Persoonlijke verhalen

Nicolettes beste vriendin viel van een balkon in Maleisië: ‘Ivana had nog zo veel dromen’

Wie schrok er niet van het bericht over de dood van model Ivana in Maleisië? En wat is er precies gebeurd? Eén ding is zeker, meent Ivana’s vriendin Nicolette (18): “Voor zelfmoord hield Ivana veel te veel van het leven.”

Deze week, op maandag 19 maart, ontdekten de nabestaanden van Ivana dat de advocaat van het verdachte echtpaar toegang had tot de telefoon van Ivana. Dit is gesteld door de privédetective die Ivana’s familie inhuurde. Door deze nieuwe informatie kan niet uitgesloten worden dat de advocaat eerder in beeld was dan de lokale politie in Maleisië. De familie van Ivana is bang dat er is gerommeld met de telefoon en dat belangrijke berichten misschien zijn gewist.

De beste vriendin van Ivana, Nicolette, vertelde vorige week haar verhaal aan vriendin. Je lees haar verhaal hieronder. 

Goh, dacht Nicolette op 8 december vorig jaar, Ivana heeft de hele dag nog niks op Instagram gepost. Ze vond het vreemd dat haar vriendin niets wereldkundig maakte. “Ivana zette elke dag nieuwe berichten online. Ze deelde alles over haar leven met iedereen. Maar die dag verscheen er niets. Ivana was in Maleisië voor modellenwerk, dus ik nam aan dat ze te druk was om updates te posten.” Pas de volgende dag wordt het Nicolette duidelijk dat er nooit meer een post van Ivana zal verschijnen.

‘Ivana had veel te veel dromen om zelfmoord te plegen’

Levensgenieter
Al snel pikten de media de dood van Ivana op en kwam de berichtenstroom over haar bizarre overlijden op gang. Ivana’s lichaam is naakt aangetroffen op het balkon van de zesde verdieping van een flat. Ze was op bezoek bij een Amerikaans echtpaar en zou vanaf de twintigste verdieping zijn gevallen en op slag dood zijn geweest. Nicolette: “In Maleisië werd onder meer gezegd dat het mogelijk om zelfmoord zou gaan. Ik geloof er geen bal van. Ivana had veel te veel dromen om zelfmoord te plegen. Dat zou ze écht nooit doen. Ze was een levensgenieter. Al was ze geen losbol, hoor. Ze lustte best een drankje, maar ik heb haar nog nooit lazarus gezien. Zo ver liet ze het gewoon niet komen. Net als drugsgebruik, daar hield ze zich volgens mij verre van. En wie pleegt er nou naakt zelfmoord? Net als haar ouders en broer geloof ik niet dat het een ongeluk of zelfmoord was. Ik denk dat het mogelijk om moord gaat en dat de Maleisische autoriteiten dat in de doofpot willen stoppen. Maleisië is geweldig, maar heeft als nadeel dat je er met geld alles voor elkaar kunt krijgen. We kunnen ook alleen gissen naar wat er gebeurd is, want duidelijkheden krijgen we tot nu toe niet.”

Tropisch Penang
Nicolette en Ivana kenden elkaar acht jaar. De gezinnen van de meisjes waren vanuit Nederland naar Maleisië verhuisd en woonden destijds op het eiland Penang, in het westen van het Aziatische land. “We hadden eigenlijk geen link met Maleisië, maar na een vakantie vonden mijn ouders het er zo geweldig, dat ze voor ons hele gezin een enkele reis Kuala Lumpur boekten. Ik was toen acht en vond het natuurlijk hartstikke spannend. Maar al na een paar maanden was ik goed gewend en vond ik het daar geweldig. Ik ging naar de International School of Penang. En toen ik een jaar of tien, elf was leerde ik Ivana kennen.”

‘Vier dagen voor haar dood belden we nog met elkaar’

Samen stappen
In december 2013 verhuist het gezin van Nicolette terug naar Leiderdorp. Ivana is dan ook net een paar maanden terug en woont in Belgisch Limburg. “We zagen elkaar door de afstand en ons drukke leven weinig, maar hadden veel contact via social media,” vertelt Nicolette. Als de vriendinnen elkaar wel zien, zoals in maart 2016, is het heel gezellig. “Ivana was nog nooit in Amsterdam geweest en wilde er graag een keer heen. ’s Avonds zijn we wezen stappen, en daarna is Ivana bij mij en mijn ouders in Leiderdorp blijven logeren. Ze is toen wat kleding vergeten, die nu nog steeds boven in mijn kast ligt. Die bewaar ik natuurlijk voor altijd.” Het is de laatste keer dat Nicolette en Ivana elkaar zien. Vier dagen voor Ivana’s dood bellen ze nog met elkaar om afspraken te maken voor de zomer van 2018. “We wilden in elk geval naar het Wooh Hah Festival in Beekse Bergen. En ik keek ook uit naar haar terugkomst in Nederland op 20 december. We wilden elkaar graag weer zien.”

Lees het hele interview met Nicolette in Vriendin 11.

Reageer op dit artikel

Instagram