eveline villa verte

Eveline: ‘Avonturenpark Villa Verte is weer geopend’

Eveline (52) en haar partner Emiel raken op vakantie betoverd door een veel te vervallen villa. Na lang twijfelen besluiten ze dat hun toekomst in Frankrijk ligt. Dat betekent wel dat er enorm veel op ze afkomt.

In Vriendin deelt ze elke week hoe het ervoor staat met hun paleisje.

Tijdens de eerste bezichtiging van onze groene villa bewonderde ik sprakeloos de vloeren. Werkelijk alles moest vernieuwd of vervangen worden, maar het parket beneden en de robuuste planken boven waren prachtig. Ik had er alles voor over om ze zo te houden. En dus werden ze allemaal twee keer geschuurd met een grote machine en drie keer gelakt.

Afvoeren

Een ‘dingetje’ met dat prachthout – ik zag de elegante schoentjes uit de vorige eeuw al trippelen – waren de afvoeren. Er was boven geen enkele aan- of afvoer aanwezig. De nieuwe waterleidingen konden achter raggelwerk tegen de muren worden aangelegd en daarmee voor de splinternieuwe gipswanden. Maar hoe werk je dubbeldikke rioolpijpen weg?
In twee kamers lukte dat via een oude ongebruikte schoorsteen. De haard aansteken kan hier sinds deze ‘operatie’ niet meer, want de schouw wordt nu getorpedeerd door twee grote afvoerbuizen.
Twee andere kamers hadden geen andere mogelijkheid anders dan de vloeren openbreken. Of… misschien toch! Er kon een dunnere afvoerpijp achter een valse wand doorgetrokken worden. De douches en wastafels werden dan stiekem iets opgehoogd. We roken kansen!

Pomp

Onze aannemer wist van wanten. ‘We hebben sanibroyers nodig, een pomp met vermaler. De wc-inhoud komt na het doortrekken in een soort bekisting en wordt geprakt, waardoor alles door dunnere buizen wordt weggeperst. Ik kocht twee sanibroyeurs en warempel: het werkte. De vloer kon blijven!
De truc is dat zo’n pomp zich ‘focust’ op de nummers 1 en 2, als u mijn eufemistische getallen begrijpt. Toiletpapier lukte ook, maar zaken als ‘damesdoekjes’ of andere lolbroekerij sloopten het apparaat. Ook al vertelden we dat braaf bij het inchecken, in een van de kamers werd de pomp steeds luidruchtiger. Emiel wroette er al een paar keer in, om zijn pols twee enorme rubberhandschoenen.
De sanbroyeur bromde vervaarlijk tot hij niet meer werkte. Bruin water kringelde door het prachtige nieuwe plafond van de woonkamer. Naast kansen, roken we ineens véél meer…
De monteur kwam erbij. De stroom ging weer aan. En poef, daar knalde een grote steekvlam achter het valse wandje waar de pomp zich schuilhield. Blob, zei de sanibroyeur.
Nog meer donker water sijpelde door het plafond. Er moest een nieuw apparaat worden besteld en in die week dat we wachtten, kon die kamer niet worden verhuurd. Eindelijk kwam de nieuwe sanibroyeur; nóg steviger en sterker en uiteraard ook duurder dan de eerste.
Het duurde dagen voor alles droog was en gepoetst kon worden. Daarna was er de ‘vlekkenblocker’ en werd het plafond opnieuw gewit.

Zoemm

Zoemm, zegt de nieuwe Sanibroyeur. Hij heeft er zin in. De kamer kan weer worden verhuurd. De bruine kringen zijn verdwenen e en Avonturenpark Villa Verte is weer geopend.
We lachen er heel besmuikt nog een beetje om.
Onze prachtige vloeren zijn nog intact. En de oude pomp? Die wacht nog even in de tuin tot we weer genoeg afval hebben gespaard voor een rondje werf, want dat is hier allemaal betaald als je vaker wilt.
Achter het huis, tussen de kiezels en planten, goed verstopt, kan hij heerlijk verder stinken.

Schermafbeelding 2024 07 01 Om 13.50.33

Schermafbeelding 2024 07 01 Om 13.50.44

Meer lezen van Eveline? Je leest haar columns elke week in Vriendin. Volg haar ook op Instagram @villaverte87.