. Maar ik ben altijd ­stevig geweest, dus ook zij dachten niet aan een zwangerschap. Wat vijf dagen later gebeurde, op zondag tien december, kwam dan ook totaal onverwacht.”

Lees het hele verhaal van Floor in Vriendin 30.

Tekst: Ineke van Lier. foto’s: Yasmijn Tan. visagie: Lisette Verhoofstad.

Reageer op dit artikel