Persoonlijke verhalen

Klaartje en haar gezin verhuisden naar Italië

We gaan er graag naartoe voor een heerlijk relaxed weekje (of twee), maar Klaartje woont permanent in haar favoriete vakantieland Italië.

Klaartje (45) is getrouwd met Torben. Ze hebben twee dochters (12 en 9) en wonen in het Italiaanse Umbrië, waar ze vakantiehuis Casa San Carlo runnen.

Nooit getwijfeld

Klaartje: “Ons huis staat op een heuvel, vanwaar we prachtig uitzicht hebben op de cipressen, wijnvelden en olijfbomen. Dankzij het lekkere weer leven we zeven maanden per jaar buiten. Onze dochters kunnen hier heerlijk vrij opgroeien en dat vind ik echt een rijkdom. Giulia, onze oudste, was zes maanden toen we in 2008 ons huis in Nederland verkochten en naar Umbrië verhuisden. Met weinig spaargeld kochten we een huis met zwembad om te verhuren. Vooral financieel was dat een onzekere stap, maar we hebben nooit getwijfeld. Torben en ik zijn dol op Umbrië en het leek ons geweldig om er te wonen. Weg van de stress in Nederland: elke ochtend in de file, overvolle agenda’s in het weekend…”

Lees ook: Bibian: ‘Ik werd verliefd op mijn Finse yogaleraar’

Zuid-Europese mentaliteit

In het begin dacht ik: zullen we in Italië wel settelen, worden we wel opgenomen in de gemeenschap? Dat heeft natuurlijk tijd nodig gehad. Gelukkig zijn de mensen erg vriendelijk en konden we ons in het Italiaans al een beetje verstaanbaar maken. Ik moest wel wennen aan de Zuid-Europese mentaliteit: wat vandaag niet kan, komt morgen wel. Soms vind ik het nog steeds irritant dat ik een bedrijf tien keer moet bellen om iets voor elkaar te krijgen. Aan de andere kant komt een loodgieter wel langs op een nationale feestdag als de waterleiding kapot is, omdat hij je persoonlijk kent. In Nederland ben je veel meer een anonieme klant. Ik mis Nederland niet, wel is het moeilijk dat ik niet even met mijn zus naar de kroeg kan gaan of op de bank kan ploffen bij mijn ouders. Gelukkig komen zij regelmatig logeren. Onze ouders hadden in het begin zorgen: gaan ze het financieel redden? Nu zijn ze heel trots op wat wij hebben opgebouwd. We verhuren zeven appartementen en exporteren wijn en onze eigen extra virgin olijfolie naar Nederland.”

Ook interessant: Anne Marijn werd verliefd op reis: Iedereen verklaarde me voor gek

Italiaanse keuken

“Het is hard werken, maar ik zou het voor geen goud willen missen. Ook onze dochters voelen zich hier helemaal thuis. Zij groeien tweetalig op, hebben Italiaanse vriendjes en zijn net als wij dol op de Italiaanse keuken: bij Giulia hoef je niet met pesto uit een potje aan te komen. Ook maakt zij nu al haar eigen verrukkelijke tiramisù.”

In Vriendin 34 lees je meer verhalen uit de portrettenserie ‘Hoe is dat, wonen in een vakantieland?’

Tekst: Tessa Heselhaus

Reageer op dit artikel