Vrouw (4)

Dorcas: ‘Mijn ex-man kon exploderen om iets heel kleins’

Als Dorcas twee jaar getrouwd is, wordt haar man niet meer alleen verbaal, maar ook fysiek agressief. “Het begon met een vuistslag op mijn arm.”

Fysiek agressief

Dorcas (46): “In het tweede jaar van mijn huwelijk werd mijn man verbaal agressief. Hij maakte bijvoorbeeld heel botte opmerkingen. Ik ging er in eerste instantie van uit dat het kwam omdat hij moe was, gestresst door zijn werk misschien. We kregen twee kinderen, maar een paar jaar later werd hij ook fysiek agressief. Het begon met een vuistslag op mijn arm en werd al snel erger. Als hij er verbaal niet uit kwam, sloeg hij me.”

De druppel

“Hij kon exploderen om iets heel kleins. Dat mijn kinderen daar steeds meer van meekregen, vond ik nog het ergste. Twaalf jaar geleden kwamen zij terug van een schoolreisje, compleet met het met z’n allen verstoppen in de bus. Vlak voordat ik van huis zou vertrekken, ontstond er weer ruzie. Ik kwam uiteindelijk veel te laat bij de school aan, alle andere ouders waren al weg. Toen heb ik zo gehuild. ‘Het maakt niet uit mama’, zei mijn dochter. Maar het maakte wél uit. Dat moment was voor mij de druppel. We hadden al een tijdje gezins- en relatietherapie, maar ik wilde niet verder met dit huwelijk. In bijzijn van de therapeut heb ik het hem gezegd, anders had ik dat niet gedurfd. Hij reageerde er aanvankelijk vrij rustig op.”

Uit elkaar

“Enkele weken later volgde het dieptepunt. Mijn ex kwam bij mij thuis de kinderen ophalen en er volgde weer een enorme ruzie. Hij sloeg mij dusdanig in elkaar dat mijn dochter 112 heeft gebeld. Ik ben opgevoed met de gedachte dat je een huwelijk niet zomaar opgeeft. Daarom heb ik zolang gevochten. Maar te lang vechten zou ook averechts kunnen werken. Straks ben ik er niet meer, heb ik meerdere keren gedacht. Sinds mijn scheiding heb ik rust. Het was in het begin onwennig, maar ik voel me nu zo vrij. We doen waar we zin in hebben en er is niemand die ons tegenhoudt. De kinderen voelen dat ook. Met hun vader hebben ze nauwelijks contact meer.”

Lees ook: Kirsten van den Hul over huiselijk geweld: ‘We kunnen allemaal helpen’

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen