Foto

Frénk van der Linden over de scheidingsoorlog van zijn ouders: ‘Er is niet één schuldige’

Frénk van der Linden (63), journalist, schreef een boek over de scheidingsoorlog die veertig jaar tussen zijn ouders woedde en die door niemand werd gewonnen. Hij vertelt erover in Mijn Geheim.

Woede als bescherming

Lang dacht Frénk dat de scheiding van zijn ouders heel overzichtelijk was. “Mijn moeder Erica koos voor een andere man en verliet ons toen ik twaalf was. Pa, die hardwerkende mannetjesputter, bleef verwond achter”, vertelt hij in Mijn Geheim. “Ik was er als de kippen bij om zijn kant te kiezen. Ook ik schoot in een overlevingsstrategie waarin woede de beste bescherming leek tegen verdriet.”

Scheidingsoorlog

In honderd brieven aan zijn ouders vertelt Frénk het verhaal van een onhoudbaar huwelijk, de verwantschap tussen liefde en haat en de macht van angst. “De brieven aan mijn ouders en het boek dat eruit voortkwam, zijn de vruchten van de vraag of de scheidingsoorlog tussen mijn ouders door iemand voorkomen had kunnen worden”, vertelt hij. “Het antwoord is even voor de hand liggend als ook confronterend: stop maar met comfortabel vingerwijzen, want er is niet één schuldige.”

Oergevoel

Onder aanmoediging van zijn toenmalige vriendin zag Frénk zijn moeder weer op zijn 22ste. “We sloten elkaar meteen in de armen en ik werd overspoeld door een soort oergevoel van bij haar horen”, gaat hij verder. “Stukje bij beetje hoorde ik háár verhaal over de kilte en eenzaamheid in haar huwelijk en over die andere man die haar wél zag staan.”

Benieuwd naar het volledige verhaal van Frénk? Het interview staat in Mijn Geheim 7, die vanaf 6 april in de winkels ligt. Het boek ‘En altijd maar verlangen’ is hier te bestellen. 

Foto: privébeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen