bijzonder NK's

Dit zijn 4 bijzondere NK’s waar je aan mee kunt doen

In de Vriendin van deze week lees je de verhalen van vier vrouwen die een bijzonder NK wonnen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Misschien is één van deze kampioenschappen iets voor jou.

NK Omelet Bakken

Blink jij uit in eitjes bakken, dan is het NK Omelet Bakken iets voor jou. Op 13 oktober 2018 was de eerste editie in Barneveld. Dertig deelnemers, verdeeld over de categorieën Consumenten, Prominenten en een team van Radio 5 (dat verslag deed van het evenement), bakten ieder een omelet. Die werd beoordeeld op smaak, creatief gebruik van ingrediënten, baktechniek en presentatie. In de categorie Prominenten werd Frida Noordzij bekroond tot winnaar. Het NK Omelet Bakken is een initiatief van Stichting Wereld-eidag, Blije Kip Eieren en A. Vogel Herbamare om het ei in een goed daglicht te zetten.

NK Legpuzzelen

Leg jij binnen no time een puzzel van duizend stukjes met je gezin? Sinds 2017 is er ieder jaar een Nationaal Kamioenschap Legpuzzelen, waar je je talent kunt bewijzen. Via voorrondes, verspreid door het hele land, kunnen teams zich plaatsen voor de grote finale. Elk team legt bij de finale een Jan van Haasteren-puzzel van duizend stukjes die speciaal voor het kampioenschap gemaakt wordt. Dit jaar was de finale van het evenement op 7 april in Roelofarendsveen. Van de ruim 200 deelnemers was team Puzzelgekte met Héleen Baars de snelste: zij legden de puzzel in 58 minuten en 41 seconden.

NK Tegenwindfietsen

Nederlanders staan erom bekend door weer en wind te fietsen. Het NK Tegenwindfietsen, georganiseerd door reclamebureau Being There, sportmarketeer SportVibes en Eneco, speelt daar slim op in. Deelnemers moeten bij minimaal windkracht 7 een parcours afleggen van 8,5 kilometer op de Oosterscheldekering in Zeeland. Iedereen krijgt een gewone fiets met terugtraprem om deze uitdaging aan te gaan. Op 8 december 2018 vond het evenement voor de vijfde keer plaats. Van de 300 deelnemers was Max de Jong bij de mannen de snelste (18,16 minuten) en werd Lisa Scheenaard kampioen bij de vrouwen (20, 28 minuten).

NK Bloemsierkunst

De Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) organiseert iedere vier jaar het Nederlands Kampioenschap Bloemsierkunst. Na enkele voorrondes strijden 12 professionele bloemisten om de landelijke titel. Ze maken vijf creaties: drie opdrachten krijgen ze ter plekke uitgereikt, de andere twee mogen thuis worden voorbereid en tijdens de finale worden afgemaakt. Een jury beoordeelt de stukken op idee, kleur, compositie en techniek. Vorig jaar vond het NK Bloemsierkunst op 4 en 5 september plaats in Veenendaal en werd Hanneke Frankema als winnaar uitgeroepen.

De verhalen van de winnaars van de afgelopen NK’s kun je lezen in Vriendin 32.

Beeld: Unsplash.