eveline villa verte

Eveline: ‘Ik kan wel janken. Weken was ik bezig met de kerstvoorbereidingen’

Eveline (52) en haar partner Emiel raken op vakantie betoverd door een veel te vervallen villa. Na lang twijfelen besluiten ze dat hun toekomst in Frankrijk ligt. Dat betekent wel dat er enorm veel op ze afkomt.

In Vriendin deelt ze elke week hoe het ervoor staat met hun paleisje.

Koude omgevingstemperatuur

Het is pikkedonker als Emiel en ik na een lange rit terug naar huis weer voor Villa Verte parkeren. ‘Ik laat alles in de auto staan’, gaapt Emiel. ‘Alleen de kerstworst gaat mee naar binnen.’ Ik wil nog vragen om mijn pyjama, maar stiekem ben ik te moe. Wickie de poes huilt in haar reismand en ik moet plassen. Morgen zien we het wel weer.
In huis is het klappertandkoud. Tijdens onze vakantie in Nederland schakelden we de kachel uit, want het oude systeem (dat in januari wordt vervangen!), vertrouwen we niet meer. We rollen in bed met onze truien en sokken aan. Wickie rilt in haar mand. De volgende dag staat er een melding op onze telefoon. Opladen niet gelukt wegens te koude omgevingstemperatuur. We vinden het niet grappig. Bijna twee dagen lopen we met truien en sjaals. Pas dan is het enorme huis weer een beetje opgewarmd.

Zonder stroom

‘Oh nee!’ gil ik de volgende dag. Over de keukenvloer waaiert een rode plas. Ligt er een dood beest? ‘Het frambozenijs is gesmolten’, piept Emiel. ‘En de asperges ook.’ We openen de deuren van onze twee vriezers. Alles is pap. Ik kan wel janken en dat doe ik ook. Weken was ik bezig met de kerstvoorbereidingen. Ik maakte stoofpeertjes en bakken vol verse appelmoes. Ik kookte zes liter soep, twaalf prachtbakjes, mandarijnparfait en wortelpuree. Ik hamsterde kostbare iberico-ham.
Villa Verte heeft weken zonder stroom gestaan en alles is sinds vannacht weer verhard. Snikkend pluk ik met ijsvingers alle bakjes uit de vriezers. Zoveel tijd! Zoveel geld!
Leven in Frankrijk is geduld hebben. Dingen zijn anders geregeld dan in Nederland. Er is een tekort aan huisartsen en voor een tandarts geldt een wachtlijst van zes jaar. Welke jonge vent zit na zijn studie te wachten op verlaten landerijen vol koeien? Elektrakabels lopen niet onder de grond, maar hangen aan palen in de lucht. Als bij storm een paal omknakt of de bliksem slaat in, zitten we langdurig zonder stroom. Bezorgdiensten kennen ze niet. En als ik een inbreker zie, is de politie hier pas na anderhalf uur. Daarom zitten wij bij een ‘buurtwachtersclubje’. Mensen letten op elkaar. Laatst maakte ik langs de kant van de weg een foto. Er stopten meteen twee mensen die vroegen of ik hulp nodig had.

Teletijdmachine

Onze stroom had ons wéér eens gruwelijk in de steek gelaten. Het huis was zo ijskoud dat ik twee dagen een kruik onder mijn trui met vest droeg. Ik voelde me moe en verdrietig om al mijn verloren kookwerk en verspilde inkopen. Even was dat emigreren helemaal niet meer zo leuk. Was er geen teletijdmachine die me kon terugflitsen naar 2021? Ik zou meteen instappen!
Drie dagen later is het weer lekker warm. De verzekeringsmaatschappij vroeg om foto’s van de diepvriesramp en kijkt of ze iets kunnen doen. De doos met de kerstboom wacht in de hal tussen bakken vol ballen en lampjes. Het mooist van alles? Uit de auto kwamen vier grote Albert Heijn-tassen met satésaus, chocomel en hagelslag voor deze winter!

Schermafbeelding 2023 12 19 Om 10.57.47

Schermafbeelding 2023 12 19 Om 10.57.59

Meer lezen van Eveline? Je leest haar columns elke week in Vriendin. Volg haar ook op Instagram @villaverte87.