Placeholder

Hans won als 22-jarige Heel Holland Bakt: ‘Ik ben gestopt met mijn studie voor het bakken’

De grootste bakwedstrijd van Nederland is weer bezig: Heel Holland Bakt. Annemarie, Hans en Rutger deden mee en wonnen. Hoe gaat het nu met ze?

De grootste bakwedstrijd van Nederland is weer bezig: Heel Holland Bakt. Annemarie, Hans en Rutger deden mee en wonnen. Hoe gaat het nu met ze?

Hans (23). Relatie: single. Woont in: Houten. In 2017 won Hans als 22-jarige Heel Holland bakt

Wat deed je vóór het bakavontuur?
“Ik studeerde technische bedrijfskunde in Den Bosch, ik werkte als vrijwilliger bij Thermen Houten, daar verzorgde ik de opgietingen, en ik had een baantje in de horeca. Als ik in de avond moest werken als kok en overdag niets te doen had, dook ik de keuken in om wat lekkers te bakken. Het begon bij een cake en dat bouwde ik uit naar een steeds moeilijkere taart. Ik las steeds meer boeken en scrolde internet af om mij meer te verdiepen in het bakken. Vrienden, familie en collega’s waren zo enthousiast over mijn bakkunsten en stelden voor dat ik mij moest opgeven voor Heel Holland bakt. Ik hoefde niet per se op televisie, maar ik gaf het een kans. Nu ben ik heel blij dat ik die kans heb gepakt en gekregen.”

Je woont als student niet in een studentenhuis, maar bij je oma in huis, vertel…
“Dat klopt. Ik heb overigens een paar maanden geleden definitief de knoop doorgehakt: ik ben gestopt met mijn studie om mij volledig te storten op het bakken. Ik heb echt de patisserie ontdekt en in mij begon het te bruisen van ideeën. De reden dat ik bij mijn oma Aartje in huis woon, is omdat ik uit een gezin met gescheiden ouders kom. Dat vond ik vroeger heel lastig. Ik heb toen samen met mijn ouders besloten om bij mijn oma, ze is inmiddels 83 jaar, te gaan wonen. Zij hielp mij toen en nu kan ik voor haar zorgen en haar ondersteunen met de dagelijkse dingen. Ik doe het zware werk, zoals de boodschappen of iets schoonmaken. Ik bof met het plekje bij mijn oma. Daar kan ik met veel plezier mijn hobby uitvoeren.”

Is jouw oma ook je inspiratiebron?
“Ik haal mijn inspiratie voor bakken vooral uit Franstalige bakboeken. Maar als ik in de keuken sta om te bakken, is mijn oma altijd om mij heen om te proeven en advies te geven. Soms schilt ze weleens een appel en bakken we samen een goede appeltaart à la oma Aartje. Ze zegt vaak dat ze ontzettend trots op mij is, ondanks dat ze soms wil koken en een compleet ontplofte keuken aantreft.”

Wat is een typisch Hans-recept?
“Wat ik heel mooi vind om te maken, is een operataart. Het recept staat ook in mijn eigen bakboek: Leer bakken met Hans. Daarbij komt alles uit de patisserie samen. Vaak is het een klein vierkant taartje met een heel strak afgewerkt spiegelglazuur van pure chocolade. Het taartje is gevuld met veel dunne laagjes cake en koffiecrème. En die werk ik dan af met macarons en chocola.”

Wat is je grootste blunder?
“Dat was die keer toen ik door stress en tijdsdruk mijn hele aanrecht vol had liggen met bakspullen. Ik had de taart op de helft van het aanrecht gezet, de andere helft stak eroverheen. Je raadt het wel: de vrij slappe cheesecake viel om en vloog over de vloerbedekking heen. Een belangrijke tip: probeer altijd netje te werken en ruim je spullen op in de keuken die je niet meer nodig hebt. Dat creëert ook rust in je hoofd.”

Dat jij ontzettend goed bent met chocolade, hebben wij op televisie wel kunnen zien, dus word jij ooit Meester Patisserie?
“Dat lijkt mij geweldig. Ik ben daar ontzettend hard voor aan het werk. Ik merk nu al doordat ik elke week twee dagen stage mag lopen bij Patisserie de Rauw, mijn vaardigheden al zo veel verbeterd zijn dan voordat ik aan Heel Holland bakt begon. Alles waar ik thuis drie uur over doe, moet daar in anderhalf uur. Ik krijg heel veel tips en daar groei ik echt van. Ik zou later graag een eigen patisserie willen openen. Momenteel ben ik al aan het experimenteren en sta ik dagelijks in de keuken chocoladerepen te bakken. Binnenkort ga ik kijken of ze op een beurs in de smaak vallen bij het publiek. Wie weet open ik over enkele jaren een eigen patisserie!”

Mmm… de recepten van Hans lees je in de Vriendin Bakspecial.

Eerder deelden we ook het verhaal van Annemarie. Zij won in 2016 en is met iets heel leuks bezig. Lees hier het interview.