Persoonlijke verhalen

Héleen en haar team wonnen het Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen

Deze week lees je in Vriendin verhalen over hele bijzondere kampioenschappen. Héleen trommelde een team op om mee te doen aan het NK Legpuzzelen én ze werden kampioen.

Héleen (33) is getrouwd en moeder van twee zoons (2,5 en 8 maanden): “Alle blauwe stukjes moeten naar Myriam!’ ‘Heeft iemand een poes gezien?’ Debby, Lisanne, Myriam en ik riepen van alles naar elkaar tijdens het NK Legpuzzelen. Alleen door goed te communiceren zouden we de puzzel zo snel mogelijk kunnen leggen.”

Puzzelen onder tijdsdruk

“Ik puzzel al mijn hele leven. Aan een wedstrijd had ik nog nooit meegedaan, maar toen ik het Nederlands Kampioenschap Legpuzzelen twee jaar geleden op tv zag langskomen, dacht ik: zou ik dat ook kunnen, puzzelen onder tijdsdruk? Ik hou wel van een uitdaging, dus ik besloot me op te geven met drie vriendinnen en collega’s die ook graag puzzelen.”

Lees ook: Dit zijn 4 bijzondere NK’s waar je aan mee kunt doen

Team Puzzelgekte

“Wij waren team Puzzelgekte. We kwamen wekelijks bij elkaar om te oefenen: met welke techniek leggen we zo snel mogelijk duizend stukjes? Myriam bleek sterk in grote vlakken, Lysanne in het overzicht bewaren en Debby was van de details. Ik zorgde ervoor dat we gefocust bleven. Ons doel? Winnen. Als ex-topsporter – ik heb jarenlang op topniveau judo en jiu-jitsu gedaan – zit die winnaarsmentaliteit nou eenmaal in me.”

Puzzel van onszelf

“Via de voorrondes plaatsten we ons voor de finale. Daarvoor was een speciale puzzel gemaakt van het bekende merk Jan van Haasteren: een afbeelding van een zaal met puzzelaars. Eigenlijk puzzelden we dus onszelf, behalve dat er in de puzzel allerlei gekke dingen gebeurden: mensen struikelden over elkaar heen en er vlogen puzzeldozen door de lucht. De vele kleuren en details maakten het lastig. Zie met twintig oranje stoeltjes maar eens het juiste stukje te vinden.”

Als een speer

“Toch gingen we als een speer. We waren ieder verantwoordelijk voor een vierde deel van de puzzel en legden binnen een uur het laatste stukje. Toen de organisatie bevestigde dat we het snelste team waren, juichten we: het was gelukt! Met 58 minuten en 41 seconden hadden we een toptijd neergezet. Nog nooit hadden we zo snel gepuzzeld. Als beloning kregen we een wisselbokaal en medaille en de puzzel ging natuurlijk mee naar huis.”

Lees ook: Annemarie won Heel Holland Bakt in 2016: ‘Ik run nu een bed and breakfast’

Nieuwe uitdaging

“Of we volgend jaar onze titel gaan verdedigen? De andere meiden misschien wel, maar ik ga een marathon lopen of de Elfstedentocht skeeleren. Op naar weer een nieuwe uitdaging.”

Lees in Vriendin 32 meer verhalen van bijzondere NK-winnaars.

Tekst: Tessa Heselhaus. Foto: Dimmy Olijerhoek

Reageer op dit artikel