Canva1 15

Zo gaat het nu met HHB-winnares Zeinab

In Heel Holland bakt bakte Zeinab (26) de sterren van de hemel. Haar moeder Injou (59) leefde intens mee met Zeinabs televisieavontuur.  Een gesprek met moeder en dochter. “Eten verbindt mensen.”

Op een warme vrijdagmiddag ontvangt Zeinab het Vriendin-team in haar Nijmeegse appartement. Zodra de foto’s zijn gemaakt, mogen we eindelijk aanvallen op de heerlijke taart die ze voor deze shoot heeft gebakken. Hij is net zo onweerstaanbaar als hij eruit ziet. “Mooie strakke laagjes”, zou Robèrt vermoedelijk zeggen. En Janny zou de aardbeienvulling vast en zeker ‘lekker fris’ hebben genoemd.
Zeinab zelf is niet supertevreden over haar creatie. Ze is streng voor zichzelf, net als in de Heel Holland bakt-tent. Zeinab werd maar liefst drie keer meesterbakker en eindigde tijdens de zinderende finale op de tweede plek. Deze week komt Zoets van Zeinab uit, een bakboek met een uniek concept. Zeinab: “Ik wilde graag een bakboek maken dat naar mijn weten nog niet bestond. Je kunt met de recepten in mijn boek ongeveer vierhonderd combinaties maken en zo je eigen taarten en smaken ontwikkelen. Ik ben in Nederland opgegroeid, maar opgevoed met Arabische en Aziatische smaken. Daarom gebruik ik graag wereldse ingrediënten zoals kardemon, saffraan, rozenwater en sesam in mijn baksels, maar werk ik ook met klassieke smaken die je veel in Nederland tegenkomt, zoals vanille en aardbei.”
Haar moeder Injou is trots op Zeinab: “Ik herken wie ze is in het boek en dat is prachtig en bijzonder. Zeinab blijft altijd mijn kind, maar ik realiseer me steeds meer dat ze een volwassen vrouw geworden is, met eigen ideeën, een missie en visie. Een vrouw die de mooiste dingen maakt.”

Hele tafel vol

Zeinab heeft dit jaar niet alleen aan haar bakboek gewerkt, vertelt ze. “Ik ben afgelopen jaar afgestudeerd en werk vier dagen per week als lean expert bij een logistieke dienstverlener. In mijn functie focus ik op het continu verbeteren van logistieke processen in ons magazijn. De overige drie dagen ben ik onder andere bezig met bakken, social media bijhouden en nieuwe recepten schrijven. Begin dit jaar heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met mijn eigen bedrijf Zeinab’s Bakery. Ik bak onder andere bruids- en verjaardagstaarten op bestelling en geef regelmatig workshops.
Mijn liefde voor koken en bakken heb ik van huis uit meegekregen. Als we bezoek hebben, wordt het bij ons pas echt gezellig als er eten is. Veel en lekker eten. Als er gasten komen, staat de hele tafel vol. Niet met een maaltijd, maar met meerdere gerechten, zodat iedereen kan kiezen. Ik kookte als kind al heel graag, vooral samen met mijn vader. Op een gegeven moment kookte ik ook vaak alleen en creëerde lekkere en soms ook minder lekkere vijfgangenmenu’s voor mijn ouders en broer.”
Haar moeder vult aan: “Eten verbindt mensen, dat hebben mijn man en ik ook gemerkt toen we dertig jaar geleden in Nederland kwamen wonen. Hij moest vluchten voor het regime van Saddam Hoessein in Irak en ik ben hem een halfjaar later gevolgd, uit liefde. Ik was destijds 29 en studeerde geneeskunde in Rusland. We kenden hier helemaal niemand en moesten een nieuw leven en een eigen familie opbouwen.
Ik nodigde onze buren uit om te komen eten en dat werd het begin van een mooie vriendschap. Wij kookten Arabisch voor hen en oma Grada maakte stamppot voor ons. Ze werden surrogaat opa en oma na de geboorte van onze kinderen. Er is een bijzondere en hechte band gegroeid. Ik ben in Nederland weer verder gaan studeren om hier als arts te mogen werken. En nu, bijna dertig jaar later, zijn we trots op hoe onze kinderen het doen en het leven wat we hier hebben.”

Spannende finale

Zeinab: “Als kind heb ik vele beroepen laten vallen in gesprekken met mijn ouders. Ik herinner me dat ik als twaalfjarig meisje tegen de ouders van een vriendinnetje heb gezegd dat ik bakker wilde worden. Haar vader was namelijk bakker en dit leek me een heerlijk beroep! Mijn ouders wuifden dat idee weg. Ze vonden dat ik daar te goed voor kon leren en wilden liever dat ik naar de universiteit ging.”
Met haar moeder bakte Zeinab als kind af en toe een Arabische cake of een Kazachse zebracake, maar écht bakken zoals ze nu doet, heeft ze zichzelf een jaar of zeven geleden aangeleerd. “Op mijn negentiende maakte ik mijn eerste echte taart, voor de verjaardag van het broertje van mijn man Bram. Daarna heb ik me steeds verder ontwikkeld. In 2020 heb ik me net voor de deadline ingeschreven voor Heel Holland bakt, maar werd helaas niet teruggebeld. Een jaar later deed ik nog een poging op aandringen van mijn man en heb ik meer moeite gestoken in het invullen van het vragenformulier. De rest is geschiedenis…”
Injou: “Tijdens de finale zaten we vol spanning te wachten op de uitslag. Dat Zeinab niet heeft gewonnen, vonden wij erg jammer en onbegrijpelijk, omdat we haar baksels heerlijk en prachtig vinden, maar zo is het leven. Het mooie is dat ze in de Heel Holland bakt-tent vrienden heeft gemaakt en uiteindelijk is dat belangrijker dan winnen.”
Het meest opvallende aan Zeinabs haar deelname was haar doorzettingsvermogen en gestructureerde aanpak. Het leverde haar de bijnaam De Machine op. Injou: “Zeinab kan tien ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Ze toont leiderschap en is sociaal. Ik herken mijn moeder en oma in Zeinab. Maar ik zie mijn man er ook in terug. Als klein meisje nam ze altijd al de leiding. Ze was nooit bang voor iets. Als ze in het water moest springen, dan deed ze dat. Zeinab was altijd aan het knutselen, speelde verschillende muziekinstrumenten, zong, deed aan verschillende sporten.
We hebben alles uit de kast getrokken en haar alle kansen gegeven om zich te ontwikkelen. Ik was naar mijn idee soms een strenge moeder. Dat komt voort uit mijn eigen communistische opvoeding: hard werken, altijd doorgaan. Een negen was onvoldoende, het moest een tien zijn. Maar in Nederland is het systeem iets anders, dat heb ik wel geleerd. Zeinab wilde niet zo graag studeren, ze wilde iets praktisch gaan doen. Als ouders hebben we altijd tegen haar gezegd: ‘We hebben de mogelijkheid om je te laten studeren, benut die kans. Haal eerst je bachelor- en masterdiploma. Daarna kun je altijd je eigen pad bewandelen en je dromen waarmaken. Je hebt je hele leven nog voor je.’ Zeinab: “Die diploma’s heb ik inmiddels op zak en dat pad ben ik aan het bewandelen.”

Bakker

In juni trouwde Zeinab met Bram, haar grote liefde die ze tijdens haar studie leerde kennen. Haar nieuwe achternaam? Bakker! En de bruidstaart? Die bakte ze uiteraard zelf. Een spektakelstuk bestaande uit vijf etages medovik (honingtaart) en slagroomtaart, afgesmeerd met meringue botercrème en gedecoreerd met onder andere verse pioenrozen, hortensia’s en dahlia’s. “Hoeveel meel, suiker, room en roomboter er aan deze taart te pas kwam, daar zullen we het maar niet over hebben”, zegt Zeinab lachend. “Ik wilde de bruidstaart graag zelf maken en mensen verwachtten het ook wel een beetje van me. Stress heb ik er niet van gehad, maar dat heb ik sowieso niet zo snel. Gelukkig hoefde ik alleen de bruidstaart te maken. Mijn medebakkers van het Heel Holland bakt-avontuur hebben de lekkerste hapjes en gebakjes voor de receptie getoverd. Dat was superlief.”
Injou: “Toen ik de bruidstaart zag, dacht ik alleen maar: wauw… Hoe heeft ze dit gedaan? En van de hapjes van de medebakkers hebben we ook enorm genoten. We zijn zo dankbaar voor hoe zij Zeinab ondersteunen alsof het hun eigen dochter is.” De trouwdag in Nederland was al prachtig, met familie en vrienden, muziek en lekker eten. Deze zomer volgt er nóg een feest in Kazachstan. Zeinab: “Met een groep familie en vrienden uit Nederland gaan we eerst feest vieren met mijn familie daar, onder wie mijn 83-jarige oma. Als kind heb ik beloofd dat ik in alle drie de landen zou trouwen en belofte maakt schuld… Na de bruiloft zullen we ook nog andere steden van het land verkennen. Het is voor iedereen de eerste keer dat ze Kazachstan zullen bezoeken. Het lijkt me heel bijzonder om met elkaar op reis te gaan en dit deel van mezelf te laten zien.”

Toekomstdroom

Zeinab’s ultieme toekomstdroom is een eigen zaak. “Voor de workshops die ik geef, huur ik af en toe een ruimte. Heel graag zou ik over een aantal jaar een eigen locatie hebben waar ik kan bakken en mensen kan ontvangen. Een plek creëren waar mensen kunnen samenkomen voor een lunch en taartjes. Hoe leuk ik bakken ook vind, uiteindelijk denk ik dat ik het ook meer wil combineren met koken voor anderen. Ik hou van de afwisseling tussen zoet en hartig. Want ja, alleen maar suiker, dat is niet goed voor je hè, haha.”

Zoets van Zeinab

In Zoets van Zeinab vind je de lekkerste bakrecepten van Heel Holland bakt-finalist Zeinab Alhashime, waaronder haar welbekende honingtaart, heerlijke red-velvetcake, macarons en haar geliefde baklava.

Tekst: Nathalie van der Brug
Foto: Yasmijn Tan
Visagie: Wilma Scholte

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.