Nanette werd opgelicht door een catfish

Nanette: ‘Ik ben voor 80.000 euro opgelicht en mijn man weet van niks’

Nanette (53) is getrouwd met Martin (55), maar raakte in de ban van Jack, een Amerikaan die haar via LinkedIn benaderde. Ze werden hevig verliefd, en toen Jack vast kwam te zitten in Dubai, besloot ze hem financieel te helpen.

“Vorig jaar verscheen er een link-verzoek van ene Jack op mijn LinkedIn. Een Amerikaan uit Texas met een eigen bouwbedrijf. Nieuwsgierig accepteerde ik zijn verzoek. Ik zag er geen kwaad in. Ik doe niet veel op LinkedIn, maar zat in de WW en zocht naar een baan. Ik hield alle opties open. Bovendien dacht ik: goed voor mijn Engels. Jack zag er knap uit op zijn foto en was heel vriendelijk en charmant.

Flirten

Al meteen na mijn acceptatie, stuurde hij een privébericht. Onze gesprekken begonnen eerst voorzichtig over ons werk en wederzijdse interesses, maar al na een paar dagen werd hij vertrouwelijker. Hij vertelde dat hij weduwnaar was en eenzaam. Zijn vrouw was vijf jaar daarvoor overleden en hij was achtergebleven met hun dochter van tien. Hij schreef hoe mooi hij me vond en dat hij vaak aan me moest denken. Hij werd ook steeds flirteriger. Eerst schrok zijn openheid me af. Ik was immers getrouwd, kon niet te veel meegaan in zijn flirts. Maar al snel raakte ik zo gestreeld door zijn complimenten, dat ik ook veel meer vertelde dan ik eigenlijk wilde.

Ik wilde ook niet als een stijve tut overkomen, dus af en toe reageerde ik net zo dubbelzinnig terug. Zei dan dat hij iemand van zijn eigen leeftijd moest gaan zoeken, omdat ik dertien jaar ouder ben, maar dat wilde hij niet. Wij hadden een klik en leeftijd vond hij totaal niet belangrijk.

Smoorverliefd

Jack stuurde me dagelijks tientallen berichten per LinkedIn Messenger. Het begon ’s morgens vroeg met de vraag of ik lekker had geslapen en het hield pas ’s avonds op, als ik naar bed ging en hij me ‘sweet dreams’ wenste. Of hij belde gratis via internet en dan was het heerlijk om zijn stem te horen. Na een paar weken raakte ik smoorverliefd op Jack.”

Steeds intiemer

“Dat ik zo openstond voor zijn aandacht, komt omdat mijn huwelijk slecht is. Anders kap je zo’n man natuurlijk meteen af. Mijn man Martin en ik zijn al 23 jaar samen, maar totaal niet meer happy. We leven ons eigen leven. Ik vroeg me al lang af of dit het nou was, maar durfde de stap voor een scheiding niet te wagen. Ik weet niet goed waarom. Martin heeft in al die maanden dat ik met Jack correspondeerde ook nog nooit één opmerking gemaakt over mijn vele uren online of het getuur op mijn telefoon. Hij is veel te druk met zijn eigen liefhebberijen om zich met mij bezig te houden.

Complimenten en liefdesuitingen

Door zijn lakse houding, praatte ik mijn berichtjes en het contact met Jack voor mezelf goed. Ook dacht ik dat het weinig kwaad kon: Jack woonde in Amerika, er zat een grote zee tussen ons en veel land, er kon me niks gebeuren. Wel vond ik het bijzonder dat we na zo’n toevallige connectie op LinkedIn zo’n sterke band bleken te hebben. Normaal heb ik dat niet snel met mensen. Ondertussen genoot ik van de dagelijkse lading complimentjes en liefdesuitingen, dingen die ik van mijn man al jaren niet meer had gehoord. Het vrolijkte mijn dagen op, die vrij saai waren nu ik niet meer werkte en de hele week alleen thuis zat.

Seksuele berichtjes

Jack werd steeds intiemer en zijn berichtjes werden seksueler van toon. Elk bericht van hem stond vol met ‘honey’s’ en ‘love you baby’s’ en ‘kisses’. Hij biechtte op dat hij droomde over een leven met mij. Hij zag in mij de ideale stiefmoeder voor zijn dochter. Dat deed me veel. Mijn man en ik hebben nooit kinderen kunnen krijgen. Ik wist niet goed of er een toekomst was voor mij en Jack en vond het ook heel moeilijk om mijn leven in Nederland achter te laten en te gaan scheiden van mijn man, na zo veel jaar, maar mijn gevoelens voor Jack werden wel steeds dieper. Jack toonde echte interesse in mij. Wat had ik vandaag gegeten? Wat had ik aan? Als ik naar yoga was geweest, wist hij precies hoe laat ik thuis zou zijn en hij informeerde altijd hoe mijn les was geweest. Of wilde alles weten van de cursus die ik volgde en mijn sollicitaties. Daar waar mijn eigen man soms vergat dat ik ergens op gesprek was geweest voor een baan, wist Jack tot op de minuut waar ik heen ging. Alsof hij het allemaal bijhield in een agenda!”

Gesodemieter om geld

“Na een paar maanden begon het gesodemieter om geld. Als ik het nu vertel, klinkt het heel ongeloofwaardig en alsof ik naïef ben, maar dat ben ik echt niet. Ik heb jarenlang in het onderwijs gewerkt en ben geen domme vrouw. Misschien ben ik wel te goedgelovig, maar ik heb van nature altijd vertrouwen in de mens. En Jacks verhalen klonken heel aannemelijk. Jack zat tijdelijk voor een bouwklus in Dubai. Hij was zelfstandig ondernemer, erg vermogend, maar hij had al zijn geld geïnvesteerd in materialen en personeel. Tijdens een manoeuvre gebeurde een ongeluk op een steiger waarbij iemand levensgevaarlijk gewond raakte en het bouwwerk instortte. Hij werd door de lokale overheid aangeklaagd voor de kosten van zijn herstel en het bouwwerk en moest er allemaal advocaten op zetten. Bij elkaar kostte dat 25.000 euro. Veel vrienden en familie had Jack niet. Kon ik hem misschien helpen?

Zelf ben ik niet stinkend rijk, maar ik heb wel altijd flink gespaard. Jarenlang elke maand 500 euro, voor onverwachte dingen. Mijn man en ik hadden het met twee salarissen goed, dus dat bedrag kon ik maandelijks makkelijk missen. Alles bij elkaar was het inmiddels opgelopen tot 50.000 euro. Natuurlijk wilde ik degene die ik zo lief had uit de brand helpen. Ik heb een groot hart en sta altijd klaar voor anderen, dus waarom niet voor Jack? Voor een buitenstaander lijkt het raar om iemand die je nooit hebt ontmoet te helpen, maar ik was verblind door de liefde en wilde deze lieve man graag helpen en ik nam contact met mijn bank op, om die 25.000 naar Jacks nummer over te maken. Jack beloofde dat ik het geld tot op de laatste cent zou terugkrijgen. Ooit heb ik een vriendin geld geleend en dat kreeg ik ook terug.

Steeds meer geld

Maar ik kreeg niks terug. Het werd alleen maar meer wat ik overmaakte. In een periode van acht weken stortte ik verschillende ‘kleinere’ bedragen: 2500 euro, 3000 euro. En iedere keer had hij een verhaal: zijn paspoort was ingenomen, dus hij kon het land niet uit. Zijn creditcards waren geblokkeerd. Hij lag zelf in het ziekenhuis met een blindedarmontsteking en nu moest de hotelrekening worden betaald. En uiteindelijk bleken mijn cheques die ik via een tussenpersoon naar hem overmaakte ook niet gedekt. Mijn geld was van mijn rekening verdwenen, maar ook Jack had niets ontvangen. Wéér maakte ik geld over.”

Liegen tegen m’n broer

“Op een gegeven moment was mijn spaarrekening leeg, maar stond er nog een post open van 25.000 euro aan advocaatkosten in Dubai. Jack wilde dolgraag terugkeren naar Amerika, maar als dat geld niet werd betaald, kreeg hij zijn paspoort niet terug van de overheid. Eenmaal in Texas kon hij alles in werking stellen om elkaar te ontmoeten. Dit was het laatste struikelblok zei hij, voordat we samen konden zijn. Maar ik had geen 25.000 euro. Ik was blut. Zelfs de sieraden van mijn moeder had ik verpatst. Van de gezamenlijke rekening durfde ik niets op te nemen en om een lening aan te gaan bij de bank, zoals Jack voorstelde, had ik de handtekening van mijn man nodig. Maar ik kon mijn Martin natuurlijk niet uitleggen waarvoor ik dat nodig had.

Er zat voor mij niks anders op dan naar mijn broer te stappen en hem te vragen om hulp. Ik schaam me diep voor het verhaal dat ik mijn broer heb verteld, het zijn vreselijke leugens geweest. Uiteindelijk heeft hij me het geld geleend. Jack was dolgelukkig dat ik hem ‘vrij’ kon kopen. Maar ook dit bedrag kwam niet bij hem terecht. De man van de Deense bank naar wie ik het bedrag volgens Jack moest sturen, heeft volgens mij stiekem de cheque verzilverd. Althans, mijn bank zei dat het geld wel degelijk was aangekomen op het opgegeven rekeningnummer. Maar Jack kreeg geen euro. Het kon niet anders dan dat er fraude is gepleegd. Twee maanden geleden heb ik mijn verhaal gemeld bij de Fraudehelpdesk in Nederland.

Zij geloven niets van het geknoei met de cheques, maar denken dat dit het werk van een catfi sh is. Zij zijn ervan overtuigd dat Jack niet echt bestaat, maar dat zijn foto’s zijn gestolen van een of andere site en dat iemand zich voordoet als Jack om mij geld af te troggelen. Volgens hen zijn dat mensen uit Nigeria of Kenia die vrouwen benaderen, hen veroveren en met een slim verhaal geld afhandig maken. Vaak gebeurt dit via social media, zoals bij mij via LinkedIn. De Fraudehelpdesk zegt ook dat ik mijn geld niet meer terugzie en raadt me aan naar de politie te gaan. Maar dat wil ik niet, want dan ontdekt mijn man wat ik gedaan heb. Bovendien vind ik het moeilijk te geloven dat Jack een oplichter is. Hij kwam zo echt over, zo liefdevol.

Gesprekken

Negen maanden hebben we dagelijks intensief contact gehad en gesprekken gevoerd die veel verder gingen dan kletspraat. Ergens weet ik dat zijn verhalen niet kloppen. Het is heel raar dat mijn geld keer op keer verdwijnt. Maar ik verdenk eerder de tussenpersonen en de directeur van de Deense bank, volgens mij hebben zij een dubieuze rol gespeeld. Dat zegt Jack ook. Heel af en toe neemt hij nog contact op. Hij weet dat ik geen geld meer heb, toch blijft hij me liefdesverklaringen sturen.

De mensen achter de Fraudehelpdesk vinden dat ik met Jack moet kappen en blijven benadrukken dat hij niet de man is van de foto en hoogstwaarschijnlijk evenmin in Dubai zit. Ik ben terughoudend als hij mailt, maar tegelijkertijd wil ik mijn geld terug en ben ik nieuwsgierig. Dus dan mail ik hem en bestook hem met vragen. Waarom heeft hij dit gedaan? Zit hij echt vast in Dubai of woont hij in Afrika, zoals iedereen beweert? En was echt alles een grote leugen? Maar Jack heeft geen antwoorden, zegt alleen dat hij van me houdt.”

Enorme huilbui

“De financiële last die ik moet dragen, is bijna niet te doen. Ik heb geen rooie cent over. Mijn spaargeld was bedoeld voor onverwachte uitgaven. Nou, deze waren héél onverwacht, alleen leveren ze me niks op. Ik ben mijn reserves kwijt, heb een vreselijke lening bij mijn broer uitstaan, krijg mijn lening niet terug, noch heb ik de man van mijn dromen. Als ik al ooit van mijn man af had gewild, kan dat nu zeker niet meer. Ik heb geen geld om een huis te huren of in te richten.

Ik ben financieel volledig afhankelijk van Martin. En hij weet van niks. Hij zei laatst wel dat hij me veranderd vond, maar denkt dat dit te maken heeft met de mindful-cursussen die ik heb gevolgd. Ik laat hem in de waan. Verder let hij niet echt op me. Hij ziet het niet eens als ik weer een enorme huilbui heb gehad of me doodongelukkig voel.

Het enige positieve is dat ik vorige maand een baan heb gevonden, als receptioniste in een ziekenhuis. Dat geeft afleiding en gelukkig kan ik weer wat sparen. Mijn broer moet zo snel mogelijk zijn geld terugkrijgen, anders ga ik kapot aan mijn schuldgevoel. Deze hele situatie is gekmakend. Ik barst van het liefdesverdriet, maar ook mijn vertrouwen in de oprechte mens is beschaamd. Ik ben zo diep in mijn hart geraakt, dat is niet te beschrijven. En dit deel van mijn leven kan ik nooit meer uitvegen.”

Lees ook: Marly: ‘De vriendin van mijn vader maakt stiekem zijn geld op’

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.