Persoonlijke verhalen

Lezeressen vertellen: ‘Mijn grote kerstgeheim’

Kerst is iets om naar uit te kijken: de hele familie zit gezellig aan tafel, iedereen is blij en uitgelaten. Toch? Voor deze lezeressen ligt dat anders. Zij deden met kerst iets wat niemand mag weten.
‘Ik verschanste mij in een hotelkamer’
Jane (26): “Ik ben niet zo’n mensen-mens. En aan die geforceerde verplichte gezellig- heid van Kerst heb ik echt een hekel. Daarom heb ik een keer in de stad waar ik woon een hotelkamer geboekt, waar ik me tijdens de Kerstdagen heb verschanst. Ik had een voorraadje eten en mijn laptop meegenomen en heb heerlijk een paar dagen in bed tv gekeken.Tegen de ene groep vrienden zei ik dat ik bij de andere groep was en omge- keerd. Ik wist dat ze anders aan me zouden blijven trekken; niemand wil dat je alleen bent met Kerst. Nou, ik dus wel!”

‘Niemand wist dat ik zwanger was’
Erika (34)
: “Vorig jaar Kerst was ik negen weken zwanger van ons eerste kind, maar niemand van de familie wist het. Ik had enkele maanden eerder een miskraam gehad. Dat het mis ging, was voor ons heel verdrietig, maar dat we er daarna ook nog zo veel mensen van op de hoogte moesten brengen, maakte het voor mij extra zwaar. Natuurlijk kregen we veel steun en lieve reacties, maar ik verwerk zoiets liever in m’n eentje. Dit keer wisten we eind november dat ik zwanger was. Mijn vriend en ik besloten het niemand te vertellen tot de eerste twaalf weken erop zouden zitten. Met Kerst was dat nog best lastig. Als je ineens helemaal geen wijn meer wilt, valt dat toch op. Ik heb iedereen wijsgemaakt dat ik een blaasontsteking had en dat ik bij de pillen die ik slikte, echt niet mocht drinken. Het had wel wat, om samen dit geheim te hebben. Toen we het in januari vertelden, viel bij iedereen het kwartje.”

‘Ik loog tegen mijn moeder dat ik naar mijn schoonouders moest’
Zoë (27)
: “Mijn moeder maakt er met Kerst altijd een enorm spektakel van. Ze is er weken van tevoren al mee bezig. Alles wordt uit de kast gehaald, ze staat uren in de keuken. Ze nodigt niet alleen mijn broer en zus uit, maar ook mijn ooms en tantes en hun gezinnen. Dus ook al mijn neefjes en nichtjes rennen dan rond – ik vind het verschrikkelijk. Elk jaar weer vind ik het een opgave om ernaartoe te gaan.Vorig jaar heb ik tegen mijn moeder gezegd dat ik andere verplichtingen had. Ik zei dat we nu een keer naar de ouders van mijn vriend gingen en dat vrienden van ons een groot feest gaven, waar we niet onderuit konden. Mijn moeder vond het absoluut niet leuk, dat liet ze aan alles merken. Ik voelde me er ook best wel schuldig over, vooral omdat we helemaal niet naar mijn schoonouders gingen. We hadden op Kerstavond bij vrienden een knal- feest en daar moesten we vervolgens twee dagen van bijkomen. En dat hebben we ook heerlijk gedaan, op de bank met pizza en Netflix. Dit jaar gaan we weer naar mijn moeder. Ik ben toch niet zo goed in dit soort geheimen, weet ik nu. Soms moet je je gewoon opofferen.”

Lees meer kerstgeheimen in Vriendin 51. 

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Instagram