Vrouw (20)

Lezeressen vertellen: ‘Wij hebben nooit meer seks’

Soms lijkt het alsof iedereen maar stomende seks heeft. De werkelijkheid is anders: het Nederlands gemiddelde is slechts 3 keer per maand. Er zijn ook stellen die nooit meer seks hebben. Zoals deze vrouwen.

‘Hij vond het nodig om vreemd te gaan’

Mariska (44) woont 21 jaar samen met Marcel. Ze hebben twee zoons (15 en 13).

“Marcel en ik hadden het na twintig jaar nog steeds best goed in bed. Oké, het waren meestal vluggertjes, maar die waren liefdevol en bevredigend, voor ons allebei. Toch vond hij het nodig om vreemd te gaan. Niet één keer, maar wel een keer of tien, met dezelfde vrouw. Wat een dreun toen dat uitkwam. Na heftige ruzies hebben we besloten toch samen door te gaan. Voor onze kinderen, maar ook omdat we nog van elkaar houden. Want ja, ik geef nog wel om hem.

Alleen: ik duld zijn nabijheid niet meer. Dat is geen wraak, want met mijn hoofd heb ik hem allang vergeven. Maar mijn lichaam denkt er anders over. Ik verkramp helemaal als hij me aanraakt. We zijn nu in relatietherapie. We praten veel en doen oefeningen die gaan over nabijheid. Ik ben al zover dat ik weer met hem kan knuffelen en geniet als hij me masseert. Gelukkig is hij heel geduldig. Ik hoop dat ons seksleven terugkomt. Anders is het natuurlijk wachten tot het weer misgaat.”

‘Hij is een houten hark die me amper aanraakt’

Jeanine (34) is 8 jaar getrouwd met Ronald. Ze hebben een tweeling (6).

“Drie jaar geleden is Ronald overspannen geraakt. Zijn vader overleed en in dezelfde tijd verloor hij zijn baan. Toen het, met behulp van medicatie, eindelijk beter met hem ging en we na moeizame maanden weer eens naar elkaar toe kropen in bed, lukte het niet. Ronald kreeg geen erectie: een mogelijk bijverschijnsel van zijn medicatie. Hij schaamde zich, voelde zich vernederd in zijn man-zijn. Hij werd bang om te falen, met als resultaat dat hij het niet eens meer wil proberen. Terwijl hij wel naar porno kijkt: ik heb hem een paar keer betrapt.

Hij gaat tegenwoordig zelfs al het lichamelijk contact tussen ons uit de weg. Hij is een houten hark geworden die me amper nog aanraakt. Zelfs als ik voor de tv naar hem toe schuif, deinst hij terug. Ik mis de man op wie ik ooit verliefd werd. Natuurlijk, Ronald is de vader van mijn kinderen en we hebben een gezin samen. Toch weet ik niet of ik dit ga volhouden. Zonder seks kan ik wel leven. Zonder fysieke genegenheid niet.”

‘Zijn wensen worden steeds extremer’

Patricia (36) is 11 jaar getrouwd met Roel. Ze hebben 2 dochters (8 en 5).

“Seks? Hou maar op. Mijn huwelijk dreigt erop stuk te lopen. Roel wilde altijd al vaker dan ik, maar de laatste jaren worden zijn wensen steeds extremer. Vooral als hij gedronken heeft – terwijl ik hem dan echt niet aantrekkelijk vind. Ik blijf op zulke momenten lang in de badkamer hangen, om er maar onderuit te komen. Het zorgt voor spanningen die hoog kunnen oplopen.

Ik slaap tegenwoordig vaak bij mijn jongste dochter in bed. Zij kampt met nachtmerries en is rustiger met mij naast zich. Maar dat is niet de echte reden waarom ik niet bij Roel wil liggen. En dat weet hij best. Hij is daar erg gefrustreerd over en zoekt regelmatig ruzie. Ik weet dat het zou schelen als ik hem fysiek weer zou toelaten, maar we zijn zo tegenover elkaar komen te staan dat ik het niet meer kan opbrengen. Het zou me niet verbazen als dit op een scheiding gaat uitlopen.”

Tip van de redactie

Seks is iets persoonlijks, en daarom is verschil in verlangen onvermijdelijk binnen een partnerrelatie. Maar in plaats van dit verschil als een probleem te zien, moet je het aanvaarden als een extra dynamiek voor je seksleven! Seks hoeft namelijk helemaal niet saai te worden naarmate je langer samen bent met je partner. Lees er alles over in dit boek. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Verschil In Verlangen
Bekijk bij bol.com

Lees ook: ‘Wij hebben al anderhalf jaar geen seks meer’

Foto: Getty Images